söndag, april 13, 2014

Adam & Albin Restaurang

Jag tänkte bredda mig lite. Framöver kommer inte alla inlägg på bloggen att handla om ett vin och vad vi käkat till det. Jag har till exempel saknat att kunna skriva inlägg som bara handlar om mat. Det kan vara sådant vi äter en vardag eller kombinerar med ett vin jag redan skrivit om. Eftersom jag inte har alla detaljer riktigt klara för mig kommer jag fundera ut detta utefter vägen. Jag hoppas ni som läser detta vill följa med på resan.

Eftersom Jen och jag gillar att äta ute och för att en stor del av min egen inspiration till matlagning kommer från olika restaurangbesök, kommer jag då och då att skriva några rader om restauranger vi besökt. I dessa inlägg kan i stort sett vad som helst dyka upp. Pizzerian på hörnet eller stjärnkrog spelar ingen roll och säkert kommer alla ställen inte att vara bra. Nu kör vi:

Jag har länge sett fram emot att få bord på Adam & Albin - restaurangen i Adam Dahlbergs och Albin Wessmans matstudio på Rådmansgatan i Stockholm. Restaurangen har bara öppet var tredje eller fjärde helg och menyn varierar även om en del favoriter får vara med lite längre. Lokalen som mer känns som att komma hem till någon, rymmer ca 30 gäster vid varje sittning och med tre öppna dagar handlar det om färre än 200 gäster i månaden. Inte undra på att det inte går att höra av sig med kort varsel och räkna med ett bord.


Restaurangen är ganska liten men inte störande stimmig och vi blir redan från första stund väl omhändertagna av den proffsiga personalen. Adam Dahlberg och Albin Wessman har förflutet på Bon Loc och Mathias Dahlgren. Det har också serveringspersonalen och det märks att det är rutinerat folk som arbetar här.

Restaurangen verkar Adam & Albin mest driva för att det är roligt. Kärnverksamheten för mästerkockarna handlar om catering och events. Matstudion används också för kurser och som träningslokal inför mattävlingar. Adam Dahlberg tillbringade många timmar här inför Bocuse d’Or 2013.

Jag börjar med ett glas frisk Blanc de Blancs från Demarne-Frison. En ganska ny producent från Côte de Bars som gjorde sitt första vin 2007. Vi får in majsbröd-bollar som är fyllda med fluffigt smör med en antydan av vitlök. "Håll brödet över bordet så att ni inte får smör på kläderna" varna servitrisen. Ett nödvändigt tips för även om brödbullarna är utomordentligt goda är de omöjliga att äta med bevarad värdighet.

De första rätterna anländer och redan här sätts en mycket hög standard. Jag har beställt in kokta havskräftor, rökt krämig vit sparris, rå champinjon och brynt smör. Vansinnigt bra och sparriscrèmen med stora bitar sparris är bland det godaste jag ätit på mycket länge.   

Helt fantastisk är också den färska kammusslan med avocado, rökt löjrom och iskall gurka. Trots hård konkurrens blev detta min favorit med sin elegans och friskhet. 

Färsk kammussla med avokado, rökt löjrom och iskall gurka.
Råbiffen har blivit något av Adam & Albins signaturrätt och Jen som är ätit råbiff på diverse restauranger runt om i världen tycker det är välförtjänt. Själv är jag ingen stor fantast men visst håller jag med om att köttet smälte i munnen.

Personligen har jag mycket svårt för att inte beställa in anklever när jag ser det på en meny och nästa rätt blev därför Mille feuille på bakad anklever med tre sorters friterad kål. Mille feuille betyder tusen blad och består normalt av smördeg men här handlade det istället om blad av filodeg. Till detta rekommenderade vår trevliga servitris en halvtorr Pinot Gris som inte fanns med i dryckesmenyn och det blev mitt i prick. Alternativet hade varit dessertvin och jag tycker ibland att riktigt söta Sauternes eller liknande viner kan dominera allt för mycket över anklevern och då var det betydligt friskare vinet från Alsace mycket trevligare. Sötman i vinet hämtades upp med lönnsirap som penslats på de friterade filodegsplattorna.

Mille feuille på bakad anklever med tre sorters friterad kål.
Vi avslutade med kött. Först stekt majsanka med karameliserad endive, gräddig ost och valnötter. Mycket bra och högsta betyg för den krispiga endiven. Därefter en portion sotad lammrygg med vårsvamp och krassestjälkar. Mört och bra kött men rätten var en aning för salt och knappast kvällens favorit. Till dessa båda rätter drack vi ale från STHLM Brewing Co. Speciellt framtagen för Adam & Albin och riktigt bra med väl avvägd humle och fruktighet.

Adam & Albin Ale från  STHLM Brewing Co.
Rätterna på Adam & Albin är som stora förrätter. Jen och jag delade på sex stycken och det var precis lagom mycket. Någon dessert fanns det inte plats för även om de som fanns på menyn lät utomordentligt lockande. Eller vad sägs om varma, fyllda chokladbröd, lönnsirap, brynt smör, muskot & mjölksorbet!

Hela kalaset gick på strax över en tusenlapp per person och med tanke på den mycket höga standarden på maten är det näst intill ett klipp. Att stället är genomtrevligt gör helhetsintrycket bara ännu bättre. Hit vill jag gå igen, om vi lyckas få bord.

4 kommentarer:

  1. Följer självklart väldigt gärna med på denna resan. Adam Albin låter som en höjdare som vi inte vill missa! Trevligt skriven recension lockar definitivt till besök. Jag kommer nog försöka behålla utrymme för sampling av deserterna också pga gottegris.

    SvaraRadera
  2. Låter jättekul, Johan! Mer sådant. Själv blir man ju supersugen på att försöka få bord någon gång snart! /Ulf

    SvaraRadera
  3. Ola,

    I min plan ingår alltid plats för dessert men jag misslyckas tyvärr allt för ofta.

    /Johan P

    SvaraRadera
  4. Ulf,

    Tycker absolut att du ska boka! Tror inte att du blir besviken.


    /Johan P

    SvaraRadera