Den senaste statistiken från New Zealand Winegrowers visar att 1% av landets vinexport består av Riesling. Vi äter i dag varmrökt lax och då bör ett blommigt vin med aningen restsötma passa bra och vi väljer billiga Saint Clair Riesling från Marlborough på sydön. Druvorna kommer delvis från Saint Clairs egna vingårdar men är mestadels inköpta från andra odlare.
Den varmrökta laxen från Lasses fiskrökeri på Råå smakar förträffligt med färskpotatis från föräldrarnas trädgård, ärtor och majs och rökeriets två såser - en stenbitsromssås med dill och gräslök och en aningen söt men fräsch sås med bl a ananas. Jag misstänker att denna även innehåller chilisås.
Vinet doftar clementinskal, lime och ytterligare någon citrusfrukt (sweetie?) och det finns en svag ton av päron som förstärks då temperaturen i vinet stiger. Smaken har kvar en del restsötma som fungerar bra till den något sötade såsen, majsen och den rökta Det finns också nyanser av galiamelon. En enkel men trevlig och god NZ-riesling.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar