Anpassad sökning

söndag, september 15, 2019

2016 Blankbottle Winery Nothing to Declare


Pieter Walser som är vinkakare och ägare till Blankbottle tycker man ska fokusera på hur viet smakar, inte på vilka druvor som finns i flaskan. Bara därför tänkte jag börja med att slå fast att vinet är gjort av 7% Roussanne, 14% Marsanne, 10,3% Viognier, 10,3% Fernao Pires, 10,3% Grenache Gris, 10,3% Clairette Blanche, 10,3% Viura, 9,5% Grenache Blanc och 8% Chenin Blanc. 

Namnet Nothing to Declare kommer från den tid då sydafrikanska vinmakare smugglade in vinrankor som de fått tag på i utomlands och som de trodde skulle funka i landet. Om ättlingar till druvorna i detta vin har kommit till landet på detta sätt låter jag vara osagt.

Vinet har en ganska komplex fruktig doft med melon, päron, äpple och stenfrukt. Vi hittar också något som påminner om gummi och en nötig ton. Munkänslan är något oljig. I smaken återkommer stenfrukt och päron men nu i sällskap av apelsin och vanilj. Ett härligt vin för 199 kr som tyvärr håller på att ta slut i Sb:s butiker.

Vi dricker Nothing to Declare  till Mississippi Roast Sandwich och det fungerar utmärkt. Köttet gjorde jag på högrev som kokas på låg värme i ugn 5-6 timmar med smör, ranchdressing och feferoni. Sedan dras köttet isär med gafflar, ungefär som pulled pork/beef och en rejäl hög placeras på en macka. Addera mozzarella och gratinera kort i ugn. Släng på lite persilja så är det klart. Mycket tillfredställande!


Mississippi Roast Sandwich

Inga kommentarer: