söndag, mars 18, 2018

2014 Bogle Vineyards Phantom

2014 Bogle Vineyards Phantom

Bogle Vineyards i lantliga Clarksburg, precis utanför delstatens huvudstad Sacramento, drivs av de tre syskonen Warren, Jody och Ryan Bogle. Bogle har flera egna vingårdar men köper också in druvor från kontakterade odlare i olika områden runt om i Kalifornien. Företaget är något av föregångare när det gäller miljömedveten hållbar odling och vinmakande. I portföljen finns en mängd röda och vita viner samt Phantom Chardonnay och Phantom Red Blend. Bogle vill skilja dessa från sina andra viner så pass att de fått en egen hemsida.

2014 Phantom Red Blend är sammansatt av 42% Petite Sirah, 24% Zinfandel 14% Cabernet Sauvignon och 10% Merlot. Druvorna kommer från vingårdar i Lodi, Clarksburg och Amador County. Vinet har legat 24 månader i ett- och två år gamla amerikanska ekfat.

Det fylliga och något söta men inte kladdiga vinet, har smak av mörka bär. Främst kommer svarta vinbär men vi hittar också plommon och björnbär.  Här finns också salmiak, choklad och fat. Allt detta finns även i doften tillsammans med aning rökighet.

Jag tycker bra korv kan vara ganska fantastiskt och vi drack Phantom till smarriga chili dogs med krämig cole slaw. Till denna mat fungerar vinet perfekt och den lilla hettan från chilin hanteras på ett förtjänstfullt sätt. Bra Bogle! 

Phantom årgång 2014 har tyvärr utgått från Sb:s sortiment men en ny årgång lär dyka upp. När har jag tyvärr ingen koll på. Bogle importeras av Divine. Phantom 2014 kostade 199 kr.

Chili dog med cole slaw.

söndag, mars 04, 2018

2014 Robert Mondavi Winery Fumé Blanc Napa Valley



Ibland händer det att vin från beställningssortimentet letar sig in i någon av Sb:s butiker, till exempel när någon beställer men inte hämtar ut flaskorna. Precis så var fallet med 2014 Fumé Blanc från Robert Mondavi Winery som jag hittade i Solnas stolthet, Mall of Scandinavia. 

Jag har inte tidigare provat denna enklaste Fumé blanc från Mondavi och även om det är ett helt OK vin håller det inte samma klass som firmans Fumé Blanc Reserve To Kalon Vineyard. I ärlighetens namn ska jag kanske även tillägga att jag på senare år fått smak för  Sauvignon Blanc där bara en mindre andel av vinet legat på ekfat. Fantastiska exempel på det senare är bland annat 2016 Spotswoode Sauvignon Blanc och 2013 Peter Franus Sauvignon Blanc. Den senare kommer snart att dyka upp på bloggen.

Innan vi går vidare och för att förtydliga kan nämnas att medan 100% av 2014 Robert Mondavi Fumé Blanc Napa Valley legat 9 månader på franska ekfat har till exempel endast 35 % av 2016 Spotswoode Sauvignon Blanc fermenterats i ekfat.

Frukten i Mondavis enklaste Fumé Blanc består av 94% Sauvignon Blanc och 6% Semillon. Druvorna kommer från firmans egna vingårdar Wappo Hill (63%) i Stag's Leap District och To Kalon (17%) i Oakville.

Vinet doftar har fruktig och ganska frisk doft med päron, krusbär, apelsin och exotiska frukter. Här finns självklart också en rejäl dos fat. I smaken hittar vi grape, pomelo och äpple tillsammans med fat och tyvärr en ganska rejäl och inte särskilt angenäm bitterhet. Förutom denna funkar vinet förträffligt till våra stekta gnocchi med tomat och mozzarella. Recept från The Splendid Table.

Du hittar 2014 Robert Mondavi Winery Fumé Blanc Napa Valley i Sb:s beställningssortiment. Priset ligger på 249 kr.   

Stekt gnocchi med tomat och mozzarella.