Anpassad sökning

söndag, augusti 25, 2019

2017 Cruse Wine Company Monkey Jacket


Cruse Wine Co. startades 2013 av Michael Cruse som redan tidigare blivit omtalad för sina mousserande viner under namnet Ultramarine. Michael kommer från San Francisco men när han var tio flyttade familjen till Petaluma i Sonoma County. Han håller fortfarande till i den lilla staden med strax under 60 000 invånare.

Cruse Wine Co. importeras av Johan Lidby Vinhandel och 2 augusti släpptes två av firmans viner i det tillfälliga sortimentet på Sb. Dels en 2017 Chardonnay Rorick Vineyard och dels Monkey Jacket som vi har provat. Vinet är en blend som varje år ska ha störst andel av Valdiguié, den något bortglömda druvan som i Kalifornien tidigare gick under namnet Napa Gamay. 2017 bestod druvblandningen i Monkey Jacket av 42% Valdiguié, 22% blandade röda druvor, 14% Petite Sirah, 10% Carignan, 8% Syrah, 2% St. Laurent och 2% Pinot Noir.


Vi drack vinet till en rätt med inspiration från spanska patatas bravas. Det fungerade bra men vi var förstås noga med att inte göra salsan alltför kryddstark. Även om vinet är rejält fruktigt tror jag inte att mat med hetta blir dess bästa kompis.

Monkey Jacket, som fått sitt namn efter en sjömansrock, har doft av björnbär, färska röda plommon och sviskon. Vi hittar också nougat, fat och en salt ton.

Smaken är något funkig med björnbär, körsbär och choklad. Tanniner finns det ganska gott om. Känslan i munnen är åt det trögflytande hållet. Ett ganska trevligt vin som vi ändå inte faller helt pladask för. En flaska kostar 239 kr på Sb.

Friterad potatis, ryggbiff, limemayo och salsa brava.

Inga kommentarer: