tisdag, juli 24, 2007

2006 Kleine Zalze Family Reserve Sauvignon Blanc

2006 Kleine Zalze Family Reserve Sauvignon Blanc

Doft av svartvinbärsblad och smak av citrus och krusbär. Gott Sauvignon Blanc men dock med ett uns av unkenhet som jag men inte Jen känner. Vi dricker vinet på skånesemester till härlig ugnsbakad torskfilé med ansjovis och örter.


Ugnsbakad torskfilé med ansjovis och örter

4 pers

4 torskfiléer
60 g smör
1 skiva vitt bröd
3 msk finhackad persilja
3 msk finskuren dill
3 msk finskuren gräslök
80 g ansjovisfilé
1,5 dl torrt vitt vin
6 dl fiskfond (vatten+fond)
1 schalottenlök
2 dl grädde
1 tomat
salt och vitpeppar

Putsa fiskfilén fri från ben och hinnor. Salta filéerna och låt stå någon timma. Spola dem i kallt vatten och lägg dem på ett hushållspapper. Placera filéerna på ett fat med före detta skinnsidan mot botten. Kantskär brödskivan och kör den i mixer. Tillsätt smör, ansjovis och örterna. smaka av med vitpeppar. Bred ut ört/ansjovisblandningen ovanpå filéerna. Häll lite av vitvinet och fiskfonden runtom. Ställ in fatet i ugnen med stark övervärme, gärna grill, och låt ytan få en gyllenbrun färg, samtidigt som fisken sakta sjuder i spadet. Doppa tomaten i kokande vatten i tio sekunder. Dra av skinnet och skär den i fyra delar. Skär bort kärnhuset och skär tomatköttet i halvcentimeterstora tärningar. Finhacka schalottenlöken och låt koka med resten av fiskfonden och vinet. Tillsätt grädden och låt koka ihop ytterligare. Tag fatet ur ugnen och häll av spadet i såsen. Håll fisken varm under ett foliepapper. Koka ihop såsen till lagom styrka och sila. Lägg i tomattärningarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar