torsdag, december 22, 2016

2013 Frog's Leap Merlot Rutherford


Historien bakom Frog's Leap Winery och dess grundare John Williams är både intressant och underhållande. Exakt vad som är sant och vad som är storytelling, förutom att Williams första jobb i vinindustrin var på Stag’s Leap Wine Cellars och att Larry Turley spelade en framträdande roll, har jag ingen aning om. Läs mer på Frog's Leaps och eller importören Ward Wines hemsidor.

I beställningssortimentet på SB finns just nu, förutom Merlot, även Zinfandel (249 kr) och Cabernet Sauvignon (429 kr) från 2013 och de ett år yngre vita vinerna på Sauvignon Blanc (229 kr) och Chardonnay (249 kr). 

1981 producerade Frog's Leap sina första viner, Sauvignon Blanc och Zinfandel. Först nästan tio år senare började firman göra Merlot. Årgång 2013 var vinet en blend med 82% Merlot, 17% Cabernet Sauvignon och 1% Cabernet Franc.


Vad då ribbit? Alla vet väl att grodor säger kvack!

Vi käkar sällan kossa men till vinet från Frogs Leap tycker vi en rejäl biff känns som det mest lockande. Därför blir det varsin entrecote, smör med bacon-/roqefortsmör och bakade zucchinifries. Vi blir knappast besvikna. Jättesmarrigt! 

Vinet kostar 325 kr. Ett ganska moderat pris med tanke på kvalité och att det kommer från Rutherford. Vinet har en aningen pepprig och fruktig doft med plommon, björnbär, blåbär och röda vinbär. Vi hittar också vanilj och ceder.

2013 Frog's Leap Merlot Rutherford smakar väldigt ungt. Några timmar i karaff rekommenderas. Blåbär återkommer i smaken där det också finns svarta vinbär, viol och en aning kryddighet. Fatlagringen märks men är inte överväldigande. Ett vin som helt klart kan ligga på rygg några år men som smakar utmärkt redan i dag.    

När man skriver om ett vin gjort på 82% Merlot, är det näst iintill omöjligt att inte Miles från Sideways letar sig in i bilden. Även om det bevisas gång på gång att han hade fel, tycker jag fortfarande att klippet är fantastiskt.



 Bakade zucchinfries

2 pers

1 zucchini, cirka 325-350 gram
1/2 dl vetemjöl
1 tsk örtsalt
1,5 + 1,5 dl panko
0,25 + 0,25 dl riven parmesan
0,5 + 0,5 msk kartoffelkrydderi från Urtekram (eller någon liknande kryddblandning)
1 ägg
1 msk vatten

Värm upp ugnen till 225°. Skär av ändarna på zucchinin och dela den i pommesliknande stavar. Lägg mjöl och örtsalt i en påse. Lägg i zucchinistavarna och skaka. Blanda panko, parmesan och kryddblandning i en skål. Vispa ägget med vatten. Doppa zucchinin i ägg och sedan i pankoblandningen. Lägg på ugnsgaller (med mellanrum mellan stavarna). När hälften av zuccinistavarna är klara, byt till ny omgång pankoblandning. Baka 15 min i ugn.

Originalrecept från Budgetbytes.

Entrecôte med bacon-/roqefortsmör, sallad och zucchinifries.

lördag, december 17, 2016

2014 Au Bon Climat Chardonnay Santa Barbara County

Det har gått ett tag sedan vi drack denna härliga Chardonnay från Au Bon Climat i Santa Barbara. Jag har helt enkelt missat att skriva om det. Det är synd för det är ett härligt vin till det mycket tilltalande priset 199 kr. 

Vinet släpptes i Sb:s tillfälliga sortiment i maj. I skrivande stund finns vinet endast i tre butiker - två i Halland och en i Östergötland. Däremot finns årgång 2013 i beställningssortimentet och det finns goda möjligheter att det bara blivit bättre efter tiden i flaska. Priset för detta vin ligger på 219 kr.

Au Bon Climat startades 1982 av Jim Clendenen och Adam Tolmach och redan första årgången skapade en hel del buzz i den kaliforniska vinvärlden. Så småningom gick Jim och Adam skilda vägar. Adam Tolmach startade The Ojai Vineyard och Jim Clendenen fortsatte driva Au Bon Climat.

2014 Chardonnay Santa Barbara County har en fantastiskt komplex doft med ananas, citrus, hjortron, bakade äpplen och gula blommor. Här finns mandelmassa, fat, örter och mineral. I smaken hittar vi äpple, päron, citrus och något tropiskt. Även här finns fat och mineral. Eftersmaken är härligt lång.  

söndag, december 11, 2016

2015 Howard Park Riesling Porongurup


Historien bakom rätten pad Thai är något osäker. Att Plaek Phibunsongkhram spelade en stor roll verkar däremot ställt utom tvivel.

Fältmarskalk Plaek Phibunsongkhram eller Phibun som han kallades i väst, var Thailands premiärminister och diktator under 15 år på 1930-, 40- och 50-talen. Förutom att vara svag för fascmen, var Plaek Phibunsongkhram också hängiven nationalist och orolig för sitt lands självständighet. För att förhindra landets sönderfall, bestämde sig Phibun för att förändra landets kultur och identitet. Det var han som låg bakom att landets namn ändrades från Siam till Thailand. 

Phibun var utbildad i Europa och kanske var det härifrån han fått idén att alla män var tvungna att bära hatt! Jag vet inte hur bra detta lyckades men skapandet av en ny nationalrätt som Phibun låg bakom, blev däremot en succé. Exakt hur det gick till är osäkert. Kanske var det en tävling? Rättens fullständiga namn, kway teow phat Thai, betyder ungefär "wokade risnudlar Thai-style". Läs mer om pad Thai-historien i Alex Mayyasis intressanta artikel.

Vi gillar pad Thai (vem gör inte det?) men eftersom vi hittat spaghettipumpa på Ica och har en halv kvar, bestämmer vi oss för att använda det trådliknande fruktköttet istället för risnudlar. Vi slänger också i stekt tofu men några räkor gör att rätten inte blir helt vegetarisk denna gång. Vi utgår från ett recept på webbplatsen kitchn.

Måltidsdryck blir en Riesling från sydvästra Australien som fungerar utmärkt till maten. 2015 Howard Park Riesling Porongurup doftar kemtek, bilverkstad, ananas och melon. Aning spritz kittlar på tungan och i den friska smaken hittar vi angenäm bitterhet, citronkola, päron, grape och citron. Här finns tropiska toner men vinet försöker inte ställa sig in.

Pad thai på spaghettipumpa

4 pers

1/2 spagettipumpa (ca 700 g)
olja
1 paket (270 g) fast tofu, skuren i tärningar
2 msk Maizena
1/2 gul lök, skivad
2 ägg, vispade
2 vitläksklyftor, finhackade
4 salladslökar, skurna i bitar
1/2 röd chili, finskuren (utan kärnor och mellanväggar)
2 dl böngroddar
200 g räkor (skalade)
1/2 dl hackade jordnötter
1 kruka koriander, hackad
några limeklyftor (till servering)
2 msk tamarindsås
2 msk
2 msk rörsocker
2 msk vatten

Baka pumpan i ugn 200° i 40 min. Ta ut och låt svalna något. Skrapa ur fruktköttet med en gaffel så att trådarna separeras. Vispa ihop tamarinsdsås, fisksås, socker och vatten. Ställ åt sidan. Blanda tofun med Maizena. Stek tofun några minuter i olja. Ta ur och ställ åt sidan. Stek sedan löken och chilin. Lägg i vitlök de sista 10 - 20 sekunderna. Ta ur och ställ åt sidan. Stek sedan de vispade äggen till en tunn omelet och hacka upp den i bitar. Ta ur och ställ åt sidan. 

Woka spagettipumpan hastigt tills den blir gyllenbrun. Häll över såsen. Tillsätt vårlök och 1 dl böngroddar och fortsätt steka någon minut. Lägg tillbaka tofu, lök, chili, vitlök och ägg. Strö över jordnötter, koriander, mer böngroddar och servera med limeklyftor.


Pad Thai på Spagettipumpa

tisdag, november 29, 2016

2014 Ridge Zinfandel East Bench


I slutet av oktober var Barack och Michelle Obama värdar för sin sista State Dinner. Gäster var Italiens premiärminister Matteo Renzi med fru Agnese Landini. En enkel bjudning som till mångt och mycket påminner om hur det brukar se ut i Hammarby sjöstad när Jen och jag bjuder hem vänner för att äta en bit och dela en flaska rödtjut.



Precis som senaste gången, då med gäster från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island, hölls galamiddagen och den efterföljande underhållningen i ett tält i Vita husets trädgård. Detta gjorde att det dessutom blev enkelt för Michelle att ta med sig Agnese på en guidad tur i köksträdgården.

Jag vet inte om Vita Husets chefskock Cris Comerford kände sig extra pressad att prestera på toppnivå denna kväll men han hade för säkerhets skull kallat in experthjälp i form av kändiskocken Mario Batali. Till huvudrätt bjöds det på "Beef Braciole Pinwheel with Horseradish Gremolata and Broccoli Rabe" och till detta serverades 2014 2014 Ridge Zinfandel East Bench. Se den fullständiga menyn.




Kanske bidrar Vita Hustes dryckesval till att vinet sålt slut på Ridges hemsida men på Sb finns det fortfarande flaskor kvar. Priset ligger på 259 kr och både Jen och jag är överens om att vi borde handla många fler. 

Som vanligt är Ridge föredömliga med att dela med sig av information om vinet på sin hemsida. Jag nöjer mig med att berätta att det doftar björnbär, hallon, blåbär, svartpeppar och vanilj. I smaken hittar vi körsbär, svarta vinbär, en aning drottningsylt, ek och behaglig syra. Några torra tanniner får också plats i glaset. East Bench som en smäck till våra ostburgare med BBQ-sås. 

Högrevsburgare med ost och BBQ-sas.

söndag, november 20, 2016

2014 Lompoc Wine Co. Pinot Noir Sta. Rita Hills


När jag i början av förra året, skrev några rader om årgång 2012 av detta vin, hade Rajat Parr och Sashi Moorman inte skaffat någon hemsida till sitt nya Pinot Noir-projekt. Det har dom fortfarande inte. Orsakerna till detta kan naturligtvis vara många. Att vinet säljer som smör i solsken är så klart en av dessa. Personligen tycker jag att det vore trevligt att bjuda på lite information om produkten.

2014 Lompoc Wine Co. Pinot Noir Sta. Rita Hills finns i beställningssortimentet på Sb men 720 flaskor släpptes till butik i våras. Priset låg på 239 kr, samma som i beställningssortimentet och en rejäl sänkning jämfört med årgång 2012.




Vi har druckit några flaskor under hösten och vinet har varje gång visat upp sig från sin vbästa sida. Den senaste och sista drack vi till fläskkarré, ljummen sallad på Butternutpumpa och en örtig crème fraîchesås.   

2014 Lompoc Pinot Noir är ett robust, kryddigt och fruktigt vin. Här finns en ganska markerad ekton och fin syra. Ett ganska strålande vin till ett mycket bra pris!


Fläskkarré, kall örtsås och ljummen pumpasallad med pekan och parmesan.

lördag, november 12, 2016

2015 Marchand & Burch Chardonnay Porongurup


Endast 90 flaskor släpptes av detta vin den 7 oktober i år. Märkligt nog finns det i skrivande stund fortfarande några flaskor kvar. Den som är nyfiken på riktigt bra Chardonnay från Western Australia behöver inte tveka. Med tanke på den vansinnigt höga kvalitén är 349 kr ett riktigt bra pris för en flaska.

Marchand & Burch är ett samarbete mellan Jeff Burch, vinmakare från Australien som driver MadFish Wines och  Howard Park Wines, och Pascal Marchand från Kanada som blivit erkänd vinmakare i Bourgogne som förläst sig på Rudolf Steiner. Marchand & Burch har två kollektioner. En med franska viner och en med australiensiska. I den senare finns ett rött vin och en rosé på Pinot Noir samt den Chardonnay vi har provat.

Vinet har en kryddig doft med vita blommor, apelsin och päron. I den fruktiga smaken hittar vi stenfrukt och gtråpäron, Dessutom en hel del fat och smör. Allt är i utomordentlig balans. Mycket elegant och läckert!

På tallrikarna har vi krämig polenta tillsammans med försiktigt bakad lax med mozzarella, soltorkad tomat och oliver. Mums!

Polenta, bakad lax med soltorkad tomat, oliver och mozzarella.

söndag, november 06, 2016

2012 Hanzell Chardonnay

2012 Hanzell Chardonnay

Den bästa Chardonnay jag någonsin provat kom från Hanzell i Sonoma, Kalifornien. Jag minns inte vilken årgång det var men jag var fullt inställd på att försöka få tag på en flaska när vi våren 2015 besökte Washington DC.

Jag hade via world wide web tagit reda på att Circle Wine & Spirits, i stadens nordvästra del, borde kunna hjälpa oss. Redan andra dagen på amerikansk mark letade vi oss fram till butiken. Butiken lovade att fixa fram en flaska som vi kunde hämta upp innan det var dags att åka hem till Sverige igen.

Därefter gav vi oss iväg på vår lilla roadtrip söderut som skulle ta oss genom North- och South Carolina och in i Georgia innan det var dags att ta flyget från Dulles Airport tillbaka till Stockholm. Har du missat inläggen från resan kan du läsa mer under rubrikerna USA i mars 2015, del 1 och USA i mars 2015, del 2.

Hanzell Vineyards startades av James Zellerbach som förutom med sin gård i Sonoma, också var involverad i genomförandet av Marshallplanen i Italien och blev USA:s ambassadör i Rom 1957.



I början av 1950-talet, då nästan ingen odlade Chardonnay i Kalifornien, började Hanzell plantera druvan på Mayacamas Mountains. Tillsammans med sin vinmakare Brad Webb, introducerade Zellerbach en hel del ny önologisk teknik som än i dag är synonym med vin från Kalifornien. Hanzells totala vingårdsareal uppgår till ungefär 19 ha och förutom Chardonnay växer också Pinot Noir här.

Vinerna från Hanzell är inte speciellt billiga. Jag betalade $70 för firmans enklaste Chardonnay men går man på de vingårdsbetecknade får man lägga till en tia och Pinot Noir startar på cirka $100.

Den största oron när man öppnar en flaska man släpat över halva världen och endast har en av, gäller ändå inte eventuellt förlorade pengar om det skulle vara något fel på flaskan, utan den förlorade upplevelsen. Därför finns det alltid ett viss mått av nervositet i bilden när det blivit dags att ta fram korkskruven.

Tyvärr var det något som inte stod helt rätt till med vår flaska. Turligt nog var det inte så illa att det inte gick att dricka vinet. Långt därifrån men att nå upp till de fantastiska höjder som vin från Hanzell i sina bästa stunder kan göra, lyckades inte denna dag. Trots att vi hade riktigt duktigt vinfolk på besök kunde ingen med säkerhet säga vad som störde men vi var helt överens om att det inte handlade om kork.

Vinets doft var mycket elegant och balanserad. Här fanns gult äpple, honung och mineral tillsammans med mandel och nougat. De gula äpplena återkommer i smaken men nu fanns det också friska gröna Granny Smith med i bilden. Vi hittade eleganta och gräddiga spår av fatlagringen och toner av sultanrussin. Fantastiskt gott men ändå en besvikelse eftersom vinet inte var perfekt.

 
Vi drack 2012 Hanzell Chardonnay till lyxiga Shrimp and Grits
med bland annat trattkantareller.

söndag, oktober 30, 2016

2014 First Drop Shiraz Mother's Milk


Den enda årgång Mothers Milk jag tidigare provat var 2010 och jag blev inte särskilt imponerad den gången. När 2014, som släpptes på Sb den 7 oktober och fortfarande finns i flera butiker runtom i landet, fick väldigt goda omdömen från flera håll, tyckte jag att det blivit dags för ett nytt smakprov.

First Drop Wines i Barossa Valley arbetar uteslutande med inköpta druvor från Barossa, Adelaide Hills och McLaren Vale. Firman gör en hel drös med viner på olika druvor, varav en del kanske inte är de första man tänker på när det gäller Australien. Vad sägs till exempel om Arneis, Barbera, Tempranillo eller Touriga Nacional?

Mothers Milk är ett ganska enkelt vin med druvor från tre vingårdar i Barossa. En i norra delen, en i östra och en i den västra. På Sb kostar 2014 Mothers Milk 159 kr. 

Tyvärr imponerar inte vinet på mig den här gången heller. Doften är trevlig med solmogna körsbär, blåbär, plommon och eukalyptus. Smaken är tät med svarta vinbär, plommon och körsbär. Här finns en trevlig uppfriskande syra men tyvärr också en tydlig ton av grön paprika. Det gör att Mothers Milk 2014 inte funkar alls för mig.


Pizza

söndag, oktober 23, 2016

2015 Luke Lambert Shiraz Crudo


Luke Lambert växte upp i Brisbane, startade eget för omkring tio år sedan och är den hetaste vinmakaren i Yarra Valley just nu. Kanske till och med den mest spännande i hela Australien!

Luke blev intresserad av vin genom sina föräldrar och redan i tonåren visste han att det var vinmakare han ville bli. Efter high school reste Luke till Europa och förälskade sig i en lite lättare stil på vinerna än som var vanligt hemma i Australien.  Efter ett par år på norra halvklotet återvände Luke Lambert till Australien och universitetet i Wagga Wagga, några timmars bilresa österut från Canberra. 

Efter avslutade studier i "wine science" fick Lambert jobb på Coldstream Hills i Yara Valley men startade ganska snart upp sin egen verksamhet. I dag gör Luke Lambert vin på Chardonnay, Syrah och Nebbiolo. Johan Lidby är svensk importör och i beställningssortimentet på Sb finns, förutom 2015 Shiraz Crudo ( 219 kr), också en Chardonnay (309 kr) och en Syrah (329 kr). Druvorna odlas ekologiskt men vingårdarna är inte certifierade.


Yarra Valley (klicka för större karta)

I alla Luke Lamberts viner är druvorna handplockade och kommer från enda vingård. Crudo har deklassifierade druvor från vingården Denton i nordöstra delen av Yarra Valley. Druvorna har jäst på den naturliga jästen och inga nya ekfat har använts.

Crudo betyder rå och på köksitalienska mer specifikt rått kött (eller fisk) och det finns en animalisk ton i vinets doft, tillsammans med något som närmast kan beskrivas som en blandning mellan olja och asfalt. Vi hittar också örter, gräs, plommon och björnbär. I munnen upplevs vinet som slankt med smak av röd frukt, blåbär, björnbär och ett knippe mynta. Gott, gott, gott och hatten av för Luke Lambert. Ett strålande hantverk!   

lördag, oktober 15, 2016

2013 Michael David Winery Petite Petit

2013 Michael David Winery Petite Petit

The Blues Highway, eller mer officiellt U.S. Route 61, går genom hela USA. Vägen följer till stor del Mississippifloden norrut, från New Orleans i söder, genom delstaterna Louisiana, Mississippi, Arkansas, Missouri, Iowa och Minnesota. 

Årets nobelpristagare i litteratur har gjort vägen odödlig genom den enormt betydelsefulla  LP:n Highway 61 Revisited från 1965. Men Sunnyland Slim, Johnny Young och James "Son" Thomas har hyllat den 2 300 km långa vägen.  





Strax före gränsen mot Kanada, går Route 61 förbi det pytelilla samhället Grand Marais vid Lake Superiors stand. Här ligger My Sisters Place som bland annat har 24 sorters hamburgare på menyn. En av dessa, the Goober Burger, har uppmärksammats av Travel Channels TV-program Bizarre Foods. 




Gooberburgaren är alltså en ganska vanlig hamburgare men med ganska udda topping av jordnötssmör och majonnäs. Eftersom både Jen och jag gillar jordnötssmör var det naturligtvis helt nödvändigt att testa. Första gången vi gjorde det var på våren 2013 och eftersom vi gillade den bisarra skapelsen, menade vi båda att vi kunde tänka oss att käka detta igen. Det dröjde tre och halvt år men nu hade det blivit läge igen.   




2013 valde vi att dricka Peter Franus Zinfandel från 2008 med druvor från Brandlin Vineyard på Mount Veeder till våra burgare. Ett vin som det endast producerades strax över 800 lådor av. Denna gång valde vi det enklare Petite Petit från Michael David Winery i Lodi.

Vinet är en blandning med 85% Petite Sirah och 15% Petit Verdot. Årgången är på Sb ersatt med 1014 och kostar 159 kr.



Petite Petit har mullig doft med mörka körsbär, björnbär och en något kryddig ton med kaffe och vanilj. Fatlagringen är tydlig och tyvärr också alkoholhalten (14,5%). I den fruktiga smaken hittar vi svarta vinbär och körsbär. Här finns också choklad och en animalisk ton av rökt bacon. 

Petite Petit är ett trevligt, om än enkelt vin, som vi gärna återvänder till. Det funkar så bra någon kan hoppas på till de knasiga burgarna med jordnötssmör och mayo.


söndag, september 25, 2016

2014 KWV Grenache Blanc The Mentors


KWV eller Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika (Sydafrikanska vinmakarföreningen) var mellan 1924 och fram till inledningen av 1990-talet, den totalt dominerande aktören inom vinproduktion och vinhandel i Sydafrika. Tidvis fungerade kooperativet som en myndighet med monopol på import och export av alkoholhaltiga drycker. 1997 ombildades KWV från kooperativ till en mer gängse företagsform.

KWV gör i dag massor av olika viner i flera serier. En av dessa är The Mentors som finns i över tio varianter med olika druvor eller druvblandningar. En handfull av dessa finns i Sb:s beställningssortiment men den Grenache blanc vi provat, hittade vi som tillfällig nyhet i butik. Vinet kostar 169 kr och i skrivande stund finns det fortfarande en del flaskor kvar runtom i landet.

Vi drack vinet till varsin laxfjäril med polenta, friterade kikärtor och stekt enokisvamp med misosmör. Vi lyckades också komma över en påse havskorall (glasört) som vi naturligtvis inkorporerade i rätten. Smaskigt!

Enoki
Vinet har doft med äpple, päron och tropisk frukt. Vi hittar också vanilj, brio fruktkola och minnen av de sex månader The Mentors Grenache blanc har legat på ekfat.

Munkänslan är aningen fet och vinet har schysst syra. Briokola återkommer i smaken liksom päron och fat. Här finns också örter och något som mest påminner om grapefrukt. 2014 KWV Grenache Blanc The Mentors funkar alldeles utmärkt till maten och det är svårt att föreställa sig hur kombon skulle kunna bli bättre.

Laxfjäril med polenta, stekt enoki med misosmör,
friterade kikärtor och havskorall.  

onsdag, september 21, 2016

2013 Simi Chardonnay Reserve Russian River Valley

2013 Simi Chardonnay Reserve Russian River Valley

Det är inte varje vecka vi dricker Chardonnay och äter pizza. Det gick faktiskt ett par veckor mellan förra postens vin från Mount Eden och denna flaska från Simi i Healdsburg. Fast när det smakar så himla bra, är det märkligt att det inte händer oftare.

Simi har funnits sedan 1876 då bröderna Giuseppe och Pietro Simi som utvandrat från Toscana, började göra vin i det nya landet. 1904 tog Giuseppes då 18-åriga dotter Isabelle över verksamheten och drev den fram till 1970.  I dag ägs Simi av Icon Estates, som är en del av jättefirman Constellation Brands.


2013 Simi Chardonnay Reserve Russian River Valley doftar friskt och fruktigt med melon, päronsplit, champinjon och vanilj. Fatlagringen, 11 månader i franska fat där 35% var nya och 65% ett år gamla, ger sig ganska tydligt tillkänna. Det doftar lite old school.

Druvorna till vinet kommer från Simis egen Goldfields Vineyard och från grannen Duttons två vingårdar Dutton Family Vineyard och Tilbury Vineyard.

Fatlagringen blir än tydligare i smaken men här finns också melon, päron, tropiska toner, konserverad svamp och honung. Kanske så lång ifrån "the new California" man kan komma och självklart kan jag inte låta bli att gilla jag det. 


2013 Simi Chardonnay Reserve Russian River Valley är en tillfällig nyhet på Sb och kostar 199 kr.




söndag, september 18, 2016

2013 Mount Eden Vineyards Chardonnay Estate


2013 Mount Eden Chardonnay släpptes på Sb den 19 augusti. Trots ett respektingivande pris på 549 kr, är flaskorna i stort sett redan slut. I skrivande stund finns det sammanlagt 12 flaskor kvar men de kommer säkert inte bli några hyllvärmare. Den som har vägarna förbi Nordstan i Göteborg eller Hansa i Malmö, bör passa på att slå till. Helst på så många flaskor som plånboken tillåter. Även om vinet är strålande bra redan nu har det alla förutsättningar för att lagras. Mount Eden jämför själva årgång 2013 med 1984,"which aged beautifully for twenty-five years".


Mount Eden Vineyards i Santa Cruz Mountains, ägs och drivs sedan 2008 av Jeffrey och Ellie Patterson. Jeffrey började arbeta som assisterande vinmakare på firman redan 1981. Något år senare fick han ta över som  chefsvinmakare och Ellie blev firmans "business manager". I portföljen finns vin på Chardonnay och Pinot Noir samt en bordeauxblend med Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc.

Sammanlagt gjordes 1986 lådor Chardonnay Estate årgång 2013. Vi dricker vinet till pizza med tre varianter på kantarell - färska, smörstekta och picklade. Det blir super och vinet är, trots sin ungdom, perfekt att dricka till. 


2013 Mount Eden Vineyards Chardonnay Estate doftar galiamelon, citrus och äpplen, både röda- och gröna. Vi hittar också spår av fat, vanilj och smörkola.

I smaken återkommer äpple. Även här handlar det om både röda och gröna. Också fat och vanilj känns igen men här finns även lime, mineral och något som mest liknar lakrits. Allt är i utomordentlig balans och munkänslan aningen fet med schysst syra.

Ett väldigt, väldigt bra vin! Jag önskar jag hade haft många flaskor i källaren men det har jag tyvärr inte. Däremot ligger en 2012 Cabernet Sauvignon och väntar. Efter de rapporter jag hört som talar om ett fantastiskt vin redan nu, tror jag inte jag kommer lyckas med att vänta särskilt länge innan korkskruven åker fram...

söndag, september 11, 2016

2012 Silver Palm Zinfandel


Silver Palm Wines i Santa Rosa ägs av storfirman Jackson Family Wines som sammanlagt har över 50 vinerier på fem kontinenter och som hela tiden verkar fortsätta växa. I våras sålde till exempel Wells Guthrie och Murano Group sina respektive andelar i Copain Wines till familjen Jackson. Priset har inte offentliggjorts.

Silver Palm gör i dag fyra röda viner (Cab, Pinot, Merlot och Zin) och en vit (Chardonnay) med frukt från North Coast AVA och Central Coast AVA. Druvorna till 2012 Zinfandel kommer från Napa, Sonoma och  Mendocino counties på The North Coast. Blandningen i vinet är 86% Zinfandel, 13% Petite Sirah och 1% Barbera. 



2012 Silver Palm Zinfandel är mörkt och har en fruktig doft med björnbär, blåbär, mörka körsbär och hallon. Här finns också salmiak, kryddor och något jag inte kan sätta fingret på men som kan vara viol? 

Också smaken är fruktig med solmogna björnbär, blåbär och svarta vinbär. Här finns mjölkchoklad och muskotnöt och munkänslan är ganska tjock men utan att bli sötkladdig. Vinmakare Matt Smith har gjort ett bra jobb med frukten från den varma odlingssäsongen 2012. Druvmusten har legat på både amerikanska och franska fat men jag har inte lyckats hitta några uppgifter om hur länge.   

2012 Silver Palm Zinfandel är inget mästerverk men både Jen och jag gillar det! Silver Palm importeras av Wicked Wine och i sortimentet finns Zinfandel och Chardonnay. Båda varianterna kostar 199 kr. 

Vi dricker vinet till stekt ytterfilé från kamel, BBQ-beans, ugnsbakad sötpotatis och blandsallad. Vinet funkar utmärkt till maten och framför allt får vi nog tacka de söta bönorna för det. Kamel var gott och roligt att prova men jag tror köttet funkar ännu bättre i en gryta.


Snabblagade BBQ-bönor

3 pers

400 g kokta Cannelinibönor 
1 paket (140 g) bacon
1/2 gul lök (hackad)
2 klyftor vitlök (hackade)
1/2 jalapeno, hackad (utan kärnor och mellanväggar)
matolja
1, 5 dl Coca-Cola
0,5 dl ketchup
2 msk melass
0,5 msk äppelcidervinäger
0,5 msk chilipulver
0,5 tsk rökt paprika
2 krm kajennpeppar
svartpeppar
salt

Hetta upp matoljan i en kastrull. Stek bacon och mjuka upp lök, chili och vitlök. Skölj bönorna i sil och tillsätt dem, Coca-Cola, ketchup, vinäger, melass och kryddorna. Koka några minuter och smaka av med salt och svartpeppar.

Pintobönor hade kanske varit bättre än Cannelini men jag har svårt att hitta några färdigkokta. BBQ-bönor låter kanske märkligt men tänk på den svenska klassikern bruna bönor med sin smaksättning av sirap och ättika. Same same but different!



Stekt ytterfilé från kamel,  BBQ-bönor, sötpotatis och sallad.

lördag, september 10, 2016

2014 K Vintners Viognier Art den Hoed Vineyard


Den tredje juni släpptes 900 flaskor Viognier från K Vintners i Washington State. Det var lika många flaskor som förra årgången och det är alldeles för lite! Visserligen finns det fortfarande ett antal ströflaskor kvar i en handfull av Sb:s butiker men det kan lika gärna vara fel på lagersaldot. 

Priset ligger på 225 kr och om någon råkar springa på en flaska är det bara att slå till. Årgång 2014 av Viognier Art den Hoed Vineyard är nämligen nästan lika bra som 2013. Det vinet utnämnde jag till en av förra årets största överraskningar.

Årgång 2014 har läcker doft med päron, citrus, mineral och gula blommor. Smaken är kryddig och fruktig med röda äpplen, päron och clementin. Me like!

Vi dricker vinet till sushi och det fungerar bättre än väntat.


söndag, september 04, 2016

2015 Assyrtiko by Gaia Wild Ferment

2015 Gaia Assyrtiko Wild Ferment

Jag tror inte att jag tidigare druckit vin från Santorini men när Den långe Jugoslaven pekar med hela handen, då vet man att det handlar om bra grejer. Både Jen och jag tyckte mycket om Gaia Assyrtiko som vi drack till en ugnsgrillad kyckling med citron- och persiljesås. Detta var ett tag sedan men det finns fortfarande en del flaskor kvar i SB:s butiker. Priset ligger på 176 kr så det finns all anledning att skynda sig innan allt tar slut.

Jag är alltså tveksam till om jag tidigare provat något vin från Santorini men en gång i forntiden, på 1980-talet, besökte jag ön. Det var under en tåg- och båtluff som vi under några dagar hyrde ett par rum i källaren under en mycket, mycket liten restaurang mitt uppe på den utomordentligt vackra ön. Ett kort stopp på vår väg mot Istanbul. Åh, ungdom...

Druvan Assyrtiko har sitt ursprung på Santorini och används i allt från helt torra och supersöta viner och även Restina, men då ofta tillsammans med Savatiano. 

Precis där ligger den vackra ön Santorini. Klicka för större karta.
Gaia, som startades så sent som 1994, har vinerier utanför Nemea på halvön Peloponnesos och på Santorini. Firman producerar 350 000 flaskor vin varje år.

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment är ett torrt vin med frisk syra som doftar grapefrukt, gula och vita blommor, krusbär och honung. I den ganska blommiga smaken hittar vi äpple, ananas och fläder, tillsammans med champinjoner och fat.  Ett mycket trevligt vin som fungerade perfekt till vår kyckling.

Kyckling med citron- och persiljesås, stekt färskpotatis och sallad.

söndag, augusti 21, 2016

2013 Mollydooker Shiraz The Boxer


Hösten är här och det var ett bra tag sedan sommarens semester i Skåne. Men än finns det vin kvar att skriva om. Ett sådant kommer från Mollydooker Wines, en av mina favoritproducenter, som har sin bas en halvtimmes bilresa söder om Adelaide. Firman startades av Sarah Watts och Sparky Marquis så sent som 2006 och i dag har firman nästan 50 hektar hållbart brukade egna vingårdar med Shiraz, Cabernet Sauvignon och Merlot. Mollydookers stil med stora, kraftfulla viner och hög alkoholhalt, är kanske inte så het just nu men ni som följer bloggen vet att det är så jag helst vill ha det. Varje år gör Mollydooker 80 000 lådor vin.

The Boxer är vinet som Mollydooker slog igenom med när Robert Parker gav det 95 poäng. Eftersom vinet i USA då kostade $20 var succén ett faktum och The Boxer blev en storsäljare. I dag kostar vinet 289 kr på Sb. Namnet The Boxer sägs komma från någon, oklart vem, som utbrast "It's a knockout" när hen provade vinet för första gången. 


Vi följer Sarahs och Sparkys råd och inleder med The Mollydooker Shake för att frigöra den kväve Mollydooker använder istället för svavel för att "konservera" vinerna.



The Boxer 2013 är ett härligt, tätt vin med massor av både doft och smak. Här finns både mörka och röda bär, gräs, kryddor, fat och choklad. Gillar man stilen, vilket jag gör, är det här mitt i prick! 


För första gången testar jag att marinera hamburgare. Efter att det feta malna oxköttet (högrev) formats till köttpuckar, lägger jag dem i en påse med vitt vin, Worshestershiresås, rörsocker, dijonsenap, gul lök och vitlök. Där får de ligga i nästan ett dygn innan det är dags för grillen. Gott blir det och framför allt mycket, mycket saftigt. 

Vi serverar burgarna med trädgårdens sallad, fassans ättiksgurkor, bacon, ost och en ketchup som hottats upp med chipotle i adobo. Ett galet enkelt knep att förbättra vilken ketchup som helst!

Tyvärr fick jag inte tag på några roliga bröd och Pågens standardbullar gör knappast någon speciellt exalterad. Gott blev det i alla fall och nu blev jag sugen på mer Shiraz från Mollydooker. Tyvärr finns det ingen sådan på Sb men Vinovum har Blue Eyed Boy i sitt restaurangsortiment. Det är ett steg upp från The Boxer och priset ligger på 359 kr. 

Marinerad burgare med sallad, bacon, ost, ättiksgurka och chipotleketchup.

måndag, augusti 01, 2016

2013 J. Lohr Petite Sirah Tower Road

2013 J. Lohr Petite Sirah Tower Road

Eftersom Jen och jag inte äger någon grill, brukar vi passa på att grilla mest varje dag under våra semestrar i Skåne. Till denna kväll hade vi skaffat oss ett par ryggbiffar, plockat lite sallad och kokat ihop en smörig sås med chipotle och bourbon. Till det valde vi en Petite Sirah från J. Lohr, med druvor som växt i Paso Robles AVA, San Luis Obispo County, ungefär halvvägs mellan Los Angeles och San Francisco.

Familjeägda J. Lohr Vineyards & Wines, som arbetar hårt med hållbarhet i både vingårdar och vinerier,  förfogar över cirka 1500 ha vingårdar i Paso Robles, Monterey och Napa Valley. Firman startades 1971 och har i dag vinerier i San Jose och Paso Robles. Den årliga produktionen ligger på över 1 miljon lådor och i portföljen finns massor av olika viner i flera olika serier. J. Lohr har även haft framgångar med sina alkoholfria viner.

Petite Sirah Tower Road är en blend med 97% Petite Sirah och 3% Syrah. Vinet ingår i J. Lohr Vineyard Series, där de röda vinerna på hemsidan kostar $35. Förutom Petite Sirah finns det också vin på Pinot Noir och Cabernet Sauvignon i serien. I beställningssortimentet på Sb kostar Petite Sirah Tower Road 199 kr. J. Lohr importeras av Galatea.

Vinet har fruktig doft med cassis, björnbär och körsbär. Här finns också en jordig, nästan blodig ton och en del fat. Vinet har legat 16 månader på franska fat, där 80% var nya.

Faten finns också med i smaken som domineras av mörka plommon, körsbär och björnbär. Vi hittar också russin, bacon och en örtig ton som jag tolkar som salvia. Ett trevligt vin som jag gärna dricker mer av när det vankas grillning i framtiden!

Ryggbiff med smörig chipotle- och bourbonsås.

lördag, juli 30, 2016

2009 West Wines Crest Cuvée


I början av 19990-talet flyttade Katarina Bonde och Bengt Åkerlind från Sverige till Seattle och innan årtiondet var slut hade de båda skaffat sig en 24 hektar stor vingård i Dry Creek Valley. Det blev starten på West Wines som firade en stor framgång 2010 när firmans 2005 Cabernet Sauvignon Reserve blev det första (och hittills enda?) amerikanska vinet som serverats på Nobelmiddagen.

I dag finns fem viner från West Wines i beställningssortimentet på Sb, tre vita och två röda. Ett av dem är Nobelvinet, men nu i årgång 2007. 

Det vin vi har provat är en blend med 60% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 5% Malbec och 5 % Cabernet Franc. Druvorna är hämtade från olika vingårdar i Dry Creek Valley AVA och vinet har legat 20 månader på franska ekfat. Sammanlagt gjorde West Wines 170 lådor och flaskorna lagrades i två år innan försäljning. Alkoholhalten ligger på 14,1%. 


Vinet doftar solmogna björnbär och svarta vinbär samt lite fat. Mörka mogna bär och plommon dominerar i smaken men här finns också aningen fat och örter. I Sverige kostar West Wines Crest Cuvée 219 kr, vilket måste anses vara ett fynd!

Vi dricker 2009 Crest Cuvée till grillad flankstek, guacamole, grillad nyskördad spetspaprika och en krämig makaronisallad. Smarrigt men jag blev besviken på köttet från City Gross som gör stor sak av att de säljer "färskt svenskt kött som är styckat och packat i butik". Synd då att kvalitén inte är bättre än så här. 

Flankstek med guacamole, grillad spetspaprika och makaronisallad.

söndag, juli 10, 2016

2014 Yalumba Roussanne Samuel's Garden Collection

2014 Yalumba Roussanne Samuel's Garden Collection

Än en gång har vårt vinval tagit oss till Australien, denna gång till just utanför den lilla staden Angaston med strax över 2000 invånare. Här i ett slottsliknande hus med ståtligt klocktorn i mitten, ligger Yalumba Family Vignerons, Australiens äldsta familjeägda vineri. 

I dag gör Yalumba 43 olika viner av 16 druvsorter och detta är första gången jag provar något vin från firman. Om något av Yalumbas andra viner håller samma höga klass hoppas jag att det långtifrån blir den sista.

Druvorna kommer från tre vingårdar i Eden Valley och har jäst på naturlig väg i ekfat som vinet sedan spenderat tio månader i. I den något parfymerade och blommiga doften hittar vi melon, röda äpplen, vanilj och citruszest. 

Vinet har bra syra och smak av röda äpplen, melon, persika och lime. Fatlagringen har lämnat ganska tydliga spår.

Första fredagen i juni släpptes 600 flaskor Yalumba Roussanne i Sb:s tillfälliga sortiment. Det finns fortfarande några flaskor kvar runtom i landet och priset ligger på 175 kr. Ett hett köptips!

Vi dricker 2014 Yalumba Roussanne till en örtig Pappardelle Alfredo med ugnsstekt majskycklingfilé. Den oftast ganska smaklösa kycklingfilén tillhör inte mina favoriter men med massor av örter och försiktig tillagning det blir ändå helt OK.

Papperdelle Alfredo med ugnsstekt kyckling och persilja.