lördag, mars 30, 2024

2020 Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel


2020 Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel


Eftersom det inte finns några bestämmelser som reglerar vad som får betecknas som gamla rankor, är det fritt fram för alla producenter att sätta "Old Vine" på sina etiketter. När det gäller Zinfandel från Bogle Vineyards handlar det rankor som är mellan 60 och 80 år gamla. Bakom Bogle står syskonen Warren, Jody och Ryan Bogle. Firman ligger i Clarksburg, strax utanför Sacramento. 

Familjen Bogle har sysslat med lantbruk sedan 1800-talet men det var först 1968 som  de första rankorna planterades. Då är del enkelt att räkna ut att druvorna till familjens Old Vine Zinfandel inte kommer från de egna vingårdarna. De köps in från kontrakterade odlare i Lodi och Amador County.

När vi sniffar på vinet hittar vi björnbär, vinbär, fat och lite mynta. I munnen dominerar blåbär med blandade mörka bär, svartpeppar och choklad. Sötman finns närvarande men aldrig på en störande nivå.

Vi dricker 2020 Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel till en chili vi gör på högrev och serverar med ris, majs, creme fraiche och några tortillachips. Sitter som handen i handsken och det är precis till denna typ av mat med aningen hetta som vinet kommer helt till sin rätt. Jättegott!

2020 Bogle Vineyards Old Vine Zinfandel finns inte längre på Sb. Dock kom nyligen årgång 2021 som jag naturligtvis inhandlat men inte provat än. Det vinet ligger på 189 kr och det är bara att köpa. I skrivande stund finns vinet i 157 butiker runt om i landet och bättre Zinfandel för under tvåhundringen går inte att hitta. Se bara till att anpassa maten efter den aningen förhöjda sötman. 


Chili på högrev med ris och majs.

lördag, mars 23, 2024

2020 Tyler Santa Barbara Chardonnay

2020 Tyler Santa Barbara Chardonnay

Justin Tyler Willett startade Tyler så sent som 2005. Justin var då 24. Det började snabbt gå bra och 2015 köpte Justin och hand fru Amanda, Mae Estate i Santa Rita Hills. Där har man planterat Chardonnay, Pinot Noir och Syrah på lite mer än 11 hektar. Första skörden av de egna druvorna gjordes 2019. Men druvorna i vårt vin kommer inte från Mae Estate. Dessa har blivit vin under egen etikett.

2020 Tyler Santa Barbara Chardonnay har en frisk och något brödig doft med citrus, ACO-citronkola, äpple och päron. Här finns också vanilj och stenfrukt. Även i smaken hittar vi vanilj, citron och päron. Detta kompletteras med mango och en del nypoppade popcorn. 

Till vinet bestämde vi oss för att laga pizzaiola, en italiensk-amerikansk rätt som många säkert har hört talas om via diverse TV-serier. Det är helt enkelt en utbankad biff med en enkel tomatsås. Vår variant serverade vi med fusilli och riven parmesan. Funkade fint men ett rött vin med hög syra hade nog varit en ännu bättre matchning till den goda maten.


Steak pizzaiola med fusilli.

lördag, mars 16, 2024

2019 Kistler Chardonnay Sonoma Mountain

 

2019 Kistler Chardonnay Sonoma Mountain

I New England på den amerikanska östkusten och framför allt i Maine, har mac and cheese med hummer växt fram som en riktig favorit. Jag tyckte det lät helt underbart att kombinera de krämiga makaronerna med söt hummer och kände att det var helt nödvändigt att testa. Några humrar inköptes och vi valde självklart amerikanska skaldjur. Inte för att de är bäst utan för att vara trogna originalet. Behöver jag säga att det blev jättegott!

Vi ville kombinera maten med en fet amerikansk Chardonnay och av det som fanns att tillgå och som bäst verkade stämma in på denna smakprofil var 2019 Kistler Sonoma Mountain. Kistler Vineyards grundades 1978 av Steve Kistler och anses i dag som en av de främsta producenterna av Chardonnayvin i Kalifornien. Steve Kistler har numera sålt sina andelar i företaget för att fokusera på sitt nya projekt Occidental.

Katten Errol tyckte att de röda skaldjuren var ytterst fascinerande.

Det aktuella vinet inhandlades i maj 2022 och kostade 895 kr.Mycket pengar men ska man dricka chardonnay till mac and cheese är priset av underordnad betydelse.

I doften hittar vi toffee, hasselnötter, citrus och gult äpple. I smaken handlar det om päron, gult äpple och citrus tillsammans med hasselnöt, smörkola och aningen popcorn. Hur gott som helst och det funkar fantastiskt bra till hummern och makaronerna.


Mac and cheese med hummer

3-4 pers

3 humrar, kokta och rensade
500 g makaroner
salt
25 g + 2 msk smör
1/2 dl vetemjöl
1 tsk lökpulver
1/2 tsk senapspulver
1/2 tsk Old Bay kryddblandning
1/2 tsk svartpeppar
5 dl mjölk
1/2 dl grädde
3 dl riven cheddar
1 riven mozzarella 
1 dl + 2 msk parmesan riven
1 dl panko
hackad persilja

Värm ugnen till 200 grader. Smörj en stor ugnsfast form. Blanda 2 msk parmesan och panko. Skär hummerköttet i mindre bitar. Ställ åt sidan.

Koka makaroner i saltat vatten 1 minut kortare än anvisningarna. Häll av vattnet och ställ åt sidan. Smält smöret i kastrull och vispa i mjölet. Stek i ett par minuter. Häll i all mjölk och vispa kraftigt direkt och tills det kokar upp. Tillsätt grädden och koka upp igen. Sjud i ett par minuter. Ta bort från värmen och tillsätt osten. Rör tills allt smält. Blanda i makaronerna och hälften av hummer köttet. Häll allt i den ugnsfasta formen och lägg resterande hummerkött ovanpå. Strö över panko och parmesan. Klicka på smöret i mindre bitar. Gratinera i ugn 20-25 min. Stö över hackad persilja. 

Vi har på ett ungefär följt ett recept från Spend with Pennies.

Mac and cheese med hummer.

lördag, mars 09, 2024

2021 Angeline Winery Pinot Noir Reserve

2021 Angeline Winery Pinot Noir Reserve

Courtney Benham är mannen bakom bland annat Angeline Vineyards & Vinery. Courtney kommer från en jordbrukarfamilj och det var på pappans firma han lärde sig grunderna innan han startade eget. Numera driver Courtney Benham tre etiketter. Förutom Angeline även Martin Ray och Synthesis. Av dessa står Angeline för de enklaste vinerna. Flaskorna från Martin Ray kan kosta ända upp till tusenlappen.

I doften hittar vi läder, röda och svarta vinbär, körsbär och tobak. I munnen är vinet mjukt och runt. Syran är relativt hög. Vinbären återkommer i smaken och de är fortfarande både röda och svarta. Här finns också en del choklad. Eftersmaken är ganska kort.

Jag köpte vinet i november 2023 och det kostade 239 kr. Alla flaskor är slutsålda men nyligen släpptes den aningen enklare 2022 Angeline Winery Pinot Noir California (vit etikett) som kostar 179 kr. Jag har inte hunnit smaka detta vin än. Båda är gjorda med druvor från flera olika vingårdar. I det dyrare vinet är frukten från Medocino, Russian River Valley och Carneros. I vinet med vit etikett  kommer druvorna både från ett betydligt större område i Central Coast och North Coast.

Vi serverar Angelie Pinot Noir Mendocino till Mezze Maniche och en kycklinggryta som den australiensiske kocken Jack Ovens kallar för toscansk och som bland annat innehåller soltorkade tomater och spenat i en gräddig sås. Det smakar förträffligt, oavsett om någon har lagat detta i Toscana eller inte. Jag använder sällan kycklingbröstfilé men om man är försiktig så att det inte blir torrt funkar brösten fint i denna enkla rätt.


Jack Ovens toskanska kyckling

2 pers

2 kycklingbröstfiléer
1 msk olivolja
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1/2 tsk paprikapulver

Toscansk sås
1 msk smör
1 gul lök, hackad
6 vitlöksklyftor, hackade
1 msk tomatpuré
100 g soltorkade tomater, grovhackade
1 tsk oregano
1/2 tsk paprikapulver
1 dl vitt vin
3 dl kycklingbuljong
4 dl vispgrädde
172 dl riven parmesan
150 g babyspenat
basilika

Skör filéerna så de blir fyra tunna. Krydda filéerna. Häll på olja.  Lägg i skål och ställ åt sidan under tiden såsen kokas ihop. Stek dem sedan hastigt och låt gå klara i den varma såsen.

Stek lök i smör. Tillsätt vitlök och låt den gå med på slutet. Rosta tomatpurén. Lägg i soltorkad tomat, oregano och paprikapulver. Häll på vin och låt det ånga av. Tillsätt buljong och grädde. Koka ihop 5-10 min. Tillsätt parmesan och spenat. Krydda med färsk basilika, salt och peppar.

Servera med nykokt pasta.

Mezze Maniche och kycklinggryta med soltorkade tomater,
spenat och basilika.

lördag, mars 02, 2024

2022 Pike Road Wines Pinot Gris

 
2022 Pike Road Wines Pinot Gris

Denna Pinot Gris från Pike Road i Willamette Valley släpptes på Sb i början av november och vi har redan hunnit återkomma till den ett par gånger. Första gången drack vi det fruktiga vinet till en härlig tonfiskpasta. Recept finns nedan.

Förutom egna druvor hämtar Pike Road frukt från 20 familjejordbruk i den norra delen av Villalmette Valley som man har långa avtal med. 

Viktigt att tänka på att betoning ska ligga på a:et i Villamette. Området brukar kallas för "Oregon Wine County" och här finns över 700 vinerier.

Willamette Valley i Oregon, USA. I det som brukar kallas för "Oregon
Wine County" finns över 700 vierier.

Vinet är härligt fräscht men utan rakbladsvass syra. Gult äpple dominerar både i doft och smak. Här finns också päron, stenfrukt och en behaglig kryddighet. Ett trevligt vin som både Jen och jag uppskattar och som fungerar fint till maten. Vinet kostade 189 kr men har sedan dess gått upp med ett par kronor.

Vi drack vinet till Genovese al tonno från boken "Una Bella Spaghettata" av Niko Amandonico. En supersmaskig rätt med penne, massor av långkokt lök och färsk tonfisk. Recept nedan. Boken finns inte längre att köpa hos bokhandlare men är väl värd att leta upp på på antikvariat.


Genovese al tonno

4 pers

600 g penne rigate
7-8 gula lökar
2 selleristälkar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1,5 dl vitt torrt vin
4 skivor färsk tonfisk, ca 400 g
färsk basilika
salt och svartpeppar

Hacka lök, morot, selleri och vitlök. Värm upp olivolja (spara lite) i en trakörpanna. Tillsätt allt det hackade och vin. Koka på svag värme i 2-3 timmar. Tillsätt mer vin vid behov. 
Koka pastan. Stek tonfisken hastigt på båda sidor i olivolja. Flytta till pannan med grönsaker. Koka i 5-10 min så tonfisken går sönder. Häll ner den avrunna pasta i såsen tillsammans med basilika salt och peppar. Rör runt i någon minut.


Genovese al tonno.