lördag, september 29, 2018

2013 Peter Franus Napa Valley Sauvignon Blanc

 2013 Peter Franus Napa Valley Sauvignon Blanc


1987 gjordes de första vinet på Peter Franus Wine Company. Premiärvinet var en Zinfandel och druvorna kom från Mount Veeder. Sedan dess har portföljen växt rejält och även om Zinfandel har en särställning med flera olika varianter, gör firman också röda viner på Merlot, Mourvèdre och Cabernet Sauvignon. Dessutom har man i sortimentet en Bourdeauxblandning (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc) och en Rhôneblandning (Syrah, Grenache, Mourvèdre).  På den vita sidan har man vin på Chardonnay, Chenin Blanc och Albariño, samt naturligtvis Sauvignon Blanc.

Jen och jag faller pladask för 2013 Peter Franus Napa Valley Sauvignon Blanc. Ett makalöst trevligt vin. Peter Franus själv har sagt att odlingsförhållandena i Stewart Vineyard, Carneros, var näst intill perfekta detta år. 20% av vinet har legat på neutrala franska ekfat och resten på rostfria fat. Alkoholhalten har hamnat på 14,2% och sammanlagt gjordes 644 lådor Sauvignon Blanc i årgång 2013. Vinet finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 343 kr.

I doften är det gott om citroner och krusbär tillsammans med mineral, gröna äpplen och en nyligen uppskuren ananas. Ananas, citron och äpple återkommer i den friska men avrundade smaken.

Vi dricker 2013 Peter Franus SB till friterad torskrygg med rödkål och sås med mango och jalapeño som vi serverar på en skiva bröd. Det bli smaskens!


Friterad torskrygg med rödkål och mango/jalapeñosås.

lördag, september 22, 2018

2015 Bogle Zinfandel Old Vine


2015 Old Vine Zinfandel från Bogle finns i skrivande stund inte att köpa på SB. Jag vet inte varför. Vinet, som importeras av Divine, har funnits i sortimentet sedan 2005. Importörtbyte på gång kanske?

Bogle drivs av syskonen Warren, Jody och Ryan Bogle. Bogle har flera egna vingårdar men köper också in druvor från kontakterade odlare i olika områden runt om i Kalifornien. 

Rankorna som ger frukt åt firmans Old Vine Zinfandel, är mellan 60 och 80 år gamla. Vinet har spenderat 12 månader på amerikanska ekfat. Hur stor andel av dessa som var nya har jag inte lyckats ta reda på men förmodligen en hel del. Att vinet legat på ekfat är ganska uppenbart, både i doft och smak.

Annars handlar doften till stor del om mörka bär. Mest björnbär men här finns också moreller och blåbär. Vi hittar även en örtig ton som drar åt mynta och om vi anstränger oss hittar vi också svartpeppar. Smaken är ganska söt och fruktig med körsbär, plommon och björnbär, tillsammans med svartpeppar och en trevlig syra och några små, ganska snälla tanniner. 

En knappt godkänd enkel zin som tack vare blåbärssåsen fungerade helt OK till vår fläskfilé.med duchessetoppar och kokt grön sparris. 

Fläskfilé med blåbärssås, duchessetoppar och kokt sparris.

2013 West Wines Sauvignon Blanc



West Wines är Katarina Bonde och Bengt Åkerlind som under andra halvan av 1990-talet köpte 25 ha vingård i Sonoma. Sedan dess har vingårdsarealen utökats och produktionen ligger på cirka 25 000 flaskor/år. Utöver det säljs ungefär 150 ton druvor till andra producenter.

I beställningssortimentet på Sb finns för närvarande två röda och två vita viner från West Wines. En av dessa är firmans Sauvignon Blanc i årgång 2013. Vinet kostar 134 kr.

Jag tycker vinet är helt OK utan att glänsa.  Här finns doft av citron, krusbär, äpple och ananas. Vi förnimmer också en aning vanilj och mineral.  I smaken hittar vi apelsin, päron och dansk citronvand. En liten bitterhet har också letat sig in i bilden.

Kanske är det vinets ålder som gör att jag inte blir helt övertygad. Som en jämförelse kan nämnas att på West Wines hemsida finns årgång 2017 till försäljning.

Vi dricker vinet till härlig pilgrimsmussla som gratinerats med smör, persilja, vitlök och zest av citron.


Pilgrimsmussla gratinerad med smör, persilja, citronzest och vitlök.

söndag, september 16, 2018

2013 Ojai Syrah White Hawk Vineyard Los Alamos Hills

2013 Ojai Syrah White Hawk Vineyard

Planksteken har, efter sin storhetstid på 1970-talet, bedömts som hopplöst och oåterkalleligt ute i kylan. För femton år sedan skrev till exempel Jan Gradvall i Sydsvenskan, utan att lägga någon egen värdering i det, att planksteken var "så ute att den var ute för gott".

Nu verkar dock något ha hänt och kanske, kanske har planksteken en ny storhetsperiod framför sig. Om allt detta var jag dock lyckligt ovetande när Jen undrade om vi kunde laga plankstek hemma?

–Visst, svarade jag, om vi kan få tag på lämpliga plankor.

Det kunde vi. Jen hade redan tagit reda på att Clas Ohlson hade plankor i sitt sortiment.  Vi införskaffade varsin och brände av dem innan vi gjorde vår planksteksdebut. Den blev faktiskt riktigt lyckad. Gott, gott,  gott! Att det känns som om man blir medlem i en kulinarisk motsvarighet till en hembygdsförening blir dessutom ett extra plus.


Druvor från berömd vingård

Vinet från Ojai köpte vi på Sb i december 2016. Det kostade 399 kr.  Druvorna som Adam Tolmach använt till vinet, kommer från omtalade vingården White Hawk i Los Alamos Hills. Största delen av vingården är planterad med Syrah men här finns även Chardonnay. Andra firmor som också köper druvor härifrån är till exempel Sea Smoke Cellars, Andrew Murray och Sine Qua Non

Vinet har doft av chark, körsbär, blåbär och gräs. Munkänslan är mjuk och aningen tunn med smak av körsbär, blåbär, gräs och lakrits. Syran är ganska hög. Ett gott vin som funkar bra till maten men 2013 kanske inte är någon strålande årgång. Av ett vin med den prislappen från Helen och Adam Tolmachs Ojai, förväntar jag mig lite mer.

Plankstek

lördag, september 01, 2018

2016 Chateau Ste Michelle Chardonnay Columbia Valley


I kantarelltider ökar vår förbrukning av charonnay ganska rejält. Någon bättre kompis till skogens guld finns inte!

Det senaste flaskan kommer från Washington State och Chateau Ste Michelle i Woodinville, en knapp halvtimmes bilfärd nordöst från Seattle. Ste Michelle är Washingtons äldsta vineri, trots att det startade så sent som 1954. I dag producerar firman över 2 miljoner lådor vin/år. 

Vi väljer att använda kantarellerna till att göra en sallad. Lejonparten av svampen seker vi i smör men plockar först bort alla små exemplar som vi picklar i en enkel 1-2-3-lag. Förutom en hel del gröna blad använder vi även rostad pumpa, cashewnötter, stekt zucchini, gratinerad chèvre och fänkålssalami i salladen som vi dressar med dijonsenapssås.

2016 Chardonnay från Chateau Ste Michelle doftar champinjoner. Både färska och på burk. Här finns även hasselnöt, grönt äpple, galiamelon och ananas. I smaken handlar det mycket om frukt – här finns apelsin, gult äpple och päron. Fatlagringen är ganska påtaglig. 95% av vinet har lagrats på franska och amerikanska ekfat i ett halvår. 30% av dessa var nya.

Ett riktigt trevligt vin som funkar bra till kantareller. Finns i de flesta av Sb:s butiker och kostar 119 kr.
Kantarellsallad med bakad pumpa, salami, cashewnötter och stekt zucchini.