fredag, juni 25, 2010
2009 Gitton Père et Fils Sancerre Les Belles Dames
Historien bakom Gitton Père et Fils börjar 1945 med mindre än 1/2 ha vingård. I dag förfogar man över 27 ha i Sancerre men har också odlingar i bl a Poilly Fume (7,5 ha) och det är sonen Pascal som tagit över huvudansvaret för familjeföretaget från pappa Marcel Gitton.
Vi spontanköper vinet eftersom det vankas middag hemma hos mor och far på Råå och vi besöker för första gången stadsdelens nyöppnade Sb-butik dit jag naturligtvis gjort sommarens beställningar. Mycket praktiskt att inte behöva ta sig till centrala Helsingborg för att hämta grillvinerna.
Dagens rätt består av slät-och piggvar med smält smör, nyriven pepparrot och primörer. Vid en jämförelse mellan de två fiskarterna är vi överens om att smaken ej går att skilja åt men att den något mindre exklusiva slätvaren avgår med segern när det gäller konsistens på köttet.
Till det hela passar Gittons Sancerre utmärkt. Vinet doftar mineral, nässlor, päron och någon obestämd ört.
Smaken är frisk med lime och mineral men till en början något klumpig i eftersmaken. Detta rättar dock till sig med lite luft.
En OK men något otypisk Sancerre utan det där lilla extra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar