lördag, juli 30, 2016

2009 West Wines Crest Cuvée


I början av 19990-talet flyttade Katarina Bonde och Bengt Åkerlind från Sverige till Seattle och innan årtiondet var slut hade de båda skaffat sig en 24 hektar stor vingård i Dry Creek Valley. Det blev starten på West Wines som firade en stor framgång 2010 när firmans 2005 Cabernet Sauvignon Reserve blev det första (och hittills enda?) amerikanska vinet som serverats på Nobelmiddagen.

I dag finns fem viner från West Wines i beställningssortimentet på Sb, tre vita och två röda. Ett av dem är Nobelvinet, men nu i årgång 2007. 

Det vin vi har provat är en blend med 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Malbec och 5 % Cabernet Franc. Druvorna är hämtade från olika vingårdar i Dry Creek Valley AVA och vinet har legat 20 månader på franska ekfat. Sammanlagt gjorde West Wines 170 lådor och flaskorna lagrades i två år innan försäljning. Alkoholhalten ligger på 14,1%. 


Vinet doftar solmogna björnbär och svarta vinbär samt lite fat. Mörka mogna bär och plommon dominerar i smaken men här finns också aningen fat och örter. I Sverige kostar West Wines Crest Cuvée 219 kr, vilket måste anses vara ett fynd!

Vi dricker 2009 Crest Cuvée till grillad flankstek, guacamole, grillad nyskördad spetspaprika och en krämig makaronisallad. Smarrigt men jag blev besviken på köttet från City Gross som gör stor sak av att de säljer "färskt svenskt kött som är styckat och packat i butik". Synd då att kvalitén inte är bättre än så här. 

Flankstek med guacamole, grillad spetspaprika och makaronisallad.

söndag, juli 10, 2016

2014 Yalumba Roussanne Samuel's Garden Collection

2014 Yalumba Roussanne Samuel's Garden Collection

Än en gång har vårt vinval tagit oss till Australien, denna gång till just utanför den lilla staden Angaston med strax över 2000 invånare. Här i ett slottsliknande hus med ståtligt klocktorn i mitten, ligger Yalumba Family Vignerons, Australiens äldsta familjeägda vineri. 

I dag gör Yalumba 43 olika viner av 16 druvsorter och detta är första gången jag provar något vin från firman. Om något av Yalumbas andra viner håller samma höga klass hoppas jag att det långtifrån blir den sista.

Druvorna kommer från tre vingårdar i Eden Valley och har jäst på naturlig väg i ekfat som vinet sedan spenderat tio månader i. I den något parfymerade och blommiga doften hittar vi melon, röda äpplen, vanilj och citruszest. 

Vinet har bra syra och smak av röda äpplen, melon, persika och lime. Fatlagringen har lämnat ganska tydliga spår.

Första fredagen i juni släpptes 600 flaskor Yalumba Roussanne i Sb:s tillfälliga sortiment. Det finns fortfarande några flaskor kvar runtom i landet och priset ligger på 175 kr. Ett hett köptips!

Vi dricker 2014 Yalumba Roussanne till en örtig Pappardelle Alfredo med ugnsstekt majskycklingfilé. Den oftast ganska smaklösa kycklingfilén tillhör inte mina favoriter men med massor av örter och försiktig tillagning det blir ändå helt OK.

Papperdelle Alfredo med ugnsstekt kyckling och persilja.

fredag, juli 08, 2016

2012 Penfolds Kalimna Bin 28



En billig Shiraz från jättefirman Penfolds. Det låter kanske inte så lockande men i all sin enkelhet är detta ett helt OK vin. Kanske inte något mästerverk men ett robust och fruktigt biffvin som säkert kommer bli ännu bättre om den får ligga på rygg ett par år.

Företaget Penfolds grundades 1844 av Dr Christopher Rawson Penfold som samma år flyttat från Brighton till Australien. Tillsammans med fru och barn slog sig Dr Penfold ner strax utanför Adelaide. Ganska direkt planterade doktorn vin som har framför allt tänkt använda i behandling mot blodbrist. Förmodligen är det inte så många av de 1,4 miljoner flaskor som Penfolds producerar varje år, som läkare i dag skriver ut för att bota anemi.

Namnet Kalimna Bin 28 kommer dels från numret på den del av vinkällaren där vinerna lagrades, dels från vingården Barossa Valley Kalimna. Vinet tillverkades första gången 1959 och det året kom alla druvor från den berömda vingården. I dag är vinet en blandning med frukt från flera vingårdar i Barossa Valley, McLaren Vale, Clare Valley och Langhorne Creek.

2012 Kalimna Bin 28 har en ganska parfymerad och fruktig doft med björnbär och körsbär. Vi hittar också cederträ, choklad, rått kött och anis.

Vinet lider en del av att vara lite glest och kort i smaken. Dessutom finns spår av alkohol (14,5%). Här finns gott om björnbär och körsbär tillsammans med mörk, bitter choklad, viol och eukalyptus. De 15 månaderna på begagnade amerikanska ekfat har också satt sina spår. Det finns också en del ganska snälla tanniner.

Uttrycket "grillvin" är ganska fånigt men 2012 Penfolds Kalimna Bin 28 är just ett sådant. Priset på Sb är 169 kr.

söndag, juli 03, 2016

2013 Ojai Chardonnay Bien Nacido Vineyard

2013 Ojai Chardonnay Bien Nacido Vineyard

Vinerna från Adam Tolmachs The Ojai Vineyard håller alltid väldigt hög kvalité och denna Chardonnay från 2013 är inget undantag. Vinet doftar päron, färska och torkade äpplen, citrus, mynta och lite vanilj. 

I sitt vinmakande sneglar Tolmachs tydligt mot Bourgogne och The Ojai Vineyards nya devis är "California wines made with a European sense of balance".

Ojai har producerat vin med chardonnaydruvor från samma block i Bien Nacido Vineyard sedan 1991. Adam Tolmach menar att det har gett honom chans att påverka odlingen och ändra sitt vinmakande för att få fram precis det vin han är ute efter. Sedan 2009 odlats Tolmachs rader av rankor i Bien Nacido Vineyard utan användning av konstgödsel eller bekämpningsmedel. 


Vinet är mjukt och runt med fin syra. I smaken hittar vi äpple, apelsinjuice, lime, mineral och söt citron. En och annan skiva rostat bröd hittar också in i bilden. Spåren av fatlagringen är väldigt subtila. Adam Tolmach förklarar så här:

"Since 2000 we have made this wine entirely in older French oak barrels. New barrels impart lots of oak character that clouds the distinctiveness of the vineyard and also makes chardonnay heavier and less food friendly."

Vi dricker 2013 Chardonnay Bien Nacido till ugnsbakad lax med mycket örter, linser, rostad tomat och kantarellsås. Något mer kan man inte önska sig!

I april 2015 släpptes 600 flaskor av detta vin i det tillfälliga sortimentet på Sb. Priset låg på 259 kr. Allt är sedan länge slut men via beställningssortimentet går det att få tag på Ojai Chardonnay från andra vingårdar.   

Ugnsbakad lax med linser, ljummen tomatsallad och kantarellsås.