söndag, augusti 25, 2019

2017 Cruse Wine Company Monkey Jacket


Cruse Wine Co. startades 2013 av Michael Cruse som redan tidigare blivit omtalad för sina mousserande viner under namnet Ultramarine. Michael kommer från San Francisco men när han var tio flyttade familjen till Petaluma i Sonoma County. Han håller fortfarande till i den lilla staden med strax under 60 000 invånare.

Cruse Wine Co. importeras av Johan Lidby Vinhandel och 2 augusti släpptes två av firmans viner i det tillfälliga sortimentet på Sb. Dels en 2017 Chardonnay Rorick Vineyard och dels Monkey Jacket som vi har provat. Vinet är en blend som varje år ska ha störst andel av Valdiguié, den något bortglömda druvan som i Kalifornien tidigare gick under namnet Napa Gamay. 2017 bestod druvblandningen i Monkey Jacket av 42% Valdiguié, 22% blandade röda druvor, 14% Petite Sirah, 10% Carignan, 8% Syrah, 2% St. Laurent och 2% Pinot Noir.


Vi drack vinet till en rätt med inspiration från spanska patatas bravas. Det fungerade bra men vi var förstås noga med att inte göra salsan alltför kryddstark. Även om vinet är rejält fruktigt tror jag inte att mat med hetta blir dess bästa kompis.

Monkey Jacket, som fått sitt namn efter en sjömansrock, har doft av björnbär, färska röda plommon och sviskon. Vi hittar också nougat, fat och en salt ton.

Smaken är något funkig med björnbär, körsbär och choklad. Tanniner finns det ganska gott om. Känslan i munnen är åt det trögflytande hållet. Ett ganska trevligt vin som vi ändå inte faller helt pladask för. En flaska kostar 239 kr på Sb.

Friterad potatis, ryggbiff, limemayo och salsa brava.

torsdag, augusti 01, 2019

2018 The Ojai Vineyard Rosé


Jag vet inte hur mycket men jag påverkades förmodligen en hel del av att jag ville tycka om denna rosé från The Ojai Vineyard. Med den brasklappen vill jag härmed hävda att Adam Tolmachs rosé från 2018, som jag smakade för första gången, var den än så länge bästa rosén 2019. Det finns fortfarande en del flaskor kvar runt om i landet och för den som gillar rosé får tillfället inte missas. På Ojais hemsida är vinet slutsålt men priset där låg på $28. 259 kr på Sb är alltså rena reapriset!

Vinet doftar smultron, apelsin, stenfrukt och mineral. I smaken återkommer smultron tillsammans med persika och nektarin. Vi hittar också lite smör och fat. Vinet har legat på använda franska fat i fem månader. 

Jag är osäker på druvblandningen i vinet. Enligt importören Divine består den av är  51% Syrah, 21% Carignan, 19% Grenache och 9% Riesling. På Ojais egen hemsida heter det att vinet är gjort på lika delar Syrah och Carignan plus en skvätt Riesling. Oavsett så är resultatet jättegott!

Vi dricker Ojai Rosé till krämiga Shrimp and Grits med bland annat korv och bacon. Det sitter som en sportmössa.

Old Charleston Style Shrimp and Grits