fredag, december 28, 2007

2004 Tollot-Beaut Chorey-lès-Beaune

2004 Tollot-Beaut Chorey-lès-Beaune

Eftersom vi visste att det skulle lagas fågel i mellandagarna plockade vi med oss några flaskor Pinot noir på flyget ner. Fågeln blir ett par fasaner som helsteks i ugnen och till detta en cidersås, stekta äppleringar, kokt potatis, morötter, brysselkål eller rosenkål som det kallas här nere och gelé av röda vinbär. Fasanreceptet kommer från Sb:s hemsida och är mycket bra, precis som det mesta vi provat därifrån men när vi gör det igen blir det med lite mer sås.

Det mycket mjuka vinet vinet är elegant och druvtypiskt med doft av mogna röda bär och med en aning kryddighet och ganska markerad doft och smak av fat (vinet ligger på fat i ca 16 månader) och bra fruktsyra. Vinets smak innehåller också röda bär som hallon och körsbär, gröna kryddor och örter samt svagt av gräs. Mmmm…

För att fortsätta med äppeltemat har vi som dessert samma skånska äppelkaka med vaniljsås och ungerska dessertvin som till gåsen i november.


Fasan med cidersås och stekta äppelringar

2 fasaner
2 schalottenlökar
3 äpplen
3,5 dl torr äppelcider
1 krm timjan
1/2 lagerblad
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Sätt ugnen på 175°C. Stek fasanen på galler i en långpanna i mitten av ugnen ca 25 minuter. Låt dem vila 8-10 minuter. Skär upp fågeln i mindre bitar. Varmhåll under folie på serveringfat i ugnens eftervärme. Spara skrovet.

Skala och hacka schalottenlökarna. Skär 1 äpple i bitar. Skär skrovet i mindre bitar. Koka det med det mesta av cidern, schalottenlök, äpple, timjan och lagerblad. Vispa ur långpannan med resten av cidern och tillsätt i såsen. Låt koka ihop ca 10 minuter utan lock eller tills det återstår lite vätska i botten av kastrullen. Tillsätt vispgrädde och koka till lagom konsistens. Sila och smaka av med salt och peppar. Skär resterande 2 äpple i skivor och stek dem hastigt i smör. Servera fasanen med såsen, äppelskivorna och rotsaker.

2 kommentarer:

  1. Örtighet och framträdande fat, en typisk 2004 från Tollot-Beaut, mmmm.... Men vad Château de Chorey egentligen har med saken att göra, det fattar vi inte riktigt, för det är ju Domaine Tollot-Beaut som gjort vinet...

    Roligt att du så ofta skriver ut recepten i dina poster!
    Gott Nytt År!

    SvaraRadera
  2. Det förstår faktiskt inte jag heller. Snurrigt värre… Tack för påpekandet och texten ska givetvis genast ändras.

    Gott Nytt År på er också!

    SvaraRadera