söndag, mars 22, 2020

2016 Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel

 
2016 Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel

För kanske 20 år sedan drack jag Zinfandel oftare än vad jag gör i dag. Då var Vintner's Blend från Ravenswood den zin jag tyckte var bäst och som fanns i de flesta av Sb:s butiker.  Dessutom låg vinet i en schysst prisklass. 2009 kostade vinet fortfarande under hundringen.

Detta gjorde att Ravenswood Vintners Blend länge var min stående rekommendation om någon frågade efter Zinfandel eller helt enkelt efter ett fruktigt och bärigt vin. Men efterhand som smaken förändrats har Ravenswoods basvin fallit lite under min radar. Därför var det extra spännande att prova vinet igen. Jag måste direkt säga att det var en mer positiv upplevelse än vad jag hade väntat mig.

En ring av korpar

Det var 1976 som Joel Peterson arbetade med det som skulle bli Ravenswood Winerys första årgång. Det var bråttom att få in druvorna eftersom en storm var i antågande. Tre korpar övervakade arbetet och de var dessa som sedan hamnade i ring på etiketterna. Den berömda loggan skapades av den lokala konstnären David Lance Goines. Tydligen är hans skapelse i dag inte helt ovanlig som tatuering...

1979 fick Peterson strålande omdöme för sina viner och hamnade i topp vid en stor provning i San Francisco. Detta gjorde att det satsades pengar på det lilla vineriet och Peterson kunde knyta odlare till sig som levererade druvor. 1982 började Rawenswood göra Zinfandelvin på druvor från flera olika odlare och vingårdar. Detta ledde i mitten på årtiondet fram till Vinter's Blend som ganska direkt gjorde succé och sedan dess är Ravenswoods storsäljare. Jag vet inte hur mycket som tillverkas varje år av detta vin men det handlar om en ansenlig mängd flaskor. Ravenswoods totala årliga produktion överstiger i dag en miljon lådor och Vintner's Blend utgör definitivt lejonparten av dessa.  

Naturlig jäst

40% av druvorna i vinet kommer från Ravenswoods egna vingårdar i Sonoma, Dry Creek Valley, Russian River Valley och Alexander Valley. Resten kommer från kontrakterade odlare runt om i Kalifornien. Druvblandningen består av 76% Zinfandel 3% Petite Sirah och 3% icke namngivna blå druvor. Vinet har jäst på sin naturliga jäst och har sedan legat på franska ekfat i 9 månader. 35 % av faten var nya. 

2016 Ravenswood Vintner's Blend Zinfandel går emot rådande (svenska) zinfandeltrend och innehåller mindre än 3% socker. Bra! Det gör att det rejält fruktiga vinet inte tippar över i ett rött dessertvin utan håller sig en bit borta från syltburkarna. Däremot klarar det av kryddig mat på ett förtjänstfullt vis. Doften är full av både röda och mörka bär plus en hel del fat och en aning peppar. Som sammanfattning får man kanske säga att man får vad man betalar för. I detta fall 135 kr. Då handlar det om ett ganska enkelt vin utan större djup och nyanser. Men vem hade räknat med det? Jag gillar ändå Ravenswood Vintner's Blend i sin fruktighet och rättframhet.

Jag dricker vinet till enchiladas utan tomat eller någon annan sås som rullarna simmar i utan en på utsidan ganska torr variant. På insidan handlar det om en ganska typisk svensk fyllning. Det innebär så klart köttfärs. Denna gång kryddad med min egen kryddmix och chipotle i adobo. Naturligtvis får färsen sällskap med massor av cheddar.

Enchiladas med köttfärs

söndag, mars 15, 2020

2015 Darioush Chardonnay Signature

2015 Darioush Chardonnay Signature

En alldeles underbar Chardonnay som trots att den inte är lastgammal, redan hunnit få en del mognad. Jag brukar inte skriva om viner jag inte betalt själv men gör denna gång ett undantag. Flaskan är inhandlad i New York av en kär vän till Jen och mig och jag fick den i födelsedagspresent.

Darioush Khaledi som invandrat till Kalifornien från Iran, startade Darious 1997. I östra Napa Valley har Darouish Khaledi och hustrun Shahpar byggt en anläggning som ska påminna om den antika staden Persepolis, en gång huvudstad i Akemeniderriket i nuvarande södra Iran, inte långt från staden Shiraz. I planen ingick också att skapa fantastiska viner på på platsen. De flesta tyckare är ganska ense om att Darioush har lyckats med sina föresatser. Se gärna filmen nedan för att få en uppfattning om Darioush på 4240 Silverado Trail i Napa.


Vinmakare hos Darioush är Steve Devitt och av årgång 2015 gjordes 2 369 lådor Chardonnay. Druvorna kommer från Darioush egen vingård i  Oak Knoll och från vingårdarna Hudson och Beckstoffer. 66% av vinet har legat 12 månader på nya franska ekfat.  

Vi dricker vinet till lax med kokt potatis, gröna ärtor, hollandaisesås och rostade pinjenötter. Inte helt oväntat fungerar det ypperligt tillsammans. Vinet har en elegant, fyllig doft med citrus, bakade äpplen, fudge och vita blommor. Här finns också en antydan om fat, vanilj och rostade nötter. I munnen känns vinet runt, mjukt och gräddigt. Smaken är citrusfräsch med päron, melon, mandel och crème brûlée. Balansen är helt enastående!

Det finns för närvarande ingen Darioush Chardonnay på Sb. Däremot släpps firmans 2016 Cabernet Sauvignon den 27 mars. Flaskorna kommer att kosta 1165 kr. Vinobele importerar.

söndag, mars 08, 2020

2016 The Hess Collection Pinot Noir Hess Select

2016 The Hess Collection Pinot Noir Hess Select

Donald Hess är konstentusiasten som blev rik på mineralvatten i Schweiz och på 1970-talet köpte mark på Mount Veeder. Så småningom blev det också ett vineri. Detta var så pass stort att det också fick tjänstgöra som galleri till Donalds redan då imponerande konstsamling.

Sedan några år är Donald Hess pensionär sig men innan han drog sig tillbaka utvecklade han vinaffärerna till Sydafrika, Argentina och Australien. Även i Kalifornien har verksamheten växt.  

Konstsamlingen har också utökats och gallerier öppnats i Argentina och i Sydafrika.  Men om vi håller oss kvar på Mount Veeder och vin från the Hess Collection som just nu finns att köpa i Sverige, handlar det om Chardonnay och Pinot Noir.  Pinnen kostar 189 kr och det vita vinet ytterligare en tia. Sigva importerar.   

Ugnsgrillad kyckling från REKO.
Den största delen av druvorna kommer från Santa Lucia Highlands i Monterey County. Ett område där det främst odlas Pinot Noir och Chardonnay. Vinet har legat 12 månader på neutrala franska fat.

I den ganska maffiga doften hittar vi mörka björnbär och vinbär men även röda körsbär och kryddor. Jen hävdar med bestämdhet att det också finns en ton som påminner om en av parfymerna från Hotel Costes i Paris.

I munnen upplevs vinet som kraftfullt och fylligt med massor av mörka bär, lakrits, kryddor och en hel del fat. Vi gillar vinet men den som vill dricka en klassisk Pinot Noir får leta på annat håll.

Vi dricker det goda vinet till ugnsgrillad kyckling med skysås och pommes med dip. Fungerar finfint!

Grillad kyckling med citron och rosmarin, skysås, sallad, pommes och dip.