söndag, juli 12, 2020

2015 Ironstone Vineyards Zinfandel Old Vine Reserve

2015 Ironstone Vineyards Zinfandel Old Vine Reserve

Familjen Kautz i Lodi driver Ironstone Vineyards och flera andra etiketter. Den sammanlagda vingårdarealen Ironstone förfogar över är 28 km². I beställningssortimentet på Sb finns några viner från Ironstone och i butik går det att hitta en billig Merlot från systeretiketten Leaping Horse. Jag har provat men den är i stort sett menlös...

Vinet vi har provat släpptes i beställningssortimentet i mars förra året och går fortfarande att beställa. Priset ligger på 215 kr.

Klicka för större karta.
2015 Ironstone Vineyards Zinfandel Old Vine Reserve har mycket fruktig doft med solmogna björnbär, jordgubbar och blåbär. Här finns också svartpeppar och körsbär men de senare närmast i form av någon sorts likör. I den ganska syltiga smaken hittar vi björnbär, hallongrotta, choklad och svartpeppar. Vinet är gjort på 92% Zinfandel och 8% Petite Sirah och kommer från fem vingårdar i Lodi med 60-80 år gamla rankor.

Flankstek med lök och paprika.
Eftersom jag läst på lite om vinet och visste på ett ungefär vad jag hade att förvänta mig, anpassade vi maten. Det blev flankstek som vi strimlade och marinerade i limejuice, soya, socker och kryddor. Köttet stekte vi ihop med gul lök och röd paprika. Vi gjorde också en krämig mexikansk majssallad med feta, koriander, chili och lime. Recept nedan. Vi serverade i majstortillas med avokado och picklade jalapeños. Det blev mycket gott och fungerade utmärkt till vinet. Hettan från chilin och sötman i marinaden möter fint upp det ganska syltiga och mjuka vinet.

Trots invändningarna är det ett ganska trevligt vin. Vinmakarteamet under ledning av Steve Millier har gjort ett gott hantverk. Se bara till att kombinera med mat som har heta och/eller söta inslag. 

Esquites – mexikansk majssallad.

Mexikansk majssallad

3 dl majskorn
1 msk majonnäs
30 g feta, smulad
1/2 dl salladslök, hackad
1/2-1 dl koriander, hackad
1/2-1 jalapeño, finhackad utan kärnor och mellanväggar
1 nypa chiliflakes
1/2-1 msk limejuice
svartpeppar
salt 

Koka den frysta majsen enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med limejuice, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar