I lördags drack vi ett vin som vi vi försökt oss på förut men då var det korkat och inte förrän nu har det blivit dags igen. Vinet från Joel Petersons Ravenswood i Sonoma finns fortfarande kvar i vinkällarbutikerna tillsammans med några antal andra vingårdbetecknade zins. Vinerna kostar 399 kr styck.
Inte billigt och givetvis blir det inte prisvärt. Men Old Hill är en riktigt bra Zinfandel. Vi dricker den till baconlindade fasanbröst med jalapenos och cream cheese, sötpotatispuré och diverse tillbehör. Fungerar precis så bra som vi knappt vågat hoppats på.
2005 Ravenswood Zinfandel Old Vine har en fruktig doft med björnbär, vinbär, plommon, hallon och jordgubbsbugg. Här finns en jordig ton, choklad, aningen mint och fat.
Vinet är saftigt med massor av körsbär,blåbär och omogna plommon. Har finns choklad och en aningen metallisk bismak och den senare tillsmmans med problem att hantera de 14,5% alkohol får sättas på vinets minuskonto. Old Hill är mjukt med bara aningen tanniner.
Tidigare i veckan upptäckte jag att i kommentarstråden på ett intressant inlägg om De obetydliga vinbloggarna på den utmärkta bloggen Öhmans Mat & Vin som jag följer sedan flera år tillbaka, skriver både artikelförfattaren och signaturen Peter om den här bloggen. Båda verkar gilla bloggens upplägg men inte som Anders Öhman skriver, min "fixering" vid amerikanska viner. Peter menar också att det är ett problem att dessa ofta kommer från beställningssortimentet.
Även jag förstår att om bloggen hade som mål att locka så många läsare som möjligt hade det varit bättre att skriva om vin från Italien och Sydafrika som finns på alla Sb:s butiker i landet och som inte kostar över 80-90 kronor. Ett liknande upplägg hade förresten numera insomnade Dagens vin som hade och fortfarande har ganska gott om läsare.
Jag har dock som intention att skriva om vin som intresserar mig. Jag har inte något ekonomiskt intresse i bloggen och inte behöver sträva efter att få så många läsare som möjligt. Till skillnad från till exempel Anders Öhman har jag inget företag som jag försöker locka kunder till med hjälp av bloggen. Självklart är jag ändå mycket tacksam för att bloggen har läsare och att några dessutom då och då lämnar kommentarer.
Efterhand som mitt intresse för mat och vin har växt har också pengarna som jag är beredd att lägga på dryck och råvaror ökat. Ganska naturligt även om även jag inser det bisarra i att lägga över fyra tusen pistoler på en flaska 1992 Monte Bello (eller en tusenlapp på en tryffel). Någon konsumentupplysning till den som snabbt vill få fram namn på ett schysst rödtjut till fredagsmyset är det knappast och Monte Bellon finns förresten inte att få tag på i Sverige.
Baconlindade fasanbröst med jalapeno och cream cheese
2 pers
2 fasanbröst
100 g creeam cheese
1 msk hackade inlagda jalapenos
1 tsk mexikansk oregano
salt
peppar
4 baconskivor
Blanda jalapenos, oregano och cream cheese. Låt stå i kyl någon timme. Snitta fasanbrösten på köttsidan och truck i ostsmeten. Salta och peppra och linda in i bacob. Stek någon minut på vaje sida och kör i ugn, 100° tills innertemperaturen når 68°.
Baconlindade fasanbröst med jalapeno och cream cheese, sötpotatispuré, grillad majskolv, glacerade morötter och en bbq-kryddad créme fraichekräm. |