fredag, juli 07, 2017

2012 Kapcsándy Family Winery Endre


2012 Kapcsándy Family Winery Endre

Kapcsándy Family Winery har varit en framgångssaga sedan den första årgången slog ner som en mindre bomb i vinvärlden. Firman startades  av Lou Kapcsándy och sonen Louis i slutet av nittiotalet och planen gick ut på att importera vin från Frankrike. Att det istället blev ett vinhus med egen vingård mitt i Napa Valley, berodde till stor del på tillfälligheter och en lång vänskap med Justin Meyer. Vem han är får du svar på nedan. 

Lou Kapcsándy kom till USA efter att ha flytt Ungern under den misslyckade revolten 1956. De riktigt stora pengarna gjorde Lou inom byggbranschen i Seattle och han slog till direkt när Justin Meyer – grundare av Silver Oak Cellars, tipsade att den 8 hektar stora State Lane Vineyard, belägen strax utanför Yountville, var till salu. Detta hände mitt framför näsan på Beringer Estate som under många år använt druvor från State Lane till sitt finvin Private Reserve Cabernet Sauvignon. 

Vingården som var hårt drabbad av vinlus och nästan inte producerade någonting alls, planterades om med Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot. Helen Turley anlitades som vinmakare och 2003 kom det första vinet. Sedan dess har det blivit flera 100-poängare från Robert Parker och lyckan var gjord för familjen Kapcsándy, 

Klicka för större bild.


Inget andravin

Endre har varit Kapcsándys andravin, även om Lou Kapcsándy sagt "this is not a second wine, but another wine". Vinmakare Denis Malbec förklarar Endre så här: "We put as much efforts in this wine as in the other wines, it's just a wine with a lighter and more fruity body and leaner palate, made to be enjoyed earlier". Klart är att Endre varit bra mycket billigare än Kapcsándys andra viner. 2012 blev vinets sista årgång. Från 2013 ingår druvorna i någon av de andra fyra bordeauxblandningarna från Kapcsándy – Grand Vin, Estate Cuvee, Rapszodia och Roberta's Reserve.

Detta sista år gjordes Endre på 55% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 15% Cabernet Franc och 1% Petit Verdot. Vinet har legat 20 månader på franska fat där 80% var nya. Vingården, druvorna, ekfaten, Napa Valley och vinmakare Denis Malbec (Helen Turley gick vidare mot andra uppdrag efter ett par år) har gett vinet en mullig och aningen kryddig doft med björnbär, vinbär, tobak och mörk choklad. I munnen är vinet slankt och lite glest med plommon, lakrits och örter. Även här hittar vi en kryddighet och vinets ungdom gör sig påmint med en hel del dammiga tanniner. Eftersmaken är härligt lång och saftig.

Kapcsándy importeras av Vinunic. 180 flaskor 2012 Endre släpptes på Sb 17 mars i år och kostade 690 kr. 

Vi drack Endre till pasta med champinjoner och tryffel som vi bräserade i lite grädde och serverade med persilja och parmesan. Mums filibabba!

Härligt gräddig champinjon- och tryffelpasta med bladpersilja och parmesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar