söndag, oktober 04, 2015

2014 Eric Bordelet Sidre Tendre


Sb:s utbud av fransk cider är inte speciellt stort. I veckan besökte jag butiken på Regeringsgatan och där fanns det fem sorter. Mitt val blev en flaska Tendre från duktiga Eric Bordelet i södra Normandie, nära gränsen mot Pays de Loire. Jag struntade denna gång i mina principer trots att jag befarar att Eric Bourdelet går omkring i foliehatt hela dagarna. Kanske funderar han över det här med att blanda preparat 500 och 501 med vatten*. Rör han verkligen ut preparatet med sådan inlevelse och entusiasm att dess kraft överförs till vätskan och så småningom också till växterna?**

Eric Bordelet har ett förflutet som sommelier på trestjärniga L'Arpège i Paris men återvände till Normandie där han växt upp och slog sig på äpple- och päronodling. Cider och Calvados från Eric Bordelet importeras av Riktig Cider. Enligt presentationen på deras hemsida har Eric Bordelet valt att odla enligt biodynamiska principer eftersom "livet i jorden är så grunt och att denna behandling främjar det viktiga livet där".

Trots flummet råder det ingen tvekan om att Eric Bordelet gör utmärkt, elegant cider. Tendre 2014 har ren doft med bara en svag antydan av stall. Det doftar så klart massor av äpple, både ugnsstekta och färska. Även konserverade päron har letat sig in i bilden.

Cidern är knappt halvsöt. I smaken finns en blandning av röda och gröna äpple med övervikt åt de förstnämnda. Också här har en del äpple stekts i ugn medan andra är färska. Fast färska kanske är fel uttryckt. Jag tänker inte närmast på frukt som kommer direkt från trädet utan snarare på sådan som legat mörkt och svalt i källaren en tid.     

Tendre 2014 släpptes på Sb i juli och en flaska kostar 85 kr. Det finns fortfarande gott om flaskor kvar runtom i landet och de blir förmodligen ännu bättre om de får vila i något år. 

Falukorv i ugn med bland annat bok choi, cashewnötter och champinjoner.

Tendre blev min måltidsdryck till falukorv. Ica's ekologiska med 72% kötthalt är en utmärkt korv som rekommenderas. Till korven provade jag att göra en liten röra med bland annat cashew, bacon, champinjoner, och gul lök. För att anpassa maten till den inte helt torra cidern ringlade jag över lite honung. En delad pak choi som penslats med buljong fick också följa med in i ugnen.

Istället för vanligt potatispuré provade jag att ersätta mjölk och smör med olivolja och citronjuice. Förutom salt kryddade jag med koriander och vanilj. De blev riktigt bra och ett klart spännande alternativ som jag kommer att använda fler gånger.


Potatispuré med vanilj

2 port

4 stora potatisar
olivolja av bra kvalité
1 vaniljstång, delad och fröerna urskrapade
1/2-1 dl hackad koriander
salt
några msk citronjuice

Koka potatis och mosa med olivolja till önskad fasthet. Smaka av med vanilj, citronjuice och salt. Rör i koriander.

Potatispuré med vanilj och koriander serverade till ugnsstekt falukorv på
klassiskt vis med lök och äpple. Dessutom bakad bok choi och  en röra
med bland annat nötter, champinjoner och bacon.
* Preparat 500 är ett humuspreparat gjort av kogödsel och preparat 501 framställs av finmalen kvarts eller bergskristall. Både 500 och 501 preparerats i kohorn som antroposoferna hävdar är bra på att samla de kosmiska krafterna. 50 gram av preparat 500 som rörts ut 15–20 liter ljummet vatten räcker till att sprutas över 1 hektar odlingsmark. För preparat 501 räcker det med 1 gram för att bespruta samma yta (10 00 kvadratmeter). 

Läs mer om de biodynamiska preparaten på Svenska demeterförbundets hemsida.

**Det var vid den fjärde föreläsningen av åtta som Rudolf Steiner höll i (nuvarande) Polen 1924 och som kom att ligga till grund för det biodynamiska jordbruket, som vikten av handrörning betonades. 1997 hävdade den biodynamiska tidskriften Kultura att frågan om hur preparaten ska blandas med vatten ut diskuteras all mer.  

Steiners föreläsningar från 1924 finns att läsa i engelsk översättning på Rudolf Steiner Archive. Se även Anders Öhmans referat av Steiners föreläsningar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar