söndag, december 15, 2019

2017 Substance Cabernet Sauvignon



Substance Cabernet Sauvignon från Charles Smith's Wines of Substance, ligger i beställningssortimentet på Sb men finns i en del butiker runtom i landet. Finns inte vinet nära dig är mitt råd att beställa genast! Årgång 2017 är ett riktigt trevligt vin och priset mycket tilltalande. En flaska kostar 179 kr.

Vi dricker 2017 Substance Cabernet Sauvignon till en biffsallad på ryggbiff med bland annat avokado, krutonger på levain, mâchesallad, parmesan, bacon och haricots verts. Vi dressar med balsamico, worcestershiresås och olja. Bearnaisesåsen serveras separat.

Vinet är gjort på 100% Cabernet Sauvignon och har lagrats i 12 månader på franska fat, där 50 procent var nya. I doften finns svarta vinbär läder och tobak tillsammans med eukalyptus och fat. I smaken finns det både röda och mörka bär tillsammans med choklad och lakrits. Ett mycket bra vin vars enda skavanker är att det kunde varit ännu fylligare och att smaken är aningen kort. Jag tänker köpa fler flaskor. Vinet är bra nu men jag tror det kommer att bli ännu bättre efter några år i källaren.

Biffsallad

lördag, december 07, 2019

2014 San Lorenzo Winery The Pearl

 2014 San Lorenzo Winery The Pearl

Den 23 oktober 2019 startade det som skulle bli den värsta skogsbranden i Sonoma Countys historia. Innan branden var under kontroll den 6 november hade 260 km² mark drabbats och 120 byggnader förstörts eller skadats. Det var med nöd och näppe och hjälp av brandkår och helikopter som den 16 ha stora vingården San Lorenzo klarade sig från att brinna upp.

Den äldsta delen av vingården kallas för The Pearl och består av drygt 70% Zinfandel. Andra druvor som växer här är bland annat Mataro, Carignan och Petite Sirah. Rankorna planterades så tidigt som 1896. 

San Lorenzo ägs och drivs av Peter och Cathy Seghesio som också ligger bakom fantastiska Journeyman Chardonnay som vi provade för några år sedan. Förväntningarna på The Pearl var alltså skyhöga redan från början...

Vinet har legat ett par år i vår källare. Det hade säkert kunnat ligga ytterligare några år men jag tror inte det hade blivit så mycket bättre. Vinet fanns i beställningssortimentet på Sb och kostade 634 kr. Johan Lidby importerade. Just nu finns vinet inte att få tag på i Sverige men det gör däremot Journeyman.

Förväntningar infrias

2014 San Lorenzo Winery The Pearl har en komplex doft av hallon, körsbär och blåbär. De senare både som färska och i form av paj. Vi hittar också lite lakrits och odefinierade kryddor. De olika elementen som återfinns i smaken är alla mycket välbalanserade. Här finns körsbär, björnbär och nypon tillsammans med hasselnöt, choklad och lakrits. Tanniner finns men är mycket finmalda.  

En av de allra bästa zinfandel-blandningar jag smakat och även om produktionen är mycket liten hoppas jag att det kommer fler årgångar till Sverige. Av den på hemsidan aktuella årgången 2017, gjordes endast 107 lådor. 

Vi dricker denna fantastiska zin-blend till lammracks med en caponata, rostad potatis, haricots verts och örtsmör.

Lammracks med caponata och rostad potatis.