lördag, mars 18, 2023

2017 Ridge Chardonnay Estate

2017 Ridge Chardonnay Estate

Jag har skrivit det förut men det var vin från Ridge Vineyards som gjorde att jag fick upp ögonen för vin i allmänhet och för vin från Kalifornien i synnerhet. Men det var inte Chardonnay. Den druvan upptäckte och började jag älska långt senare. 

Trots att jag provat vin från en hel del olika firmor från The Golden State ligger Ridge mig fortfarande varmt om hjärtat. Det enda negativa jag kan säga är nog bara att flaskorna i Sverige tråkigt nog blivit rejält mycket dyrare på senaste åren. Men kanske har uppgången bromsat in. 2017 Chardonnay Estate inhandlade jag i februari 2020 och den kostade då 550 kr. I november förra året släpptes några flaskor 2020 i Sb:s webblansering och priset var då det samma. Bra!





Det finns just nu inte någon Ridge Chardonnay på SB. Däremot kan man fortfarande hitta Zinfandelblandningarna Lytton Springs (451 kr) och Geyserville (449kr) i en del butiker och Petite Sirah Lytton Estate (395 kr) i några fler. Alla rekommenderas!




Till det goda vinet lagar vi pastaspecialiteten pici från Siena i Toscana med brynt smör, citron och bacon. En enkel rätt som fungerar utmärkt till vinets smaker! 

Brynt citronsmör till pasta

2 pers

25 g smör
1/2 citron saft och zest
1 vitlöksklyfta, hackad
1 skvätt olivolja
1/2 dl riven parmesan

Bryn smöret i en stekpanna eller liknande med ljus botten. Det blir betydligt svårare att se smörets färg om man använder t ex gjutjärnspanna. För fler tips rekommenderas Serious Eats guide

Stek zest och vitlök någon minut i olivolja på mediumvärme. Blanda i det brynta smöret tillsammans med citronsaften. 

Häll smöret över pastan och blanda med parmesan. Tillsätt några dl pastavatten till en krämig konsistens. Krydda med svartpeppar och ev salt.


Pici med brynt citronsmör och bacon.

lördag, mars 11, 2023

2019 Seghesio Family Vineyards Chardonnay

En enkel men mycket trevlig Chardonnay som Seghesio satt en lite italiensk twist på genom att tillsätta 5% Vermentino. Kanske är det denna druva som gjort att trots en ganska rejäl smörighet känns vinet väldigt friskt och fräscht. 48% av druvorna är från Russian River Valley i Sonoma,  39% kommer från Santa Barbara och 13% från Napa.

Historien om Seghesio Family Vinyards började 1886 när Eduardo Seghesio utvandrade från Piemonte och hamnade i Sonoma. Ungefär tio år senare planterade han sin första egna vingård i Sonoma. I dag ägs firman av Crimson Wine Group.

Vinet har en tydlig doft av päron, både färska och inlagda i sockerlag men här finns också citron, vanilj lemoncurd och hasselnöt. I munnen har vinet en nästan lite oljig känsla, dock utan att detta upplevs som negativt. Citrus i form av citronfromage, återkommer i smaken tillsammans med grönt äpple och smör.

Det hela fungerar väldigt bra till vår torskrygg med hackat ägg, pepparrot och skirat smör. 

Seghesios chardonnay från 2019 finns i beställningssortimentet på Sb och kostar 219kr.

Torskrygg på bladspenat med kokt potatis, hackat ägg,
riven pepparrot och skirat smör.