Savennières är vinjournalisternas favoritområde men eftersom det sällan letar sig viner till SB därifrån är det knappast någon större chans att det också blir konsumenternas. I februarisläppet dök dock det här vinet upp som vi idag dricker till slätvarfilèer som jag lindar i torrsaltat bacon och steker i ugnen och till det en smörsås som smaksats med timjan.
Vinet doftar blodapelsin, grape och mineral men har också toner av lavendel och gräs eller hö. Dessutom tänker jag på något godis jag ätit för länge sedan men inte kommer ihåg namnet på. I munnen ger vinet en ganska fet känsla med glycerintoner. Det finns också spår av smör, bokna äpplen och gula päron. Eftersmaken är ganska lång och den ganska höga syran är härligt salivframkallande. Ett mycket gott och matvänligt vin som smakar mycket bra ihop med dagens mat. Importeras av Origo Wine Import.
Smörsås med timjan
2 pers
1 st Schalottenlök, finhackad
½ dl vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
2 vitpepparkorn
1 msk vispgrädde
50 g smör, rumstempererat
1 msk hackad färsk timjan
Koka ihop vin och vinäger med vitpepparkornen tills bara ett par matskedar vätska återstår. Sila bort pepparkorn och lökhacket. Tillsätt grädden och koka upp. Tag kastrullen från värmen och vispa ned smöret, lite i taget. Värm såsen om den blir för kall för att smöret ska smälta men låt det inte koka. Smaka av med salt, peppar och timjan.
Januarisläppet? Februarisläppet var det väl?
SvaraRaderaJag siktar på ett första smakprov imorgon.
Du har givetvis rätt. Jag har ändrat texten nu.
SvaraRadera