torsdag, maj 25, 2017

2007 Heitz Cellar Cabernet Sauvignon Napa Valley

2007 Heitz Cellar Cabernet Sauvignon

Tillfälligheter gjorde att vi samtidigt hade foie gras och tryffel i kylskåpet. Vad kan då vara bättre än att köpa fet färs och slänga ihop varsin hamburgare Rossini? Denna galna burgare skapades av Hubert Keller, fransk kändiskock i Kalifornien som för några år sedan stängde sina flaggskeppsrestauranger Fleur de Lys. I dag driver Hubert Fleur som ligger i Mandala Bay hotell och kasino, Las Vegas samt Burger Bar i San Francisco och Las Vegas.

Till den tokiga burgaren plockade vi fram en 100% Cabernet Sauvignon från Heitz Cellar strax utanför St Helena i Napa Valley. Druvorna till vinet kommer från Heitz egna vingårdar och vinet låg tre år på fat och ytterligare två på flaska innan det släpptes till försäljning 2012. 

Vinet har klassisk Cabernetdoft med svarta vinbär och nyvässad blyertspenna. Vi hittar också björnbär och choklad. Smaken är fräsch och slank med både röda och svarta vinbär, plommon och björnbär. Ett mycket mycket, mycket bra vin som förmodligen bara vinner på ytterligare +10 år i källaren.  

Heits Cellar Napa Valley Cabernet Sauvignon finns i flera av Sb:s butiker runtom i landet. För närvarande är det årgång 2012 som gäller. Priset ligger på 599 kr.

Köttpuck + briochebulle + foie gras + tryffel + demi glace = Rossini.

söndag, maj 14, 2017

2014 Mouton Noir Wines Bottoms Up

Bottoms up är det andra vinet från Mouton Noir på Sb. Sedan tidigare finns också den Other Peoples Pinot (170 kr) i det tillfälliga sortimentet.

Mouton Noir Wines startades i Oregon 2007 av André Hueston Mack, en gång utsedd till "Best Young Sommelier in America". Killen kan alltså vin! Numera kan André  också lägga till vinmakare på sina visitkort.


Bottoms up är en blend med mestadels Riesling men med små avdelar Viognier och Pinot Blanc. Det märkte inte jag. Enligt obekräftade uppgifter ska årgång 2015 vara en ren Riesling. 

Vinet har en något blommig rieslingdoft med petroleum, apelsin, ananas och honung. Vinet upplevs som ganska sött även om det fortfarande kvalar in i den torra kategorin och i smaken finns päron, apelsin, ananas och honung. 


Ett trevligt vin som jag gärna dricker igen till mat men som jag inte tror skulle funka speciellt bra som sällskapsvin i bersån. Bottoms up släpptes på Sb 21 april och kostar 151 kr.

Kokospanerad rödspätta med smörkokt ris och mangosalsa.

måndag, maj 01, 2017

2016 Alpha Box & Dice Grenache Tarot


Alpha Box & Dice i McLarenVale, strax söder om Adelaide i South Australia, är en ung firma som startades 2008 och drivs av bröderna Dylan och Justin Fairweather tillsammans med vinmakare Sam Berketa. Enligt dem själva är AB&D "a laboratory for viticultural exploration" och ett av firmans mål är att konstruera "a different wine style to represent every letter of the alphabet". I mina öron låter det hela ytterst fånigt.

Det är svårt att via nätet få grepp om AB&D. Det hävdas till exempel att firmans viner bara finns under en begränsad period och i ett begränsat antal och Dylan Fairweather påstår själv att AB&D absolut inte anpassar sina viner efter olika marknader. Eftersom Tarot funnits i flera årgångar och 2015 var en blend med 70% Grenache, 20% Shiraz och 10% Tempranillo, är det uppenbarligen något i informationen som inte stämmer.    

På Sb finns för närvarande två viner från AB&D. Dels Tarot på 100% Grenache som vi provat och som kostar 138 kr. Dels Kit & Kaboodle  för 156 kr. Det senare vinet är gjort på 55% Montepulciano, 24% Cabernet Sauvignon  och 21% Barbera.

Vi dricker vinet, som vi tycker mycket om, till fisktacos med bland annat majssalsa, avokado och finriven feta. Vinets doft domineras av röda, söta bär som smultron, rejält mogna jordgubbar och hallon. Här finns också en svagt örtig ton. Vinet är ganska lätt och även i smaken finns det gott om röda bär som smultron och jordgubbar. Hallonen finns också där men tillsammans med vanilj som gör att det närmast blir i form av hallongrottor. Tummen upp för Tarot!