lördag, juli 29, 2023

2013 Napa Cabernet x 2

 

2013 Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon Fay
2013 Darioush Cabernet Sauvignon

En del av årets sommarsemester tillbringade vi som vanligt i Helsingborg. Både Jen och jag kommer därifrån och har fortfarande familjen kvar där. I mitt fall handlar det om min mor och min syster med man och två vuxna barn. Det är till dem jag bjudit in mig och Jen för att laga pizza i långpanna. Jag hade också tagit med några viner som jag trodde skulle funka bra till maten. Jag hade egentligen inte tänkt skriva något inlägg på bloggen men Jen tyckte att vinerna från Napa (och Champagnen från Arnaud Baudette) var så himla bra att de förtjänade några rader.

Härlig Rosé de Saigne från Arnaud Baudette. Importeras till 
Sverige av Champagnebonden.

Men vi började med varsitt glas champagne. Det var första gången jag provat vin från producenten Arnaud Baudette och första gången jag smakar på Champagne som är tillverkat med metoden "Rosé de Saignée". Enklaste förklaringen är nog att klistra in ett par rader från Wikipedia: Saignée (fr. avblödning) är en metod där en del av musten tas bort från tillverkning av rött vin, den must som tas bort används sedan för att tillverka rosévin. Fördelen för producenten är att det röda vinet då blir rödare och mer tanninfyllt. Det var en härlig champagne och jag vill gärna dricka mer från Arnaud Baudette och självklart även mer champagne gjord med Saignée-metoden.

Så glad blir man när man för första gången smakar 
Arnaud Baudettes champagne Rosé de Saignée.


Efter Champagnen var det dags för pizza och de två vinerna på Cabernet Sauvignon från Napa Valley. Jag tycker om idén att servera enkel mat till "fina" viner och pizza i långpanna blir därför perfekt till de utsökta vinerna.

Dagens pizzor blev en med nötfärs och lufttorkad skinka och en med stekta bitar av quorn. På båda lade vi också champinjoner och karamelliserad gul lök. Efter gräddning toppade vi med mozzarella och ruccola.

Pizza i långpanna med nötfärs, karamelliserad lök, champinjoner,
mozzarella och ruccola.

Båda vinerna som vi serverade till pizzan var fortfarande ganska unga, även om det gått 10 år sedan druvorna skördades. Enligt Cellartracker, som brukar vara ganska snåla med tiden, är drickfönster för 2013 Darioush 2018-2026 och 2018-2035 för 2013 Stag's Leap Fay. 

Kanske, eller snarare troligtvis, hade det senare vinet tjänat på att ligga några år till. Men Darioush tror jag knappast kan bli bättre än vad det presterade just nu. Enastående gott!

2013 Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon Fay

2013 Stag's Leap Wine Cellars Cabernet Sauvignon Fay

2013 Cabernet Sauvignon Fay från Stag's Leap Wine Cellars släpptes i en Sb:s webblanseringar i november 2017. Firman Stag's Leap Wine Cellars är mest kända för att man 1976 vann Cabernet Sauvignon-klassen vid den berömda Judgement of Paris. Men det vinet vi drack fanns inte då. 1986 köpte Stag's Leap vingården Fay från Mike Grgich. För att röra till det ytterligare kan nämnas att Mike Grgich var vinmakare på Chateau Montelena och alltså var den som låg bakom det vinnande vinet i Chardonnay-klassen vid den berömda vinprovningen i Paris 1976... 

Vinet har örtig och gräsig doft med mynta och koriander. Här finns också svarta vinbär, plommon, spår av fat inklusive vanilj och en aning mörk choklad. Det senare återkommer i smaken där det också finns hallon, vinbär, kryddor och fat. Sötman i vinet upplevs som ganska hög.

2013 Darioush Cabernet Sauvignon

2013 Darioush Cabernet Sauvignon

Darioush Khaledi flydde från Iran efter den islamistiska revolutionen 1979 och hamnade så småningom i Los Angeles. Där byggde han och frun Shahpar upp en framgångsrik kedja av mataffärer. Detta gjorde det möjligt för paret att 1997 starta Darioush i Napa Valley. I dag producerar Darioush flera olika serier av vin. Den Cabernet vi drack ingår i "Signature Series".

Vinets doft har en del gröna toner i sig men någon fest på grön paprika blir det lyckligtvis inte tal om. Här finns också en hel del cassis. Både i form av färska bär och sådana där små pastiller i en rund ask som mormor brukade bjuda på... I smaken finns det gott om svarta vinbär men även björnbär, mörka hallon och svartpeppar.



Det fanns några avvikande röster runt bordet i dag och kanske är jag påverkad av att jag har flera mycket positiva minnen av viner från Darioush men jag tyckte att vinet sparkade rumpa med Stag's Leaps Fay. Det senare vinet kostade 300 kr mer än Darioush. Båda vinerna köptes i slutet av 2017. Darioush i ett vanligt nyhetssläpp medan Stag's Leap Fay fanns i ett webbsläpp.   

I skrivande stund finns det ingen Cabernet från Stag's Leap Wine Cellars på Sb. Men 2019 Darioush Cabernet Sauvignon finns i butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. Priset ligger på 1047kr.  Om någon vill prova vin från Stag's Leap finns 2020 Karia Chardonnay bland ordervaror för 329 kr.

Jen tyckte också att champagnen från Arnaud
Baudette var en höjdare.

Arnaud Baudette Grand Cru Rosé de Saignée importeras till Sverige av Champagnebonden men är för tillfället slutsåld. Förhoppningsvis återkommer den i sortimentet så småningom. Kostade 549 kr när jag handlade i våras.

söndag, juli 02, 2023

2015 Louis M. Martini Cabernet Sauvignon Alexander Valley

2015 Louis M. Martini Cabernet Sauvignon Alexander Valley

I början av året drack vi årgång 2014 av detta vin från Louis M. Martini i St Helena, Napa Valley. Även om det var bra hamnade dock inte det vinet på bloggen... 

Just nu finns inte  någon Martini Cabernet från Alexander Valley på Sb men den dyker upp bland ordervaror då och då. För den som blir sugen på att prova vin från Louis M. Martini finns just nu två varianter av cab från 2018 på Sb. Det handlar om vin med druvor från Napa (399 kr) och Sonoma (239 kr). Det vin vi testat till varsin vegetarisk dubbelburgare kostade 329 kr när jag shoppade i januari 2019.

Den gode Louis M. finns inte mer. Han utvandrade första gången år 1900 från Genua till USA. Han var då 13 år. Väl framme återförenades Louis med sin far i San Fransisco. Några år senare flyttade Louis tillbaka till Italien för att lära sig göra vin. Åter i Amerika startade Louis och hans far företaget L. M. Martini Grape Products Company. Eftersom det var förbudstider sålde firman icke alkoholhaltiga drycker och mindre mängder nattvardsvin (som fick innehålla alkohol).

Mot slutet av förbudstiden letade Louis efter mark där han kunde odla druvor och hittade en plommonodling på 4,5 hektar i St Helena som han köpte. Plommonträden togs bort och istället planerades druvor. Så startades Louis M. Martini Winery och den första dagen efter förbudstiden tagit slut 1933 såldes de första flaskorna med vin. 

Efter denna rivstart fortsatte firman att utvecklas bl a genom köp av mark i Sonoma. I mitten av 1940-talet tog sonen Louis P. Martini över . 1974 var det barnbarnet Mike som stod på tur att driva familjeföretaget vidare. Hans barn var senare inte intresserade av att arbeta i företaget. 2002 såldes det  därför till E. & J. Gallo Winery som valde att behålla namnet men fokusera på Cabernet, även om en liten andel flaskor på Merlot, Petite Sirah och Sauvignon Blanc produceras varje år.

Vår flaska har alltså legat på rygg och latat sig i ungefär 4.5 år sedan inköp. Den har en del mognadstoner men inte alls överdrivet. Hade klarat många år till i viloläge. I doften hittar vi massor av mörka bär, en del mynta och lite fat. Vinet är härligt saftigt (utan att vara sötkladdigt) med mogna vinbär och blandade röda och mörka bär. Vi hittar också lite sval mynta och mjölkchoklad. Tanniner finns men är både avrundade och polerade. Bra skit, helt enkelt utan att göra någon stor sak av det. Övertygar oss med lugn, mjuk röst istället för att skrika ut sin förträfflighet! Ett habilt hantverk.

2 x 90 gram Plant beef burger