söndag, april 28, 2019

2016 Buena Vista Pinot Noir Carneros


Det blir ofta rester över när man lagar Bouef Bourgignon. Därför har den vinvänliga rätten varit flitigt förekommande på vårt matbord under vintern. Men framför allt handlar det om att den burgundiska köttgrytan så himla god!

Denna gång plockade vi inte fram något vin ur källaren utan handlade en flaska Pinot Noir från Buena Vista Winery som är beläget strax utanför Sonoma stad. Vinet finns i massor av Sb:s butiker runt om i landet. En flaska kostar 199 kr.

Buena Vista Winery grundades så tidigt som 1857. Inte mycket att skryta med för européer men forntid i Kaliforniens vinvärld. Firmans grundare Agoston Haraszthy de Mokesa hade utvandrat från Ungern till Amerika på 1840-talet. Han tog sig till Kalifornien där han bland annat blev sheriff i San Diego och guldhandlare i San Francisco, innan han hamnade i Sonoma. Där satsade han på att odla druvor och producera vin. Ett koncept som var så pass framgångsrikt att Agoston började kalla sig för Greven av Buena Vista.  

Greven dog 1869 i en flod i Nicaraguas djungler dit han rest för att arbeta med socker och rom. Därmed upphörde produktionen av vin på Buena Vista. Den återupptogs inte förrän efter andra världskriget. I dag ägs firman av The Boisset Collection.

Doft och smak

Vinet doftar hallon och mycket mogna jordgubbar. Här finns också toner av fat, vanilj och kaffe. I den ganska kryddiga smaken återkommer hallon men ett och annat körsbär och lite choklad letar sig också in i bilden. Klart bättre än vad jag minns vinet från tidigare årgångar jag provat.


Boeuf Bourguignon med potatispuré

måndag, april 22, 2019

2017 Dune Shiraz Blewitt Springs


Denna relativt svala (eller lätta) och trots sin ungdom redan tillgängliga Shiraz, släpptes i Sb:s tillfälliga sortiment i februari. I skrivande stund finns det fortfarande flaskor kvar i en del butiker och jag rekommenderar alla att rusa. 179 kr är ett kap!

Om man inte är tillräckligt snabb eller har långt till butik med vinet å hyllorna, finns det flera varianter av vin från Dune i beställningssortimentet på Sb.  Då handlar det om blandningar med Shiraz och en eller flera andra druvor, förutom för Pyla som saknar Shiraz. Det finns tyvärr ingen info om druvor på Sb:s webbplats och därför kommer en lista nedan. Dune importeras av Johan Lidby.

2017 Mingsha Shan – Shiraz, Fiano 189 kr
2017 The Empty Quarter – Shiraz, Mourvedre, Grenache, Montepulciano 199 kr
2017 Tirari – Nero d’Avola, Negroamaro, Shiraz 179 kr
2017 Pyla – Nero d'Avola, Carignan, Mourvedre, Negroamaro, Montepulciano, Grenache 209 kr

Dune är ett helt nytt projekt av bröderna Peter och Duncan Lloyd. startat 2017 i Blewitt Springs som är en del av McLaren Vale. Bröderna kommer från en vin och matfamilj och efter ett antal år på olika platser i Australien och Europa, återvände bröderna till McLaren Vale och slog ihop sina påsar. Druvorna till vinerna från Dune kommer från en 8 ha vingård som brukas ekologiskt men som saknar certifiering.

2017 Dune Shiraz Blewitt Springs är gjord på 100% Shiraz. Vinet doftar körsbär, vinbär, lakrits och örter. Rär finns en svagt rökig ton och en del läder. Vinet innehåller tanniner men de är väldigt snälla och blugsamma. Körsbär och vinbär återkommer i smaken, som också innehåller hallon och choklad. En aning kärnbitterhet anas också. Gott!

Vi drack vinet till en härlig lasagne som vi gjorde på överbliven Ragù alla Bolognese på högrev.

Lasagne

söndag, april 07, 2019

2016 Michael David Winery 7 Deadly Zins


När jag tidigare druckit och skrivit om 7 Deadly Zins från bröderna Michael och David Phillips och deras Michael David Winery i Lodi, har jag näst intill bett om ursäkt för det snudd på vulgära vinet. Det tänker jag inte gör denna gång! Något bättre vin än 7 Deadly Zins har jag nämligen svårt att tänka mig till Jalapeño cheese dog mac & cheese. Receptet på denna knasiga men oemotståndliga rätt kommer från Lisa Fain AKA Homesick Texan.  

För att ett vin ska fungera till den heta maten hjälper hög sötma till men för att det ska bli riktigt bra behövde jag kyla vinet en hel del, ner till cirka 12-14° det. Då blev det helt perfekt!

7 Deadly Zins består inte till 100% av Zinfandel. Här finns också en liten andel Petite Sirah. Vinet  har doft av björnbär, blåbär, fat och svartpeppar. I den fruktiga smaken smaken finns det gott om björnbär, körsbär och svarta vinbär men också mörk choklad. Fatlagringen är påtaglig. Vinet har legat 12 månader på amerikanska ekfat. 

Våga gärna prova välkyld 7 Deadly Zins till heta makaroner enligt receptet nedan. 149 pix får man betala för en flaska.


Jalapeño cheese dog mac & cheese

250 g makaroner
3 wienerkorvar
3 msk smör
2 vitlök, finhackad
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
3,5 dl riven cheddar
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/4 tsk senapspulver
¼ tsk cayenne
2 dl hackad picklade jalapeños
4 dl krossad jalapeñokryddade potatischips

Sätt ugnen på 200°. 

Koka makaronerna i vatten och salt. Sila och spola med kallt vatten. Dela korvarna på längden. Stek i 1 msk smör på medelvärme tills båda sidorna får fin stekyta. Lägg korvarna åt sidan.

Tillsätt 2 msk smör till stekpannan och stek vitlöken i 30 sekunder. Rör sedan i mjölet. Häll sedan i mjölken och låt koka under omrörning i några minuter. Blanda sedan ner 2/3 av osten och låt smälta. Rör i saltet, peppar, senapspulver och cayenne. Stäng av värmen.

Skär korven i mindre bitar. Rör ner makaroner, korv och jalapeños i ostsåsen. Smaka av och krydda eventuellt ytterligare. Var försiktig med saltet.

Häll makaronerna med osten i en ugnsfast form. Fördela resterande ost ovanpå. Gratinera i ugnen tills osten bubblar vackert. Ta ut formen ur ugnen. Lägg de krossade chipsen ovanpå hela härligheten och servera.

Jalapeño cheese dog mac & cheese