Ett fat och sammanlagt 300 flaskor blev resultatet när vinskribenten Erica Landin, i samarbete med Kunde Family Winery, fick chansen att göra sitt eget vin.
En del flaskor släpptes till Sb:s beställningssortiment i september förra året och priset låg på 179 kr. Jag vet inte riktigt vad jag tänkte när jag bara beställde en flaska och önskar jag slagit till på några fler. Både Jen och jag föll pladask för Pas Petite trots att vinet egentligen är väl ungt och säkert hade blivit ännu bättre med något år i källaren.
Kunde Family Winery ligger i Kenwood, någon timmers bilresa norrut från San Francisco och 15 km utanför Santa Rosa. Firman drivs fortfarande av familjen Kunde och är certifierat "Sustainable" av CSWA. I Sb:s beställningssortiment finns i dag två viner från Kunde. Importeras till Sverige av Terrific Wines.
Druvorna till Pas Petite består av 85% Petite Sirah och 15% Zinfandel. Endast naturlig jäst och inga tillsatser har använts. Vinet har legat 9 månader på begagnat franskt ekfat.
Doften är tung av björnbär, mörka körsbär och patchouli. Här finns en toner av mint, mörk choklad och svagt av fat. I den fruktiga smaken hittar vi björnbär, vinbär och nypon tillsammans med några hallon och jordgubbar. Läckert! Här finns också choklad och lite lakrits.
Pas Petite fungerar alldeles utmärkt när vi bjuder några vänner på dovhjortsstek med potatispuré, gräddsås och de vanliga tillbehören. Jag hoppas Erica Landin får fler chanser att göra vin i Kalifornien. Kunnande och talang finns så det räcker!
Joakim och Punkar'nhar också provat och skrivit om Pas Petite.
Weingut Willi Schaefer med anor tillbaka ända till år 1121, sysslar enbart med Riesling och odlar druvor på sammanlagt 4, 2 hektar i Graach. 2 av dessa ligger i vingården Graacher Dombprost, 2 i Graacher Himmelreich och 0, 2 i Wehlener Sonnenuhr.
2014 Graacher Domprobst Riesling Kabinett från Willi Schaefer är ett underbart vin som släpptes på Sb i början av april. Det finns fortfarande ett fåtal flaskor kvar och priset är 169 kr. Vinet går utmärkt att dricka i dag men som med lätthet kan lagras i säkert 15-20 år.
Vinet har en doft med gula och vita blommor, päron, äpple, stenfrukt, apelsin, lime och mineral. Det har ganska hög sötma men är ändå friskt och inte det mista kladdigt. I smaken hittar vi citrus, päron, apelsin, melon och honung. Som vanligt i Mosel är alkoholhalten låg. 2014 Willi Schaefer Graacher Domprobst Riesling Kabinett klockar in på 7,5 %.
Vi dricker vinet till varsin smarrig Bánh mì-hot dog och blir inte besvikna på varken vinet, maten eller matchningen. Bánh mì är en blandning av franska (baguette och majonnäs) och vietnamesiska influenser (picklade grönsaker och koriander) och en rest från tiden för Franska Indokina som förutom Vietnam också innefattade dagens Laos och Kambodja.
Förutom majonnäs, koriander, Sriracha och Do chua (picklad morot och rättika), lägger vi smal chorizo från WurstMaster i våra baguetter. Korven, med inspiration från Argentina och chilisåsen från San Fransisco, har kanske inte något att göra med varken Frankrike eller Vietnam men gott blir det!
Do chua - picklad morot och rättika 200 g strimlad morot
200 g strimlad rättika
8 dl vatten
3 msk socker
2 msk salt
0,75 dl risvinäger
Hetta upp vattnet något och blanda i socker och salt. Rör tills det är helt löst i vätskan. Tillsätt vinäger. Lägg de strimlade grönsakerna i väl rengjorda burkar och fyll på med vätskan. Förslut och låt stå i kyl några dagar.
Från ord till handling tog det denna gång inte många dagar. Det var vid en trevlig söndagsmiddag nyligen som vi började tala om att vi borde träffas för att smaka vin. En titt i kalendrarna visade att det inte var helt enkelt att hitta ett datum inom överskådlig framtid. Enda chansen var redan kommande onsdag och så fick det bli!
Vinerna till provningen, endast 100% Chardonnay var tillåtna, blev en mix av vad vi hittade hemma och vad som för tillfället fanns på Sb. Alla på provningen kände till 1-2 av flaskorna, dock inte när de skulle dyka upp. Att det förmodligen till övervägande del skulle handla om viner från nya världen blev inte direkt någon överraskning. Däremot blev vi överraskade när det stod klart vilket vin som flest av oss placerat som kvällens bästa.
Fem flaskor fick vi ihop och med ett undantag var alla årgång 2013. Tre kom från Kalifornien, en från Nya Zeeland och en från Frankrike. Alkoholhalt en i vinerna gick från 13%, upp till 14,7% och priserna från strax under 200 till närmre 400 kronor.
2013 Trinity Hill Chardonnay Gimblett Gravels
Första vinet i provningen kom från Trinity Hill på Nya Zeeland. Anteckningarna berättar om ett blommigt och friskt vin med doft av äpple, nötter och fat. En slutgiltig placering någonstans mitt i startfältet men en av provarna tyckte det var kvällens bästa vin.
Släpptes på Sb 22 april och är i stort sett slutsålt. Priset ligger på 189 kr.
2009 Anaba Chardonnay Gap's Crown Vineyard
Vin nummer två kom från Anaba Wine i Sonoma och var det enda vinet som inte var köpt på Sb. Dessutom hade det fått några år på nacken, till skillnad från ynglingarna från 2013. I fallet Anuba handlade anteckningarna om vinteräpple, vingummi, nougat, brynt smör och salmiak. Riktigt gott men inte något vin som ska ligga en dag längre i källaren. Placerade sig som dagens näst bästa vin.
Vinet inhandlades i Florida och kostade strax under $30.
2013 Ridge Chardonnay Estate
Flera av oss placerade 2013 Estate Chardonnay från Ridge Vineyards högt men ingen hade vinet som favorit. Doften är blommig och tropiskt fruktig med fat och skumbanan. Minuspoängen handlar om alkohol (14,7%) som inte är helt integrerad och en kemisk ton i doften. I anteckningarna nämns både aceton och Salubrin! Vinets fruktiga smak med gult äpple och citrus, apelsin och clementin, uppskattas av de flesta liksom den långa eftersmaken.
2013 Ridge Chardonnay Estate finns inte längre på Sb men ligger i restaurangsortimentet hos Vinunic. Kostar 379 kr vilket också var priset när vinet i slutet av 2015 fanns i det tillfälliga sortimentet på Sb.
Det kanske mest otypiska vinet kom denna kväll från Buena Vista Winery. Noteringarna om doft och smak är så komplett annorlunda jämfört med 2012:an som Jen och jag provat tidigare, att jag misstänker att något inte stod rätt till. Vinet smakade inte skadat men doftade fläder, krusbär och äpple. Ingenstans i smaknoteringana nämns fat men däremot nässlor, krusbär, mineral och litchi. Det låter inte alls som hur Buena Vista Chardonnay borde dofta och smaka.
Jag lovar att 2013 Buena Vista Chardonnay inom kort ska få en ny chans. Om det doftar och smakar annorlunda och mer som det borde, ska vinet få en egen post här på bloggen. Stay tuned!
Vinet ingår i Sb:s ordinarie sortiment och finns i massor av butiker runtom i landet. Med sitt pris på 179 kr var det kvällens billigaste.
2013 Domaine Billaud-Simon Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre
Sist ut bland kvällens viner men också vår vinnare, även om inte alla var helt överens, blev denna Chablis från Domaine Billaud-Simon. Blint (eller halvblint i mitt fall) placerade de flesta av oss vinet i USA. I doft- och smaknoteringarna nämns bland annat nötter, vanilj, smör, äpple, persika, ananas och gula blommor. Komplexiteten och balansen nämns av flera provare.
840 flaskor släpptes på Sb i februari och det finns fortfarande några ströflaskor kvar runtom i landet. Kostar 279 kr.
Ravioli med butternutpumpa, brynt smör och pinje. Fotografen var lite för
snabb och tyvärr saknas salvian på denna bild.
Vi hade inlett kvällen med lite bröd, ost och chark och för att matcha med vinerna från provningen, fortsatte vi med pumparavioli, rostade pinjenötter, brynt smör och färsk salvia. Väldigt gott och det fungerade utmärkt till vinerna från provningen. Populärast att dricka till maten var vinerna från Anaba och Ridge. De gick åt i ett nafs!
För mig är det omöjligt att skriva om det här vinet utan att ägna några rader åt Michael Cretu, eller Curly MC som han också kallar sig. Anledningen är naturligtvis namnet - Mea Culpa.
Mea Culpa (Part II) var den tredje singeln från det musikaliskt meningslösa men försäljningsmässigt fantastiskt framgångsrika projektet Enigma. Albumet som Mea Culpa ligger på, MCMXC a.D. eller E1 som Enigmas harcorefans kallar det, sägs ha sålt i 30 miljoner exemplar. Jag har försökt lyssna på Mea Culpa, som släpptes 1991, men klarar det inte riktigt. 1 minut och 55 sekunder är det längsta jag pallat med innan jag tryckt av.
Men nu skulle detta egentligen handla om det utmärkta australiensiska vinet Mea Culpa från Innocent Bystander i Yarra Valley. Mea Culpa, som kostar 399 kr, släpptes på Sb i slutet av februari. Det finns några ströflaskor kvar runtom i landet men i stort sett är vinet utsålt.
Vi tyckte mycket om 2013 Mea Culpa som har en fruktig doft med körsbär, nyklippt gräsmatta, örter och fat. En gnutta eukalyptus har också letat sig in i bilden.
I munnen är vinet saftigt och fruktigt med bra syra. I smaken hittar vi körsbär, choklad vanilj och skön, mild kryddighet. Ett strålande hantverk!
Tyvärr upptäckte jag alltför sent, att Innocent Bystander flirtar med biodynamiska tokerier. Ni som regelbundet läser bloggen förstår att det för min del därför inte kommer att bli fler flaskor från dem.
Vi dricker vinet till Bunny Burgers som vi gjort på en blandning av fläskfärs och kanin. Vi använder ganska grova, mörka bröd och dressar burgaren med spenat och en kryddig mayo.
Bunny Burger i havre- och dinkelbröd med bladspenat och en kryddig
majonnäs som fått smak av salvia och rostade korianderfrö.
Rikke Korff ligger bakom etiketterna till Charles Smith Wines.
Jag har gillat mycket av det jag provat från Charles Smith och genom åren har det blivit en hel del. En sökning på Charles Smith i bloggen ger närmare 20 träffar på olika viner. Höjdpunkterna har varit några dyrgripar frånK Vintners men jag har också hyllat några av de enklare vinerna från Charles Smith Wines. Det gäller inte minst Kung Fu Girl. En torr Riesling med ganska hög sötma.
En annan återkommande favorit som jag rekommenderat många att handla är Boom Boom! Ett vin på 100% Syrah som i sina bästa stunder är packat med solmogna plommon och mörka bär men med en ryggrad av friska röda bär, vitpeppar och aningen tanniner. Allt i generös stil och med bra balans.
Utan att kunna sätta fingret riktigt på vad och varför är 2014, aktuell årgång på Sb, den kanske tråkigaste Boom Boom! jag provat. I doften finns körsbär, fat, viol och skog. Smaken domineras av svarta vinbär och skogen återkommer i form av svampsmak. Vinet har en helt okej syra.
2014 Boom Boom! känns lite kantigt och delarna är inte riktigt i harmoni med varandra. För tillfället kommer jag sluta rekommendera Boom Boom! till vänner och bekanta som är ute efter ett mulligt, generöst rödtjut för en billig peng. Jag håller istället tummarna för att allt ska vara tillbaka till det normala när en ny årgång släpps på Sb. I dag kostar en flaska 139 kr.
Pulled pork, creamed corn, picklad rödlök, sallad och majsbröd.
Vi dricker Boom Boom! till en smarrig middag på pulled pork, creamed corn, picklad rödlök, sallad och majsbröd. Recept på majsbröd kommer från Paula Deen, "the queen of Southern cuisine".
Paula Deens Moist and Easy Cornbread
6 msk osaltat smör (+ lite till för formen)
2,25 dl majsmjöl
1,7 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
,5 tsk bikarbonat
,25 tsk salt
2 stora ägg, lättvispade
3,4 dl buttermilk
Den som inte vill göra buttermilk kan ersätta det med lättfil.
Börja med att smöra en ca 20 x 20 cm form. Värm ugnen till 225°. Rör ihop majsmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Vispa ihop ägg, buttermilk och smör i en separat skål. Blanda ihop buttermilkblandningen med mjölblandningen till en smet (med klumpar).
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter. Låt kallna cirka 10 minuter innan kakan skärs upp.
Eve, ett annat av Charles Smiths viner i samma serie som Kung Fu Girl och Boom Boom!, har jag haft ett mer kluvet förhållande till. Därför är det roligt att meddela att Eve i årgång 2014, som just nu finns på Sb för 109 kr, aldrig varit bättre!
Vinet har en fruktig doft med gula plommon, persika, melon och äpple. Vi hittar också skumgodis. I smaken handlar det om gult och grönt äpple, melon och fat. Syran är rund och mjuk.
Vi dricker Eve 2014 till lätthalstrad Salmalax med pistagenötter och salsa på bland annat papaya och mango. Jättegott och mitt i prick till det goda, unga vinet från Charles Smith Wines.
Lätthalstrad lax i pistage med papaya- och mangosalsa.