Anpassad sökning

söndag, april 24, 2016

2014 Cline Cellars Zinfandel California


Cline Zinfandel är en riktig klassiker på Sb. 2014 såldes det 479 153 liter av vinet på Sb. Även om det är en minskning med 35% från året innan då svenska folket hällde i sig nästan 745 000 liter, är det en himla massa vin. 2014 Cline Zinfandel kostar 99 kr på Sb.

Det är anmärkningsvärt att Sb på sin webbplats hävdar att 2014 Cline Zinfandel är en blandning med 75% Zinfandel, 13% Carignan, 6% Mourvèdre, 3% Barbera och 3% övriga druvsorter. Enligt Clines hemsida och importören Vinunic består vinet till 100 % av Zinfandel.

Vinet har en mycket fruktig doft med främst röda men även mörkare bär, fat, sylt och mynta. Smaken domineras av körsbär, björnbär, russin, en del fat och vanilj. Inte så dumt i all sin enkelhet och med rätt mat kan jag absolut tänka mig att dricka Cline Zinfandel igen.

Denna gång dricker vi vinet till varma mackor med stekt oxfärs, pata negraskinka, jalapeños och långlagrad appenzeller. Mycket smakrikt och med hyfsad hetta blir det utmärkt käk till det fruktiga och ganska söta vinet. 2014 Cline Zinfandel kostar 99 kr på Sb.


Varm macka med extra allt: surdegsbröd på vete, pata negra, mald högrev
med chipotle i adobo, jalapeño och  långlagrad appenzeller. 

söndag, april 17, 2016

2013 Black Stallion Estate Winery Chardonnay


En relativt enkel men mycket trevlig old school Chardonnay med balans från Black Stallion Estate Winery på Silverado Trail, strax norr om staden Napa. I den före detta ridskolan startade Delicato Family Vineyards ganska nyligen vinproduktion och några av firmans viner går att hitta på Sb och via beställningssortimentet.

För ungefär ett år sedan provade jag Black Stallions viner under ledning av vinmakare Ralf Holdenried och det första vinet som serverades var firmans enkla Chardonnay som jag tyckte mycket om. Denna är sedan slutet av förra året ett av Black Stallions viner i beställningssortimentet och det hade nu blivit dags att prova vinet tillsammans med mat. 

Black Stallion importeras av Ward Wines. Aktuell årgång av firmans Chardonnay i Sb:s beställningssortiment är 2014. Priset ligger på 196 kronor.

Till vinet ugnsstekte vi en ekologisk kyckling, fixade till några hasselbackspotatisar och rörde ihop en sås med shitake. Det fungerade utmärkt till det vita vinet från Napa Valley som doftar gult äpple och citrus. Plus en hel del smör och fat.

Fatlagringen är tydlig också i den fruktiga smaken som har tydliga toner av citrus, melon och smör. 
Det är knappast en vinstil som är i ropet just nu men mitt i prick för oss tycker att det ibland kan vara riktigt, riktigt gott med en välgjord old school Chardonnay där det råder perfekt balans mellan vinets olika delar.

Stekt kyckling med citron- och salviasmör, hasselbackspotatis och shiitakesås.
Måste också, nu när jag har chansen, passa på att nämna Poppels fantastiska Projekt 008. En riktigt härlig Double Oatmeal Stout med sötma och toner av kaffe, rostade nötter och kanderade apelsinskal. Vi dricker varsitt glas istället för espresso efter den goda kycklingen. Tyvärr tog stouten slut i ett nafs efter lanseringen i Sb:s tillfälliga sortiment den 18 mars.

Poppels Projekt 008 Double Oatmeal Stout

söndag, april 03, 2016

2014 Forstmeister Geltz - Zilliken Saarburger Rausch Riesling Kabinett



4 mars släpptes 600 flaskor på Sb av detta utmärkta vin från Weingut Forstmeister Geltz Zilliken  i Saarburg. Det går forfarande att hitta vinet i 12 av Sb.s butiker runt om i landet. Jämfört med förra årgången har priset höjts en aning till 184 kr men är fortfarande värt varenda krona.

Zilliken tillhör topproducenterna i Mosel-Saar-Ruwer och odlar enbart Riesling i sina fyra vingårdar på sammanlagt 10 ha. Saarburger Rausch är den klart största med 8 ha. 

Vinet har doft av honung, melon, stenfrukt och mineral. Trots sin ungdom finns här också en tydlig ton av petroleum. Vinet har ganska hög sötma men är härligt friskt och smakar päron, melon, söta citrusfrukter och mineral. Jag köpte bara ett par flaskor men kommer snarast ge mig ut på jakt efter fler!

Den här gången dricker vi Zilliken Saarburger Rausch Kabinett till Ma Po Doufu eller Den koppärriga kärringens tofu. Vi följer ett recept på utmärkta webbplatsen Kinesiskarecept.se. I SVT:s Kinas mat (säsong 2, avsnitt 6) med favoriten Fredrik Önnervall finns också instruktion på hur rätten ska tillagas och dessutom spännande fakta om sichuanpeppar. 


Ma Po Tofu (Den koppärriga kärringens tofu)