lördag, november 09, 2024

2019 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Cortina

2019 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Cortina

Segesio Family Vineyards är experter på Zinfandel. I portföljen finns det cirka 10 olika viner på druvan men också några viner på vita druvor, ett par andra röda och en rosé. I Sverige finns Seghesios bas-zin Sonoma Zinfandel i många av Sb:s butiker. I det tillfälliga sortimentet dyker det då och då upp viner som hittat hit i lite mindre partier. En  favorit som jag brukar köpa är Cortina. 

Lejonparten av druvorna till Cortina kommer från Chen’s Vineyard i Dry Creek Valley som planterades 1972. Den grusiga lerjord som rankorna är planterade i kallas Cortina och det är därifrån vinet fått sitt namn.

2011 blev Seghesio uppköpta av Crimson Wine Group. Efter vad jag har förstått är familjen Seghesio fortfarande aktiv i företaget. Men de uppgifter jag hittat är några år gamla och det kan naturligtvis ha förändrats. 

2019 Cortina har doft av björnbär och andra mörka bär. Vi hittar också choklad och en sval ton av eukalyptus. I smaken återkommer björnbären men nu har de fått sällskap av mörkt röda körsbär. Även här finns det choklad och en mintig ton. After eight? Väldigt gott är det hur som helst. 

Jag köpte flaskan i december 2022 och den kostade då 419 kr. Vi drack det goda vinet till köttfärslimpa som vi lagade på lite amerikanskt vis med söt ketchupglace på toppen. Till limpan hade vi potatismos, glaserade morötter och saltgurka.

Köttfärslimpa, potatismos morötter och saltgurka.


lördag, november 02, 2024

2022 Land of Saints Pinot Noir Central Coast

 

2022 Land of Saints Pinot Noir Central Coast

Land of Saints är ett samarbete mellan Angela Osbourne, Jason Osbourne (båda från A Tribute to Grace) och Manuel Ceuvas (C2 Cellars). Firman gör en hel del viner på olika druvor, både röda och vita. Druvorna odlas ekologiskt 

2022 Pinot Noir central Coast är vår första bekantskap med vin från Land of Saints. Jag köpte flaskan förra hösten och då kostade den 229 kr.

Vinet doftar hallonbugg, lakrits och rosmarin. Här finns också något vi väljer att kalla grafit,även om vi inte har full koll på hur det doftar. Lakrits återkommer i smaken tillsammans med jordgubb, hallon, och något syrliga körsbär. Alkoholhalten är inte speciellt hög men inte helt integrerad. Det är egentligen det enda som drar ner betyget. Annars en utmärkt kalifornisk Pinot. För priset tror jag inte det går att få så mycket bättre.

Vi bestämde oss för att dricka vinet till Kyckling Cacciatore som vi serverade med strozzapreti och riven parmesan. Mycket gott och Pinot Poir var ett självklart val till denna rätt


Kyckling Cacciatore 

6 pers

Bladpersilja , hackad 
1 dl kalamataoliver, urkärnade 
800 g krossade tomater 
1 tsk salt 
1 tsk torkad oregano 
10 kvistar timjan, i en bukett 
2 dl rött vin 
4 msk olivolja 
1 stor morot 
300 g champinjoner 1
 röd paprika, liten 
1 gul paprika, liten 
6 vitlöksklyftor 
2 gula lökar 
1 dl vetemjöl 
8 kycklinglår med skinn, och ben

Salta och peppra kycklinglåren.

Bryn kycklingen i olja i en stor gryta 3-4 minuter på varje sida. Lägg kycklingbitarna åt sidan.

Tillsätt lite mer olja i grytan. Fräs löken tills den är genomskinlig. Låt vitlöken steka med i någon halv minut. Tillsätt paprika, morot, svamp och örter. Stek vidare i 5 minuter.

Häll och koka vinet i ett par minuter.

Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, tomater och chill flakes. Krydda med salt och peppar efter din smak. Lägg tillbaka kycklingbitarna.

Blanda alla ingredienserna och sjud under lock i cirka 40 min. Köttet ska falla av från benet. Tillsätt oliverna sjuda i ytterligare 10 minuter. Garnera med persilja och servera genast.



Kyckling Cacciatore med strozzapreti.