lördag, maj 15, 2021

2014 Hyde de Villaine Chardonnay Hyde Vineyard Hyde Vineyards

2014 Hyde de Villaine Chardonnay Hyde Vineyard

Bakom etiketten Hyde de Villaine eller HdV står Larry Hyde i Kalifornien och Aubert de Vilaine i Bourgogne. Larry och familjen Hyde är framgångsrika med sitt Hyde Vineyards som har sammanlagt 80 hektar vingård i Carneros och levererar druvor till cirka trettiofem vinerier. Aubert de Vilaine driver tillsammans med sin fru Pamela (som är Larry Hydes kusin) sitt eget A. & P. de Villaine men är mest känd som delägare i Domaine de la Romanée Conti, världens kanske mest berömda vinhus med viner som säljs för rena fantasipriserna.

Min enda flaska av det här viner har tagit det lugnt i källaren sedan i februari 2019 då det släpptes 180 flaskor i Sb:s tillfälliga sortiment. Priset för en butelj låg på 644 kr. Just nu finns årgång 2015 av HdV Chardonnay i beställningssortimentet för 750 kr. Svensk importör är Ward Wines.

Vinet har en blommig doft med gula plommon, melon, grapezest och aning champinjon på burk. I den fruktiga smaken handlar det främst om citrus i form av apelsin, grape och citron men här finns också hasselnöt och brioche. Allt i utmärkt balans. Om man är ute efter riktigt bra Chardonnay från Kalifornien blir det inte mycket bättre än så här.

Vi dricker HdV till panerad torskrygg med ris, pak choi, stekt enoki och misosmör. Det blir toppen och jag har svårt att tänka mig att någon annan mat skulle fungera bättre till vinet. Jättegott!


Panerad torskrygg, japonicaris, enokisvamp med misosmör,
ångad morot och pak choi.