Eftersom Jen och jag gillar att äta ute och för att en stor del av min egen inspiration till matlagning kommer från olika restaurangbesök, kommer jag då och då att skriva några rader om restauranger vi besökt. I dessa inlägg kan i stort sett vad som helst dyka upp. Pizzerian på hörnet eller stjärnkrog spelar ingen roll och säkert kommer alla ställen inte att vara bra. Nu kör vi:
Jag har länge sett fram emot att få bord på Adam & Albin - restaurangen i Adam Dahlbergs och Albin Wessmans matstudio på Rådmansgatan i Stockholm. Restaurangen har bara öppet var tredje eller fjärde helg och menyn varierar även om en del favoriter får vara med lite längre. Lokalen som mer känns som att komma hem till någon, rymmer ca 30 gäster vid varje sittning och med tre öppna dagar handlar det om färre än 200 gäster i månaden. Inte undra på att det inte går att höra av sig med kort varsel och räkna med ett bord.
Restaurangen är ganska liten men inte störande stimmig och vi blir redan
från första stund väl omhändertagna av den proffsiga personalen. Adam
Dahlberg och Albin Wessman har förflutet på Bon Loc och Mathias
Dahlgren. Det har också serveringspersonalen och det märks att det är
rutinerat folk som arbetar här.
Restaurangen verkar Adam & Albin mest driva för att det är roligt.
Kärnverksamheten för mästerkockarna handlar om catering och
events. Matstudion används också för kurser och som träningslokal inför mattävlingar. Adam
Dahlberg tillbringade många timmar här inför Bocuse d’Or 2013.
Jag börjar med ett glas frisk Blanc de Blancs från Demarne-Frison. En ganska ny producent från Côte de Bars som gjorde sitt första vin 2007. Vi får in majsbröd-bollar som är fyllda med fluffigt smör med en antydan av vitlök. "Håll brödet över bordet så att ni inte får smör på kläderna" varna servitrisen. Ett nödvändigt tips för även om brödbullarna är utomordentligt goda är de omöjliga att äta med bevarad värdighet.
De första rätterna anländer och redan här sätts en mycket hög standard. Jag har beställt in kokta havskräftor, rökt krämig vit sparris, rå champinjon och brynt smör. Vansinnigt bra och sparriscrèmen med stora bitar sparris är bland det godaste jag ätit på mycket länge.
Helt fantastisk är också den färska kammusslan med avocado, rökt löjrom och iskall gurka. Trots hård konkurrens blev detta min favorit med sin elegans och friskhet.
Färsk kammussla med avokado, rökt löjrom och iskall gurka. |
Personligen har jag mycket svårt för att inte beställa in anklever när jag ser det på en meny och nästa rätt blev därför Mille feuille på bakad anklever med tre sorters friterad kål. Mille feuille betyder tusen blad och består normalt av smördeg men här handlade det istället om blad av filodeg. Till detta rekommenderade vår trevliga servitris en halvtorr Pinot Gris som inte fanns med i dryckesmenyn och det blev mitt i prick. Alternativet hade varit dessertvin och jag tycker ibland att riktigt söta Sauternes eller liknande viner kan dominera allt för mycket över anklevern och då var det betydligt friskare vinet från Alsace mycket trevligare. Sötman i vinet hämtades upp med lönnsirap som penslats på de friterade filodegsplattorna.
Mille feuille på bakad anklever med tre sorters friterad kål. |
Adam & Albin Ale från STHLM Brewing Co. |
Hela kalaset gick på strax över en tusenlapp per person och med tanke på den mycket höga standarden på maten är det näst intill ett klipp. Att stället är genomtrevligt gör helhetsintrycket bara ännu bättre. Hit vill jag gå igen, om vi lyckas få bord.
Följer självklart väldigt gärna med på denna resan. Adam Albin låter som en höjdare som vi inte vill missa! Trevligt skriven recension lockar definitivt till besök. Jag kommer nog försöka behålla utrymme för sampling av deserterna också pga gottegris.
SvaraRaderaLåter jättekul, Johan! Mer sådant. Själv blir man ju supersugen på att försöka få bord någon gång snart! /Ulf
SvaraRaderaOla,
SvaraRaderaI min plan ingår alltid plats för dessert men jag misslyckas tyvärr allt för ofta.
/Johan P
Ulf,
SvaraRaderaTycker absolut att du ska boka! Tror inte att du blir besviken.
/Johan P