Anpassad sökning

söndag, maj 27, 2018

2015 Black Stallion Estate Winery Chardonnay Napa Valley


Kyckling Alfredo har ursprung i den Fettuccine al triplo burro, fettuchine med extra mycket smör, som Alfredo di Lelio lagade åt sin fru och som, under namnet Fettuccine Alfredo, hamnade i menyn på hans mammas restaurang i Rom.  Rätten blev populär och när Alfredo öppnade eget 1914 följde rätten med honom dit.

Via tidningsartiklar och med kändishjälp tog sig Fettuccine Alfredo till USA där rätten förvanskades med övergrepp som att till exempel tillsätta vispgrädde och kyckling. Det är så klart en sådan variant vi har lagat och som vi äter till 2015 Chardonnay Napa Valley från Black Stallion i Napa Valley.

Black Stallion, som ägs av Delicato Family Vineyards, har tagit sitt namn efter Silverado Horseman’s Center som tidigare låg där vineriet ligger nu. I dag gör Black Stallion viner på flera olika druvor men fokus ligger helt klart på Cabernet Sauvignon. På Sb (i butik och beställningssortimentet) finns i dagsläget sex viner att tillgå. Chardonnay Napa Valley är det enda vita och en flaska kostar 196 kronor.

För det priset får man en fatad,  fruktig och ganska klassisk Chardonnay från Kalifornien. Vinet doftar päron, gula äpplen, smör och burkchampinjoner. I smaken handlar det mycket om äpplen som tillsammans med fat och champinjoner skapar ett trevligt, om än ganska enkelt vin som fungerar utmärkt till den krämiga pastarätten. 

Kyckling Alfredo

3 pers

4 skivor bacon
3 msk smör
500 g kycklinglårfilé
salt och peppar
2 msk  kycklingfond
2 dl vispgrädde
1,5 dl riven parmesan
hackad persilja
300 g fettuccine
ev en skvätt pastavatten

Koka fettuccine enligt anvisningar på förpackningen. Stek bacon krispiga och smula i en skål. Ställ åt sidan. Skär kycklingen i strimlor och stek i baconfett och smör. Salta och peppra. Tillsätt grädde och fond. Koka upp och rör i parmesan. Späd ev med pastavatten. Servera med hackad persilja.

Kyckling Alfredo

1 kommentar:

Cecilia sa...

Hej Johan! Vad roligt att titta in på din blogg! Den inspirerade mig att starta en också! (ceciliaslogg.blogspot.com) Jag sökte passande maträtt till Black Stallion Chardonnay på nätet och hamnade hos dig. Så igår åt vi en god Kyckling Alfredo på vår vinprovning med Mischa Billing. Passade toppen tillsammans! Tack för tips och inspiration!