lördag, maj 04, 2024

2021 Chateau Ste. Michelle & Dr. Loosen Riesling Eroica


2021 Chateau Ste. Michelle & Dr. Loosen 
Riesling Eroica

Eroica är ett samarbete mellan Chateau Ste. Michelle i Woodinville, strax utanför Seattle i Washington State och Weingut Dr. Loosen i Bernkastel-Kues. En mycket liten "stad" i Mittelmosel, någon timmes bilresa från Koblenz. Medan Dr Loosen uteslutande arbetar med Riesling innehåller portföljen hos Chateau Ste. Michelle viner på en hel del olika druvor. Faktiskt har firman två vinerier. Ett för de vita vinerna som ligger i utkanten av Seattle och ett för de röda som placerats i Walla Walla Valley. Förutom partnerskapet med Dr. Loosen i Mosel samarbetar man också med Marchesi Piero Antinori i Toscana.

Jag har skrivit om Eroica en gång tidigare. Men det var mycket länge sedan vi provade vinet och jag minns egentligen inte alls hur det smakade. Därför var det med stor spänning jag såg fram emot att ge det tysk-amerikanska vinet en ny avsmakning.

Vinets namn kommer från Beethovens tredje symfoni och Eroica betyder ungefär hjältemodig. Beethoven dedicerade symfonin till Napoleon Bonaparte men ändrade sig och tog tillbaka detta när  Napoleon utropade sig själv till kejsare 1804. 


Vinet funkar ganska mitt i prick till den sichuanrätt vi lagar, Det handlar om Laziji, Mala kyckling, Chongqing Chicken, Dry Chili Chicken eller Firecracker chicken. Kärt barn har, som det heter, många namn. Och det här blev direkt en rätt jag gärna återvänder till. Hett men inte knasigt trots den enorma mängden chillifrukter och med härlig smak och kittlande munkänsla från sichuanpepparn. 

Ett recept på rätten från sidan China Sichuan Food finns nedan. Vi lagade dock en variant som mer påminner om det som lagas av far och son Pang i filmen nedan. Vi hade inte möjlighet att besöka någon asiatisk matbutik men hittade den helt nödvändiga chilin från Sichuan på Drakfrukt.



Eroica doftar gult äpple, citrus och citronkola tillsammans med marsipan. Trots att vinet inte har så många år på nacken finns en tydlig petroleumdoft. I smaken är det framför allt citrus och ananas som regerar. Sötman är påtaglig men jag tror inte det kvalificerar sig som mer än halvtorrt. Läskande och gott!

Firecracker chicken

2 pers

4 kycklinglårfiléer
frityrolja
1,5 dl Sichuanchili
1,5 msk. Sichuanpeppar
3 cm ingefära, skivad
2 vitlöksklyftor
2 salladslökar, skivade (spearera den vita undre delen från den övre gröna)
1 tsk. socker
1 msk. sesamfrön
nypa salt

Marinad
1 msk ljus soya
1 msk. risväger
¼ tsk. vitpeppar
2 tsk. maizena
liten nypa salt

Lägg den hela chilin i vatten 15 minuter. 

Skär kycklingen i munsbitar. Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg i kycklinbitarna. Marinera i 10 min.

Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera kycklingen i omgångar och lägg på galler med papper för att rinna av.

Hetta sedan upp din wok. Häll i någon halv msk olja och stek chili i ett par minuter. Tillsätt Sichuanpeppar
och stek i ytterligare någon minut. Ta ur chili och peppar. Ställ åt sidan.

Torka ur woken och tillsätt ny olja. Woka ingefära, salladslök (gröna delarna) och vitlök ett par minuter. Lägg de friterade kyckingbitarna, chili och peppar i woken. Tillsätt sesamfrö, socker, salt och de gröna salladslökarna. Blanda väl och servera.

Receptet kommer från China Sichuan Food och är alltså inte riktigt det vi lagade. Men säkert jättegott ändå!


Laziji, Dry Chili Chicken, Mala Chicken, Firecracker Chicken 
eller 
Chongqing Chicken. Mycket gott blev det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar