söndag, februari 19, 2017

2012 Paul Lato Pinot Noir Matinee


Så har i början av året är det skreijtid. Alla som gillar att käka fisk men som inte provat skrei, borde åtgärda detta snarast. Skrei brukar finnas i butikerna ända fram till någon gång i april. Det är när torsk från Barents hav, där det finns ett starkt bestånd av arten, vandrar ner till norska kusten för att leka som den kallas skrei. Men egentligen räcker det att smaka på det vita, fasta köttet för att förstå att skrei är något alldeles speciellt. 

Vi steker varsin rejäl bit på skinnsidan och kör den sedan färdig i ugn. Dagens tillbehör blir potatispuré, rödvinssås, stekt agretti och en inte så snygg men välsmakande röra av merguez, champinjon och granatäpple. 




Det blir väldigt gott och passar utmärkt till det sagolikt goda vinet från Paul Lato. Paul lärde sig göra vin av Jim Clendenen och Bob Lindquist på Au Bon Climat respektive Qupe. Basen i Paul Latos produktion är Pinot Noir från olika vingårdar men i portföljen finns även vin på Syrah, Chardonnay, Grenache och Sauvignon Blanc. Den totala produktionen ligger på ungefär 500 lådor. Vinopia är svensk importör och i beställningssortimentet på SB finns i dag endast 2012 Matinee för 484 kr. En hel del pengar men en fantastisk bra Pinot Noir!

Vinet har en härligt fruktig doft med hallon och björnbär. Här finns en del fat, toner av mynta och en del jordiga drag. I smaken återkommer hallon och björnbär men här finns också körsbär, plommon och blåbär. Vi hittar också lakrits tillsammans med en behaglig kryddighet och fräsch men ganska rund syra. Högsta möjliga betyg till Paul Lato och 2012 Pinot Noir Matinee!


Skrei med potatispuré, rödvinssås, stekt agretti och en inte så snygg men
väldigt välsmakande röra av merguez, champinjon och granatäpple.

söndag, februari 12, 2017

2015 Charles Smith Wines Riesling Kung Fu Girl


Kung Fu Girl från Charles Smith Wines i Washington State, är det vin vi oftast dricker till asiatiska rätter med aningen hetta som kräver ett friskt och fruktigt vin med aningen sötma. I fallet Kung Fu Girl ligger sockerhalten på 15 g/liter. Vinet ingår i ordinarie sortimentet på Sb och finns i skrivande stund att köpa i i 236 statliga butiker runtom i landet. Lite förvirrande är det att det enligt hemsidan fortfarande är årgång 2014 som gäller. Jag har ingen förklaring till detta. Priset för en flaska ligger på 130 kr. 

Druvorna till Kung Fu Girl kommer från Evergreen Vineyard i sluttningarna ovanför Columbia River i dramatiska Ancient Lake District. 2012 blev området den trettonde AVA:n (American Viticultural Area) i Washington State. 

Vinet doftar mineral, päron, vanilj och söt citrus. Här finns också en del stenfrukt som även återkommer i smaken. Det gör även päron och citrus, i form av apelsin. Vi hittar också tydliga toner av honung. Ett nästan halvtorrt vin som även i årgång 2015 levererar på högre nivå än vad priset anger.


Charles Smith Wines med årlig produktion av 200 000 lådor vin, såldes i oktober 2016 för 120 miljoner dollar till jättefirman Constellation Brands. Ka-ching! Starkt jobbat av The Ravonettes gamla manager. Charles själv kommer att fortsätta leda arbetet med vinerna och behåller ägandet över sina andra etiketter (K Vintners, SIXTO, Vino, Casa Smith, B. Leighton och Charles & Charles) vars årliga produktion uppgår till 400 00 lådor vin.  

Denna gång dricker vi  2015 Kung Fu Girl till ungsgrillade skaldjur (och bläckfisk) som vi serverar med linguine och agretti. Smarrigt!

Linguine med agretti och grillade skaldjur.