lördag, februari 23, 2019

2015 McManis Family Vineyards North Forty Red Wine


2015 McManis Family Vineyards North Forty Red Wine

2015 North Forty är en blend med 50% Petite Verdot, 25% Petite Sirah och 25% Tannat från McManis Family Vineyards. 4800 flaskor 2015 North Forty Red Wine släpptes på Sb i juni och de är tyvärr slut sedan länge. Flaskorna kostade 169 kr. Vi drack vinet under sommarens grillsäsong och tyckte mycket om det. Till grillad fläskkarré och coleslaw fungerade det alldeles utmärkt. Vi sparade också en flaska som vi öppnade upp nu i februari.  

McManis Family Vineyards har nästan 1500 ha druvodling runt Riton i Kalifornien. En liten stad lite mer än tio mil inåt landet från San Francisco. Familjen började med druvor 1938. Först 1990 satte McManis igång att sälja vin under eget namn. I dag gör man billiga viner på massor av olika druvor. På Sb (inklusive beställningssortimentet) finns det i dag sju olika viner på flaska från McManis.  North Forty Red Wine är familjens prestigevin.

Linguine, smör och tryffel. 
När vi nu öppnade vår sista flaska 2015 North Forty drack vi den till pasta med tryffel och entrecôte på ruccolabädd med parmesan och citron. Det fungerade utmärkt och vinet presterar bra även vid inomhusbruk.

Vinet har en fruktig men ganska återhållen doft med björnbär, knallpulver, rostade fat och salmiak. Smaken är ganska stor med blåbär, hallon, mörk choklad och lite salmiak. Fruktsötma liksom syran är relativt hög. 

Som sagt, ett bra vin till ett bra pris men för att ta medalj i kategorin årets bästa grillvin, krävs lite mer pang! 

Jag hoppas att importören Divine får in North Forty årgång 2016 på Sb vad det lider. Det verkar vara ett helt annat vin med en druvblandning bestående av 33% Petite Sirah, 29% Petit Verdot, 15% Tannat, 14% Zinfandel och 9% Barbera. Kan kanske bli nästa sommars bästa grillvin?

Entrecôte "tagliata style" med ruccola, parmesan och citron.

söndag, februari 17, 2019

2015 Michael David Winery Petite Petit


Åsikterna har varit många och starka om Sb:s regler och de marknadsföringskampanjer som en del importörer tar till för att få vin från beställningssortimentet att kvala in i det ordinarie. Personligen har jag svårt att inte tycka att det är helt förkastligt att det som avgör om vinet ska finnas på Sb:s hyllor är dyr reklampropaganda och att kunden vid köp av sex flaskor får "unik trälåda på köpet." Allt för att under kort tid öka försäljningen till en nivå som gör att Sb måste ge plats åt vinet i det ordinarie sortimentet. Naturligtvis på bekostnad av att ett som redan finns där åker ut i kylan.

Ett vin som 2010 kvalade in i det ordinarie sortimentet var Petite Petit från Lodi-bröderna Michael J. Philips och David J. Philips. Hur mycket marknadsföring som låg bakom den gången har jag dock ingen aning om. 


Petite Petit är en blend på 85% Petite Sirah och 15% Petit Verdot. Vinet har en fruktig doft med mörka bär som björnbär och svarta vinbär. Fatlagringen är påtaglig. Vinet har legat ett år på franska fat. I doften finns också mörk choklad och några myntakvistar. Faten, björnbären och choklad återkommer i smaken som också innehåller blåbär, körsbär och aningen kaffe.  Vinet är mjukt men saknar inte helt tanniner.

Petite Petit är ett mycket trevligt och lättgillat vin. 2015 upplever jag som mindre söt än vad jag väntat mig efter att ha provat ganska många av de tidigare årgångarna. Det gör att min kombination med småheta tillbehör till hot dogs inte riktigt blir mitt i prick. Men ur vinets synvinkel är detta ändå ett steg i rätt riktning. Vi behöver mindre sötma i de flesta viner som spelar i låg- och mellanprisklassen. 2015 Michael David Winery Petite Petit kostar 169 kr.  

Baconlindad hot dog med refried beans, ananas-och majssalsa,
srirachamayo och picklad jalapeno.