lördag, oktober 08, 2011

1999 Kloster Eberbach Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese


Tillfällig nyhet i september för 139 kr vilket gör detta utmärkta, halvtorra vin från Kloster Eberbach som ägs av delstaten Hessen, till ett alldeles sanslöst fynd.

Vi dricker det till en wok med bland annat shitake, pak choi och räkor med moderat chilikryddning vilket är precis lagom för sötman i vinet.

Petroleumtonerna är tydliga i vinets doft och här finns tropisk frukt, inlagda päron och lime. Mineraltonen går inte att missa och dessutom en aning skumgodis.

Smaken är söt av honung men fortfarande med rejäl syra. Här finns mineral, honungsmelon och clementin. Mycket bra!


Shitakewok med pak choi och räkor

2 pers

150 g shitake
100 g pak choi
1/2 kg stora räkor
2 thaichile, utan kärnor, strimlade
1/2 rödlök, strimlad
1 vitlöksklyfta, finskuren
1 msk finstrimlad ingefära
1 dl vatten
1/2 msk kycklingfond
1/2 msk mirin
1 msk ljus soya
1 tsk maizena, utrört i lite vatten
vermichelli risnudlar, friterade till garnering

Ta bort foten från svamparna och strimla hattarna. Dela pak choi-stånden på längden. Blanda vatten, fond, mirin, soya och maizena. Ställ åt sidan. Woka svamp och grönsaker några minuter i olja på hög värme. Tillsätt räkorna. Rör runt i någon halvminut och häll sedan i vätskan. Koka upp och låt koka i någon minut. Servera med ris.

Shitakewok med pak choi och räkor, serverade med en boll av friterad vermichelli

1 kommentar:

  1. Ser supersmarrigt ut! Det får det bli snart. Dock missade jag det släppet, men det går väl att rota fram någon annan riesling från källaren...

    SvaraRadera