söndag, juni 06, 2010

2009 Loius Bernard Tavel


Årets första rosè för mig kommer från det klassiska området Tavel i södra Rhônedalen. Men vinet från Louis Bernard är inte helt likt andra viner från området som jag provat.

Inte minst gäller det färgen. Tavelrosé brukar vara ljusrosa men 2009 Louis Bernard Tavel är närmast blårött.

Vinet är gjort på 60% Grenache och 10% av vardera Syrah, Cinsault, Mourvèdre och Clairette.

Doften som inte är särskillt uttrycksfull har tydlig bärighet med hallon, röda vinbär och jordgubbar. Här finns en svagt gräsig ton och ganska mycket godis, något jag inte väntat mig och liksom i färgen anar jag en viss anpassning mot en modernare rosèstil.

Smaken är lite, men bara lite mer välbekant med rejäl örtighet tillsammans med bären, närmast jordgubbar och röda vinbär. Vinet har 14% alkohol och denna är inte helt integrerad.

Trots invändningarna gillar jag det här vinet. 2009 Louis Bernard Tavel är ett modernt rosèmatvin från ett klassiskt område. Jag dricker det i dag till en rustik sallad med bland annat kycklinglever.


Sallad med pasta och kycklinglever

1 pers

1 näve sallad, gärna någon röd, lite beskare sort
5 gröna sparrisknoppar
1 skiva bröd, gärna levain
1/2 liten orange paprika, strimald
5 ck stjälkselleri, strimlad
1 salladslök, hackad
20 g getost, smulad
1/3 aubergine
1 dl okokt pennepasta
2 lever från kyckling
100 g champinjoner
1 röd chili, gärna het sort
några stjälkar koriander, hackad
3 msk gula russin
3 rädisor
3 msk majskorn

Koka pastan i lättsaltat vatten. Skär auberginen i skivor och rosta i ugn 250° grill tills den får fin yta. Vänd och grilla även andra sidan. Bryt brödet i grova bitar. Lägg i ugnsfast form och häll på lite olivolja. Rosta i ugn 250°grill tills de får fin färg. Häll lite olivolja på sparrisknopparna. Salta och grilla på grilljärn tills de blir vacker randiga runtom. Dela levern i grova bitar. Stek svampen och lever i rikligt med smör tillsammans med chilifrukten. Lägg salladen i botten på tallriken och häll på den kokta pastan. Fyll på med resten av ingredienserna. Servera med dressingen nedan.


Dressing med senap och honung

1 dl olivolja
3 msk vitvinsvinäger
2 msk flytande honung
2 msk dijonsenap
salt
peppar

Häll allt utom kryddorna i en bunke. Kör kort med stavmixer och smaka av med salt och peppar.

Rustik sallad med kycklinglever

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar