söndag, juli 07, 2019

2016 Barra of Mendocino Cabernet Sauvignon


Detta är en post som blivit liggande länge. Inte för att det handlar om ett dåligt vi utan främst på grund av min tveksamma inställning till vin som vi köper här, men som inte är samma som säljs på vinets "hemmaplan." 

Charles Barra i Mendocino, en bit norr om San Francisco, har odlad ekologiskt i över 20 år. 1997 bestämde han sig för att inte enbart sälja sina druvor utan göra eget vin på dem. Han döpte sin firma till Barra of Mendocino.

På Barra of Mendocinos hemsida finns det i dag vin gjort på druvorna Chardonnay, Pinot Noir, Zinfandel, Petite Sirah och Sangiovese. Där har tidigare också funnits en 100% Cabernet Sauvignon men det hittas inte där nu. Det vin som säljs via Sb:s beställningssortiment (Prime Wine är importör) är gjort på 75% Cabernet Sauvignon, 18% Zinfandel och  7% Petite Sirah.

Mendocino County är beläget en bit norr om San Francisco.
Vinet kostar 129 kr och är KRAV-märkt. Det har en fruktig doft med både mörka och röda bär som svarta vinbär och solvarma jordgubbar. Här finns också mörk choklad, blyertspenna och spår av fatlagring. 25% av vinet har lagrats i ekfat, både franska och amerikanska, under 16 månader.

Även i smaken finns det svarta vinbär men också hallon och jordgubbar, choklad och lakrits. Ett helt OK men ganska enkelt vin.

Vi drack vinet till Bouef Bourgignon med krämiga grits och härligt mjälla vaxbönor. 

Bouef Bourgignon med krämiga grits och vaxbönor.

torsdag, juli 04, 2019

2017 Seghesio Family Vineyards Zinfandel Sonoma County






Nästan 920 000 flaskor av Seghesios bas-zin producerades i årgång 2017. Vinet går ofta att hitta även i små Sb-butiker. Det är utmärkt eftersom detta vin som numera kostar 209 kr, alltid brukar hålla hög kvalité.  

Seghesio Family Vineyards håller till i Healdsburg, strax norr om San Fransisco. Det var 1949 som familjen köpte Scatena Winery och flyttade en stor del av sin verksamhet till den lilla staden.  Seghesio är kanske mest kända för sina olika Zinfandels men har också flera andra druvor planterade på sina vingårdar. 

Druvorna till vinet kommer från vingårdar i nästan hela Sonoma County. Druvblandningen i årgång 2017 består av 87% Zinfandel, 9% Petite Sirah, 2% Carignan, 1% Syrah och 1% icke namngivna blandade röda druvor. Vinet har legat 9 månader på 70% amerikanska, där 12% var nya, och 30% franska ekfat.  

Det hela doftar körsbär och björnbär och en aning sylt. Vi hittar också choklad, mynta och lite grön paprika. Smaken domineras av mulliga, mörka bär. Fatlagringen är tydlig och här återfinns också choklad. En mycket trevlig seriös Zinfandel och 2017 är en riktigt fin årgång.. 

Vi dricker vinet till ryggbiff, bea och krossad potatis. Det senare är ett mycket trevligt sätt att servera små fina potatisar med skalet kvar. Koka, låt svalna. tryck till så potatisen krossas men inte faller isär och stek därefter i smör och olja.  


Ryggbiff med krossad potatis, sallad och bea.