måndag, december 25, 2017

2014 Ojai Syrah Santa Barbara County

2014 Ojai Syrah Santa Barbara County

2014 är 32:a året som Adam Tolmach från The Ojai Vineyard gör vin på Syrah. Denna gång blev druvblandningen i Syrah Santa Barbara County, 53% från vingården Sebastiano, 22% från Roll Ranch, 6% från White Hawk, 5% från Bien Nacido och dessutom 14% Grenache från Sebastiano. En fjärdedel av druvorna pressades i hela klasar och vinet fick ligga 12 månader på ekfat där lejonparten var begagnade.

I vinets doft hittade vi körsbär, hallon och blodapelsin tillsammans med vitpeppar, chark och järn. Munkänslan var något tjock och här fanns en svag bitterhet. Peppar och hallon återkom i smaken.

Vinet köptes på Sb i början av maj i år och kostade 319 kr. Även om Ojai Syrah Santa Barbara County är trevligt att dricka redan nu skulle jag rekommendera något år i ryggläge innan korkskruven åker fram. Vinet är slut på Sb men i december släpptes 2014 Syrah White Hawk från Ojai och av den finns det fortfarande flaskor kvar i några butiker. Priset ligger på 399 kr.


Vi drack 2014 Ojai Syrah Santa Barbara County till en klassisk lasagne al forno. Denna gång gjorde jag lasagnen med färska pastaplattor. Har för mig att det var Icas egna. Funkade toppen och allra bäst var det att plattorna passade perfekt i vår ugnsform. Annars var det inga hemligheter med lasagnen. Receptet påminde ganska mycket om det som finns i receptlistan till höger. En skillnad var att jag denna gång gjorde ragun med sofrito.

Lasagne al forno

söndag, december 24, 2017

2007 Shafer Cabernet Sauvignon One Point Five

2007 Shafer Cabernet Sauvignon One Point Five


Till köttbullar med potatismos, gräddsås, rårörda lingon och ättiksgurka plockar vi fram en tio år gammal Cab från Stags Leap District AVA i Napa Valley och Shafer Vineyards.  För den som vill veta mer om vinet och namnet, rekommenderas denna film.

One Point Five 2007 innehåller 99% Cabernet Sauvignon och 1% Petit Verdot. Doften är ganska mogen, Jenny kallar den mullig, och här finns svarta vinbär, björnbär, torkat kött, läder och en parfymerad ton. I smaken hittar vi både svarta och röda vinbär tillsammans med fat och kryddor  Ett riktigt, riktigt gott vin som är perfekt att korka upp nu. 


Köttbullar, potatismos, kokta morötter, rårörda lingon och ättiksgurka.

fredag, december 22, 2017

2011 Girard Petite Sirah


En uppmärksammad Petite Sirah från Girard som finns i beställningssortimentet på Sb. Denna årgång, 2011, fick hela 93 poäng av Wine Spectator i december för tre år sedan. För 249 kr borde vinet alltså vara bland det bästa man kan köpa på Sb just nu.   

Familjen Girard började göra vin i början av 1980-talet. Innan det hade man odlat och sålt druvor men nu hade det alltså blivit dags att sätta egna etiketter på druvjuicen. Det gick riktigt bra och Steve Girard Jr utökade verksamheten till Oregon. 1996 tog Steve beslutet att flytta hela verksamheten över delstatsgränsen. Vineriet i Kalifornien och namnet Girard, såldes till affärsmannen Leslie Rudd från Aspen. Tillsammans med vinmakarteamet Marco DiGiulio och Glenn Hugo dröjde det inte länge innan vinerna från det "nya Girard överglänste de som tillverkats före ägarbytet.

Terrific Wines är svensk importör av Girard. I beställningssortimentet finns, förutom den Petite Sirah som vi provat, också en Mt Veeder Cabernet Sauvignon och en Chardonnay. I ordinarie sortimentet finns dessutom en Old Vine Zinfandel för 199 kr. Aktuell årgång är 2014. Jag har inte skrivit om vinet sedan årgång 2009 och det måste snart vara dags igen. Förra gången tyckte vi vinet var riktigt bra, om än lite sött.    

Men tillbaka till den stora frågan – är 2011 Petite Sirah lika bra som Wine Spectator ville göra gällande? Mitt svar blir ett klart och tydligt "nja". Visst är det ett habilt hantverk men knappast något som slår undan fötterna på mig eller får världen att skälva.

Doften är i dag något knuten med svarta vinbär, körsbär och choklad tillsammans med sassafras, tobak och ett litet alkoholstick. Munkänslan är mjuk och ganska tjock. Syran är hög och sötman påtaglig. I smaken återkommer körsbär och svarta vinbär. Vi hittar också örter och en del kryddor. 

Nötchorizo, coleslaw och chips på sötpotatis, palsternacka och gulbeta.

söndag, december 03, 2017

2016 Spottswoode Sauvignon Blanc


Historien bakom vinfirman Spottswoode startade 1972 när egendomen köptes av Mary och Jack Novak. Fem år senare gick Jack bort och Mary fick själv arbeta vidare med den nyplanterade vingården. 1982 släpptes firmans första vin under etiketten Spootswoode – en Cabernet Sauvignon och i dag producerar firman två Cabernet,  två Sauvignon Blanc, en Syrah och en Albariño. Egendomen som ligger i utkanten av St. Helena, vid foten av Mayacamas Mountains, drivs numera av Marys döttrar Beth Novak Milliken och Lindy Novak. 

Spootswoode importeras av Divine och i beställningssortimentet på Sb finns Estate Cabernet Sauvignon (1499 kr), andravinet Lyndenhurst Cabernet Sauvignon (799 kr) och Sauvignon Blanc (375 kr). Inte direkt några budgetpriser men det vita vinets något ovanliga vinmakarmetod, 60% har fermenterats i rostfria fat, 35% i franska ekfat där 15% var nya och 5% på betongägg, gjorde mig oemotståndligt nyfiken*. Fatad Sauvignon Blanc tycker jag är en fantastisk läckerhet och efter vad jag läst skulle Spootswoodes variant vara något alldeles extra.

Druvorna till vinet kommer från ett antal vingårdar, bland annat Spottswoods egna, i Napa Valley (40%) och Sonoma Mountains (60%). Den som vill nörda ner sig riktigt kan anteckna att det handlar om klonerna 1, 6, Raucedo 3 och Sauvignon Musqué.

Hur som helst så tyckte både Jen och jag att 2016 Spottswoode Sauvignon Blanc är ett utomordentligt läckert vin som vi gärna skulle vilja ha många fler flaskor av. Vinet fungerade utmärkt till våra bakade potatisar med skagenröra men de hade varit spännande att prova till rätter som kanske var ännu mera anpassade till det mycket friska men samtidigt något avrundade vinet. Den rostade löken på våra potatisar gjorde till exempel stor skillnad på upplevelsen av vinet.

I den blommiga och samtidigt något kryddiga doften finns citrus, grönt äpple och stenfrukt. Den friska men nästan gräddiga smaken är komplex med bland annat apelsin, citron, krusbär och päron.  Här finns också en del vanilj. Utomordentligt gott och högsta betyg till Spottswoodes vinmakare Aron Weinkauf!


Bakad potatis med skagenröra.

*Uppgifterna är hämtade från Spottswoodes hemsida. På annan plats har jag även läst att vinet "was aged in 54% French oak barrels, 41% stainless steel tanks, and 5% concrete eggs".