söndag, juli 03, 2016

2013 Ojai Chardonnay Bien Nacido Vineyard

2013 Ojai Chardonnay Bien Nacido Vineyard

Vinerna från Adam Tolmachs The Ojai Vineyard håller alltid väldigt hög kvalité och denna Chardonnay från 2013 är inget undantag. Vinet doftar päron, färska och torkade äpplen, citrus, mynta och lite vanilj. 

I sitt vinmakande sneglar Tolmachs tydligt mot Bourgogne och The Ojai Vineyards nya devis är "California wines made with a European sense of balance".

Ojai har producerat vin med chardonnaydruvor från samma block i Bien Nacido Vineyard sedan 1991. Adam Tolmach menar att det har gett honom chans att påverka odlingen och ändra sitt vinmakande för att få fram precis det vin han är ute efter. Sedan 2009 odlats Tolmachs rader av rankor i Bien Nacido Vineyard utan användning av konstgödsel eller bekämpningsmedel. 


Vinet är mjukt och runt med fin syra. I smaken hittar vi äpple, apelsinjuice, lime, mineral och söt citron. En och annan skiva rostat bröd hittar också in i bilden. Spåren av fatlagringen är väldigt subtila. Adam Tolmach förklarar så här:

"Since 2000 we have made this wine entirely in older French oak barrels. New barrels impart lots of oak character that clouds the distinctiveness of the vineyard and also makes chardonnay heavier and less food friendly."

Vi dricker 2013 Chardonnay Bien Nacido till ugnsbakad lax med mycket örter, linser, rostad tomat och kantarellsås. Något mer kan man inte önska sig!

I april 2015 släpptes 600 flaskor av detta vin i det tillfälliga sortimentet på Sb. Priset låg på 259 kr. Allt är sedan länge slut men via beställningssortimentet går det att få tag på Ojai Chardonnay från andra vingårdar.   

Ugnsbakad lax med linser, ljummen tomatsallad och kantarellsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar