lördag, oktober 21, 2023

2021 Stolpman La Cuadrilla Red


2021 Stolpman La Cuadrilla Red

La Cuadrilla startades som ett vin för arbetarna på Stolpman Vineyards men sedan 2009 går även en del av flaskorna till försäljning och vinsten till de anställda. På Stolpman strävar man efter att personalen ska ha fasta anställningar istället för att arbeta säsong. La Quadrilla är alltid en blandning av druvorna Syrah, Grenache och Sangiovese men andelen av de olika druvorna varierar år från år. Årgång 2021 som just nu finns på Sb består av 75% Syrah, 15% Grenache och 10% Sangiovese. 

Vi dricker La Cuadrilla till fondue på strimlat oxkött, pommes, ett par härliga såser och fioretto. Det var premiär hos oss med denna nya variant på blomkål. Liknar broccolini och är aningen sötare och lite fastare än "vanlig" blomkål. 

I vinets doft dominerar plommon och moreller tillsammans med blandade röda bär. Här finns också rått kött och läder. Jen som är den med mest utvecklade smaklökar hemma hos oss, hittar ett speciellt hallongodis som hon inte minns namnet på men där går jag bet. I smaken återkommer plommon men här finns även röda körsbär, björnbär och mörk choklad. Syran är ganska hög och balansen enastående. 

Vi har inte någon erfarenhet av tidigare årgångar av La Cuadilla men gillade 2021 väldigt mycket och kommer definitivt hålla ögonen öppna efter nya årgångar i framtiden. 2021 La Quadrilla är tillfällig nyhet på Sb sedan 6 oktober och i skrivande stund finns vinet fortfarande kvar i butiker runtom i landet. En flaska kostar 249 kr.


tisdag, oktober 03, 2023

2021 A Tribute to Grace Wine Company Grenache

 
2021 A Tribute to Grace Wine Company Grenache

2006 flyttade  Angela Osborne från Nya Zeeland till Kalifornien med ett enda mål i sikte, att göra vin på druvan Grenache. Angela startade A tribute to Grace vars namn är en hyllning till mormor Grace och i dag gör firman en hel drös med Grenache från olika vingårdar. Succé har varit monumental!

Instegsnivån är det vin vi druckit och som vi hade till fläskkött på spett med rostad potatis, en fruktig sallad med melon och en jalapeñosås som blivit något av en favorit hos oss de senaste åren.   

Vinet doftar plommon, bigarråer, björnbär, mjölkchoklad och lite fat. I munnen är vinet aningen kärnbittert och även här finns det en ton av mjölkchoklad tillsammans med både hallon och jordgubbar samt körsbär. Superhärligt!


Jalapeño- och koriandersås

3 jalapeños
1 liten bunt färsk koriander, både blad och tunna "kvistar"
5 vitlöksklyftor
1 dl majonnäs
2 msk limejuice
2 msk olja (vi använder oftast raps)
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar

Lägg alla ingredienser i en mixer och kör till en mjuk och krämig sås. 
Vill man ha en mildare sås tar man bort kärnor och mellanväggar på chilifrukterna.

Vi hittade receptet på bloggen fifteen SPATULAS för några år sedan och det har snabbt blivit en favorit till allt möjligt. 


Fläsk på spett, ugnsrostad potatis, melonsallad och örtig jalapeñosås.