söndag, september 25, 2016

2014 KWV Grenache Blanc The Mentors


KWV eller Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika (Sydafrikanska vinmakarföreningen) var mellan 1924 och fram till inledningen av 1990-talet, den totalt dominerande aktören inom vinproduktion och vinhandel i Sydafrika. Tidvis fungerade kooperativet som en myndighet med monopol på import och export av alkoholhaltiga drycker. 1997 ombildades KWV från kooperativ till en mer gängse företagsform.

KWV gör i dag massor av olika viner i flera serier. En av dessa är The Mentors som finns i över tio varianter med olika druvor eller druvblandningar. En handfull av dessa finns i Sb:s beställningssortiment men den Grenache blanc vi provat, hittade vi som tillfällig nyhet i butik. Vinet kostar 169 kr och i skrivande stund finns det fortfarande en del flaskor kvar runtom i landet.

Vi drack vinet till varsin laxfjäril med polenta, friterade kikärtor och stekt enokisvamp med misosmör. Vi lyckades också komma över en påse havskorall (glasört) som vi naturligtvis inkorporerade i rätten. Smaskigt!

Enoki
Vinet har doft med äpple, päron och tropisk frukt. Vi hittar också vanilj, brio fruktkola och minnen av de sex månader The Mentors Grenache blanc har legat på ekfat.

Munkänslan är aningen fet och vinet har schysst syra. Briokola återkommer i smaken liksom päron och fat. Här finns också örter och något som mest påminner om grapefrukt. 2014 KWV Grenache Blanc The Mentors funkar alldeles utmärkt till maten och det är svårt att föreställa sig hur kombon skulle kunna bli bättre.

Laxfjäril med polenta, stekt enoki med misosmör,
friterade kikärtor och havskorall.  

onsdag, september 21, 2016

2013 Simi Chardonnay Reserve Russian River Valley

2013 Simi Chardonnay Reserve Russian River Valley

Det är inte varje vecka vi dricker Chardonnay och äter pizza. Det gick faktiskt ett par veckor mellan förra postens vin från Mount Eden och denna flaska från Simi i Healdsburg. Fast när det smakar så himla bra, är det märkligt att det inte händer oftare.

Simi har funnits sedan 1876 då bröderna Giuseppe och Pietro Simi som utvandrat från Toscana, började göra vin i det nya landet. 1904 tog Giuseppes då 18-åriga dotter Isabelle över verksamheten och drev den fram till 1970.  I dag ägs Simi av Icon Estates, som är en del av jättefirman Constellation Brands.


2013 Simi Chardonnay Reserve Russian River Valley doftar friskt och fruktigt med melon, päronsplit, champinjon och vanilj. Fatlagringen, 11 månader i franska fat där 35% var nya och 65% ett år gamla, ger sig ganska tydligt tillkänna. Det doftar lite old school.

Druvorna till vinet kommer från Simis egen Goldfields Vineyard och från grannen Duttons två vingårdar Dutton Family Vineyard och Tilbury Vineyard.

Fatlagringen blir än tydligare i smaken men här finns också melon, päron, tropiska toner, konserverad svamp och honung. Kanske så lång ifrån "the new California" man kan komma och självklart kan jag inte låta bli att gilla jag det. 


2013 Simi Chardonnay Reserve Russian River Valley är en tillfällig nyhet på Sb och kostar 199 kr.




söndag, september 18, 2016

2013 Mount Eden Vineyards Chardonnay Estate


2013 Mount Eden Chardonnay släpptes på Sb den 19 augusti. Trots ett respektingivande pris på 549 kr, är flaskorna i stort sett redan slut. I skrivande stund finns det sammanlagt 12 flaskor kvar men de kommer säkert inte bli några hyllvärmare. Den som har vägarna förbi Nordstan i Göteborg eller Hansa i Malmö, bör passa på att slå till. Helst på så många flaskor som plånboken tillåter. Även om vinet är strålande bra redan nu har det alla förutsättningar för att lagras. Mount Eden jämför själva årgång 2013 med 1984,"which aged beautifully for twenty-five years".


Mount Eden Vineyards i Santa Cruz Mountains, ägs och drivs sedan 2008 av Jeffrey och Ellie Patterson. Jeffrey började arbeta som assisterande vinmakare på firman redan 1981. Något år senare fick han ta över som  chefsvinmakare och Ellie blev firmans "business manager". I portföljen finns vin på Chardonnay och Pinot Noir samt en bordeauxblend med Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc.

Sammanlagt gjordes 1986 lådor Chardonnay Estate årgång 2013. Vi dricker vinet till pizza med tre varianter på kantarell - färska, smörstekta och picklade. Det blir super och vinet är, trots sin ungdom, perfekt att dricka till. 


2013 Mount Eden Vineyards Chardonnay Estate doftar galiamelon, citrus och äpplen, både röda- och gröna. Vi hittar också spår av fat, vanilj och smörkola.

I smaken återkommer äpple. Även här handlar det om både röda och gröna. Också fat och vanilj känns igen men här finns även lime, mineral och något som mest liknar lakrits. Allt är i utomordentlig balans och munkänslan aningen fet med schysst syra.

Ett väldigt, väldigt bra vin! Jag önskar jag hade haft många flaskor i källaren men det har jag tyvärr inte. Däremot ligger en 2012 Cabernet Sauvignon och väntar. Efter de rapporter jag hört som talar om ett fantastiskt vin redan nu, tror jag inte jag kommer lyckas med att vänta särskilt länge innan korkskruven åker fram...

söndag, september 11, 2016

2012 Silver Palm Zinfandel


Silver Palm Wines i Santa Rosa ägs av storfirman Jackson Family Wines som sammanlagt har över 50 vinerier på fem kontinenter och som hela tiden verkar fortsätta växa. I våras sålde till exempel Wells Guthrie och Murano Group sina respektive andelar i Copain Wines till familjen Jackson. Priset har inte offentliggjorts.

Silver Palm gör i dag fyra röda viner (Cab, Pinot, Merlot och Zin) och en vit (Chardonnay) med frukt från North Coast AVA och Central Coast AVA. Druvorna till 2012 Zinfandel kommer från Napa, Sonoma och  Mendocino counties på The North Coast. Blandningen i vinet är 86% Zinfandel, 13% Petite Sirah och 1% Barbera. 



2012 Silver Palm Zinfandel är mörkt och har en fruktig doft med björnbär, blåbär, mörka körsbär och hallon. Här finns också salmiak, kryddor och något jag inte kan sätta fingret på men som kan vara viol? 

Också smaken är fruktig med solmogna björnbär, blåbär och svarta vinbär. Här finns mjölkchoklad och muskotnöt och munkänslan är ganska tjock men utan att bli sötkladdig. Vinmakare Matt Smith har gjort ett bra jobb med frukten från den varma odlingssäsongen 2012. Druvmusten har legat på både amerikanska och franska fat men jag har inte lyckats hitta några uppgifter om hur länge.   

2012 Silver Palm Zinfandel är inget mästerverk men både Jen och jag gillar det! Silver Palm importeras av Wicked Wine och i sortimentet finns Zinfandel och Chardonnay. Båda varianterna kostar 199 kr. 

Vi dricker vinet till stekt ytterfilé från kamel, BBQ-beans, ugnsbakad sötpotatis och blandsallad. Vinet funkar utmärkt till maten och framför allt får vi nog tacka de söta bönorna för det. Kamel var gott och roligt att prova men jag tror köttet funkar ännu bättre i en gryta.


Snabblagade BBQ-bönor

3 pers

400 g kokta Cannelinibönor 
1 paket (140 g) bacon
1/2 gul lök (hackad)
2 klyftor vitlök (hackade)
1/2 jalapeno, hackad (utan kärnor och mellanväggar)
matolja
1, 5 dl Coca-Cola
0,5 dl ketchup
2 msk melass
0,5 msk äppelcidervinäger
0,5 msk chilipulver
0,5 tsk rökt paprika
2 krm kajennpeppar
svartpeppar
salt

Hetta upp matoljan i en kastrull. Stek bacon och mjuka upp lök, chili och vitlök. Skölj bönorna i sil och tillsätt dem, Coca-Cola, ketchup, vinäger, melass och kryddorna. Koka några minuter och smaka av med salt och svartpeppar.

Pintobönor hade kanske varit bättre än Cannelini men jag har svårt att hitta några färdigkokta. BBQ-bönor låter kanske märkligt men tänk på den svenska klassikern bruna bönor med sin smaksättning av sirap och ättika. Same same but different!



Stekt ytterfilé från kamel,  BBQ-bönor, sötpotatis och sallad.

lördag, september 10, 2016

2014 K Vintners Viognier Art den Hoed Vineyard


Den tredje juni släpptes 900 flaskor Viognier från K Vintners i Washington State. Det var lika många flaskor som förra årgången och det är alldeles för lite! Visserligen finns det fortfarande ett antal ströflaskor kvar i en handfull av Sb:s butiker men det kan lika gärna vara fel på lagersaldot. 

Priset ligger på 225 kr och om någon råkar springa på en flaska är det bara att slå till. Årgång 2014 av Viognier Art den Hoed Vineyard är nämligen nästan lika bra som 2013. Det vinet utnämnde jag till en av förra årets största överraskningar.

Årgång 2014 har läcker doft med päron, citrus, mineral och gula blommor. Smaken är kryddig och fruktig med röda äpplen, päron och clementin. Me like!

Vi dricker vinet till sushi och det fungerar bättre än väntat.


söndag, september 04, 2016

2015 Assyrtiko by Gaia Wild Ferment

2015 Gaia Assyrtiko Wild Ferment

Jag tror inte att jag tidigare druckit vin från Santorini men när Den långe Jugoslaven pekar med hela handen, då vet man att det handlar om bra grejer. Både Jen och jag tyckte mycket om Gaia Assyrtiko som vi drack till en ugnsgrillad kyckling med citron- och persiljesås. Detta var ett tag sedan men det finns fortfarande en del flaskor kvar i SB:s butiker. Priset ligger på 176 kr så det finns all anledning att skynda sig innan allt tar slut.

Jag är alltså tveksam till om jag tidigare provat något vin från Santorini men en gång i forntiden, på 1980-talet, besökte jag ön. Det var under en tåg- och båtluff som vi under några dagar hyrde ett par rum i källaren under en mycket, mycket liten restaurang mitt uppe på den utomordentligt vackra ön. Ett kort stopp på vår väg mot Istanbul. Åh, ungdom...

Druvan Assyrtiko har sitt ursprung på Santorini och används i allt från helt torra och supersöta viner och även Restina, men då ofta tillsammans med Savatiano. 

Precis där ligger den vackra ön Santorini. Klicka för större karta.
Gaia, som startades så sent som 1994, har vinerier utanför Nemea på halvön Peloponnesos och på Santorini. Firman producerar 350 000 flaskor vin varje år.

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment är ett torrt vin med frisk syra som doftar grapefrukt, gula och vita blommor, krusbär och honung. I den ganska blommiga smaken hittar vi äpple, ananas och fläder, tillsammans med champinjoner och fat.  Ett mycket trevligt vin som fungerade perfekt till vår kyckling.

Kyckling med citron- och persiljesås, stekt färskpotatis och sallad.