söndag, november 22, 2020

2014 Carlisle Zinfandel Carlisle Vineyard

2014 Carlisle Zinfandel Carlisle Vineyard

Jag har haft väldigt höga förhoppningar på denna Zinfandel från Carlisle Winery & Vineyards, beläget i den östra delen av Russian River Valley. De infriades varenda en!

Druvorna till vinet kommer från Carlisles egna vingård som planterades 1927. Förutom 87% Zinfandel ingår en hel drös med druvsorter i de resterande tretton procenten av vinet. Eller vad sägs om Alicante Bouschet, Petite Sirah, Grand Noir, Peloursin, Trousseau Noir, Tempranillo, Muscadelle, Malvasia, Muscat och ytterligare ett trettiotal andra sorters druvor...  

Det blev sammanlagt 681 lådor av detta vin av årgång 2014. Några flaskor släpptes på Sb i september 2017. De kostade 499 kr. Visserligen väldigt mycket pengar för en flaska men för ett så pass fantastiskt vin blir det rena rama fyndet.

BBQ-kött, bönpommes, potatis Romanoff, pickles, samt koriander- och
jalapeñosås.

Historien om Carlisle Winery & Vineyards tar sin början på 1980-talet när Mike Officer lyckades jäsa fram 20 liter vin i sitt kök. Under åren som följde fortsatte Mike och hans fru Kendal att prova sig fram med något fat varje år. Intresset växte och paret flyttade till Santa Rosa för att komma lite närmare händelsernas centrum. I mitten på 1990-talet var produktionen uppe i 300 lådor om året och 1998 startades Carlisle Winery & Vineyards.

I dag tillverkar Carlisle närmare 10 000 lådor vin om året och det mesta handlar om Zinfandel från gamla rankor. Nedan finns en filmad intervju med Mike Officer för den specialintresserade.



När vi häller upp vinet fylls hela rummet med härlig doft av cassis och björnbär. Med näsorna i glaset hittar vi fler sorters mörka bär tillsammans med mynta och peppar. Vinet har en mycket saftig smak. Känslan i munnen är ungefär som när man dricker Pucko men utan chokladsmaken. Björnbären återkommer tillsammans med svarta vinbär och mynta. Här finns också en frisk syra.

Vinet känns fortfarande ganska ungt. Enligt Carlisle egen "Drinkability rapport bör det drickas 2019-2025. Cellartracker föreslår 2018-2027. 

Vi väljer denna dag att köpa härligt bbq-kött från Brisket & friends i Årsta. Bland allt det goda valde vi oxbringa och fläsksida. Vi beställde inte några tillbehör men fick med oss en jättegod ingefärssås. De tillbehör vi lagade själva blev jättegoda bönpommes (recept nedan) och Potatis Romanoff. En skapelse som kan liknas vid en gratäng på bakad potatis. John Schenk från Strip House Steakhouse i Las Vegas brukar räknas som receptmakare men han säger själv att är hans mamma som lärt honom laga rätten.

Brisket och fläsksida från Brisket & friends.

Bönpommes

4 pers

500 g frysta gröna haricots verts  
3 msk olivolja 
100 g riven parmesan*  
Salt och svartpeppar

Värm ugnen till 225°. Vänd de frysta bönorna i en skål med olja, parmesan, salt och peppar. Fördela i ett jämnt lager bönor på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Stek i ugnen i 30–35 minuter tills bönorna fått lite färg och är spröda.

Receptet kommer från Elle mat och vin.

*Vi tyckte det var lite för mycket ost och rekommenderar att endast använda hälften. 

         
Bönpommes


Potatis Romanoff

4-6 pers

4 stora bakpotatisar
2 schalottenlökar, finhackade
3 dl riven cheddar
2 dl crème fraiche
1 krm cajennpeppar
Salt och peppar

Dag 1 Sätt ugnen på 225°. Rengör potatisen och stick några hål i skalet. Baka potatisen i 50-60 min eller tills den känns färdig. Låt svalna och sätt därefter in i kyl över natten. Potatisarna ska rivas på rivjärn och det går lättare om de är helt kalla.

Dag 2 Sätt ugnen på 175°. Riv potatisen (med skalet på) grovt på rivjärnet. Blanda med 2 dl ost kryddor och lök. Vänd ner crème fraiche. Överarbeta inte så att allt blir potatismos. Det ska fortfarande vara riven potatis. Lägg allt i en ugnsfast smord form. Strö över resterande ost och grädda tills gyllene cirka 30 min.

Potatis Romanoff
Potatis Romanoff

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar