söndag, mars 24, 2019

2010 West Wines Cabernet Sauvignon Reserve

2010 West Wines Cabernet Sauvignon Reserve


West Wines är Katarina Bonde och Bengt Åkerlind som i början av 1990-talet flyttade från Sverige till Seattle. Efter några år i Oregon köpte paret en 24 hektar vingård i Dry Creek Valley. Vi har tidigare provat firmans Sauvignon Blanc och Crest Cuvée

Denna gång hade det blivit dags för det vin som fortfarande är det enda amerikanska som serverats vid Nobelmiddagen (men då i årgång 2005). Vinet finns i beställningssortimentet men där anges att aktuell årgång är 2009. Priset ligger på 388 kr.

Vi dricker 2010 West Wines Cabernet Sauvignon Reserve till Boeuf bourguignon och det fungerar bra. Vinet har doft av söta röda- och mörka bär tillsammans med regnvått gräs. Tyvärr får vi också ett litet stick av alkohol i näsan.

I smaken hittar vi körsbär, lingon och svart vinbärssaft. Syran är ganska hög och här finns en aning tanninsträvhet. Helt OK men inget vin som skakar om min värld.

söndag, mars 10, 2019

2016 Chateau Ste. Michelle Cabernet Sauvignon Indian Wells

2016 Chateau Ste. Michelle Cabernet Sauvignon Indian Wells

3 mars släpptes denna Cabernet Sauvignon från Chateau Ste Michelle på Sb. Firman, som är en av de största producenterna i Washington State, ligger i Woodinville en knapp halvtimmes bilfärd nordöst om Seattle. Druvorna till vinet, 89% Cabernet Sauvignon  och 11% Syrah, kommer från vingårdar i Horse Heaven Hills, Cold Creek, Wahluke Slope, Red Mountain, Snipes Mountain och Yakima Valley. Alla dessa ligger i det stora Columbia Valley AVA.

2016 Chateau Ste. Michelle Cabernet Sauvignon Indian Wells har bärig doft med svarta vinbär och körsbär. Här finns choklad, tobak och fat. Vinet har legat 22 månader på 39% nya amerikanska- och franska ekfat.

23% av vinets druvor kommer från en ovanligt varm vingårs i Cold Creek. Förmodligen är det druvorna härifrån som gett vinet den ganska höga sötman. Annars är det bären som dominerar smaken. Främst svarta vinbär. Här finns också en rejäl dos av fat  Vinet har en pepprig eftersmak. Alkoholhalten på 14,5% är inte helt integrerad. 


Ett enkelt och ganska ruffigt vin som är lätt att tycka om men som inte kan skryta med någon vidare elegans. Jag tror att vinet kan bli bättre om det får tid på sig. Därför lägger jag undan ett par flaskor och återkommer om ett år eller två.

Vi drack vinet till boeuf Bourguignon, kokt potatis och haricots verts. Det fungerade OK men ett något stramare vin med lägre sötma, hade säkert varit ännu bättre. Vinet finns i ordinarie sortimentet på Sb och kostar 199 kr. Finns också på halvflaska för 105 kr.

Boeuf Bourguignon

lördag, mars 02, 2019

2016 The Hess Collection Chardonnay



Historien bakom the Hess Collection på Mount Veeder i Napa Valley, startar med vatten i Schweiz. När Donald Hess var i tjugoårsåldern ärvde han ett bryggeri. Han ändrade snart inriktning från öl till mineralvatten och Valser Wasser kom att bli dominerade på den schweiziska marknaden. Men det var inte nog. 

När Donald hörde talas om Perriers succé i USA åkte han över Atlanten för att försöka bygga upp en egen vattenverksamhet i det stora landet. Något sådant blev inte av men Donald fick prova vin i Kalifornien och föll pladask. Det ledde till förvärvandet av 360 ha mark på Mount Veeder och så småningom också ett vineri. Detta var så pass stort att det också fick tjänstgöra som galleri till Donalds redan då imponerande konstsamling. 

Sedan några år är Donald Hess pensionär sig men innan han drog sig tillbaka utvecklade han vinaffärerna till Sydafrika, Argentina och Australien. Även i Kalifornien har verksamheten växt.

I Australiens Barossa Valley köpte Hess välkända vineriet och storfirman Peter Lehmann. Konstsamlingen har också utökats och gallerier öppnats i Argentina och i Sydafrika.

Men om vi håller oss kvar på Mount Veeder och vin från the Hess Collection som just nu finns att köpa i Sverige, handlar det om Pinot Noir och den Chardonnay som vi provat. Importör är Sigva och vinet kostar 189 kr.    

Certified organic

Druvorna till vinet kommer från Hess egen vingård Su´skol som ligger ungefär 15 kilometer från San Pablo Bay. Vingården planterades 1995 och är strax över 60 ha stor. Här växer nio olika kloner av Chardonnay. Närheten till havet gör att morgondimman och eftermiddagsbrisen kyler vingården effektivt och förlänger tiden det tar för druvorna att mogna. Sedan 2015 är hela Hess verksamhet i Kalifornien certifierat ekologisk (organic). 

Vi dricker 2016 The Hess Collection Chardonnay till kycklingfilé som vi halverat och bankat ut. Därefter har fågeln panerats med polenta och riven parmesan. Vi serverar kycklingen med örtsmör, sallad och rotfruktpommes.

Det fungerar utmärkt till vinet som har en frisk, fruktig och något blommig doft med äpple, päron, apelsin och mineral. Här finns också en svag antydan om fat. Vinet har fått en varsam fatbehandling där 30 % av vinet har lagrats i franska ekfat i nio månader. 20 % av faten var nya. Vinet ger en något oljig munkänsla. I smaken handlar det om päron, gula plommon, aprikos och apelsin tillsammans med vanilj. Ett härligt vin vi gärna återvänder till. Många gånger!

Polentapanerad kyckling med örtsmör, rotfruktspommes med srirachadip
och grönsallad med ärtor och pinjenötter.