lördag, augusti 12, 2017

Sommar, grill och Merlot del 1


Inför sommarens korta besök i Skåne, funderade jag på någon typ av tema inför de stundande grillkvällarna. Det tog mig inte särskilt lång stund att komma fram till att den röda tråden skulle bli Merlot från Kalifornien. Jag surfade in på Sb:s hemsida och beställde de sex "billigaste" merlotvinerna från delstaten som finns i beställningssortimentet. Prisspannet sträckte sig från 99 till 749 kr.

Reglerna i Kalifornien stipulerar att om en druva står utskriven på vinets etikett måste vinet vara gjort på minst 75% av denna druva. Att enbart titta på etiketterna gör det alltså omöjligt att säga om de sex vinerna är gjorda på 100% Merlot, om de är klassiska bordeauxblandningar eller någon annan vild mix av druvor.

2013 Starmont Winery and Vineyards Merlot

Starmont Winery and Vineyards

Första vinet i den inledande delen av vår provning visade sig vara en blandning med 87% Merlot och 13% Cabernet Sauvignon. Vinet kom från Starmont Winery and Vineyards i gränsområdet mellan Carneros och Napa Valley. 

Ända fram till 2005 var Starmont en del av Merryvale och gjorde enbart vitt vin på druvan Chardonnay. Men vägarna skiljdes delvis när Starmonts portfölj växte. Fortfarande är det familjen Schlatter som äger Starmont och man är en del av Merryvale Family of Wines. I dag gör Starmont vin på flera vita och röda druvor och vineriet är certifierat Napa Green Winery.

2013 Starmont Winery and Vineyards Merlot har en alkoholhalt på 14,5%. Vinet har legat 8 månader på franska fat där 20% var nya. 

Doften är, trots endast 13%, ganska klassisk CS med svarta vinbär och nyvässad blyertspenna. Här finns också choklad och körsbär. I smaken handlar det mycket om mörka bär och även här utmärker sig de svarta vinbären men nu i sällskap av plommon och kanske någon jordgubbe. Dessutom hittar jag toner från fatlagringen och örter jag inte lyckas precisera närmare. Vinet är saftigt och mjukt men med en del tanniner.

Starmont Merlot kostsar 285 kronor och importeras av Magnum Wine. 

2011 Murphy-Goode Merlot

Murphy-Goode Winery

Det andra vinet vi testade var gjort på 100% Merlot och kom från Murphy-Goode Winery i Sonoma County. Firman startades 1985 då man enbart gjorde vin på Sauvignon Blanc och Chardonnay. 2007 köptes Murphy-Goode av Jackson Family Wines. I dag gör firman flera olika viner i prisklassen $10-$45. 2011 Murphy-Goode Merlot kostar i 179 kronor i Sverige. Vinet importeras av Fondberg och i beställningssortimentet finns också en Chardonnay och en Zinfandel. Årgångarna 2008 och 2009 av den senare har jag provat och skrivit om. 

Murphy-Goode Merlot 2011 har frisk doft med blåbär, mörka körsbär och en hel del fat. Vinet har legat 7 månader på en blandning av franska och amerikanska fat där 10% var nya. I smaken dominerar körsbär och annan röd frukt och även här är fatlagringen påtaglig. Vinet innehåller en hel del mysiga tanniner och har en alkoholhalt som hamnat på 13,5%. 

2015 McManis Family Vineyards Merlot

McManis Family Vineyards

McManisär etiketten alla verkar känna igen. Det är kanske inte så underligt eftersom det finns vin från McManis Family Vineyards i alla Sb:s butiker och flera av dem har både rött (Petite Sirah), som finns i både flaska och på box, och vitt (Viognier). Däremot finns Merlot endast i beställningssortimentet. En flaska går lös på 129 kronor.

McManis Family Vineyards startades så sent som 1992 av Ron och Jamie McManis men de första åren såldes alla druvor vidare. Det var först i slutet av 90-talet som McManis egna vineri stod klart. I dag gör McManis, förutom Merlot och tidigare nämnda Viognier och Petite Sirah, flera andra viner på olika druvor. Fyra av dessa (Pinot Noir, Zinfandel, Chardonnay och Sauvignon Blanc) finns i beställningssortimentet på Sb. McManis importeras av Divine. 

Sammanlagt odlar McManis druvor på över 100 hektar runt staden Lodi, i norra Kaliforniens inland. Alla vingårdarna är "Certified Green" enligt Lodi Rules for Sustainable Winegrowing

2015 McManis Family Vineyards Merlot, som är gjord på 100% Merlot, doftar röda och mörka bär tillsammans med mynta (eller är det kanske sassafras?) mjölkchoklad och en aning mineral. 

Vinet har legat 6 månader på en blandning av amerikanska och franska ekfat, både nya och begagnade. Alkoholhalten ligger på 13,5%. 

I munnen känns vinet saftigt och smaken på gränsen till syltig med körsbär, björnbär och vanilj. Vinet är mycket mjukt och saknar nästan helt tanniner. 


Vid denna, liksom vid nästa merlotprovning, testade vi vinerna tillsammans med mat. Självklart var denna, eller åtminstone delar av den, tillagad på grillen. Med andra ord handlade det alltså om att ta reda på vilken av beställningssortimentets sex billigaste merlotviner som är det bästa grillvinet.

Denna gång åt vi grillad fläskkarré som serverades med en "potatissallad" gjord på skivad, friterad färskpotatis med limesmör, koriander och lite picklad jalapenõ. Till detta hade vi också en salsa på grillad majs. BBQ-såsen jag planerat skulle komplettera det hela, glömdes bort i kylskåpet. Saknad av ingen. Det blev faktiskt himla gott ändå. Mycket tack vare svåger Thomas som är suverän på att grilla kött. 

Det sista som återstår är så klart att redovisa hur rösterna föll och vilket vin som blev kvällens favorit. Det visade sig att denna gång sammanföll resultat och pris. Alla fem provare tyckte Starmont (285k kr) var det bästa vinet, att Morphy-Goode (179 kr) kom på andra och McManis (129 kr) på tredje. Stort grattis till Starmont Winery and Vineyards!

Lika överens skulle vi inte vara när vi gav oss på nästa tre merlotviner från Kalifornien. Men det blir i en annan post. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar