lördag, mars 26, 2016

2012 Beringer Vineyards Chardonnay Private Reserve


Beringer Vineyards är en institution i Napa Valley. Firman grundades 1875 och ägdes av familjen Beringer i nästan 100 år innan den såldes till Nestlé 1971. Därefter har Beringer haft flera olika ägare innan australiensiska Treasury Wine Estates tog över 2011.

Beringer var den första firman i Kalifornien som efter förbudstiden öppnade för besökare. En industri som efter det i det närmaste exploderat. 2012 besökte 3 miljoner turister Napa Valley där de passade på att spendera $1,2 miljarder.

Beringer Vineyards  gör i dag vin i alla olika prisklasser. På hemsidan ligger de billigaste på $8 (70 kr). För det priset kan man välja mellan rosévinerna vit Zinfandel, vit Merlot eller röda Red Crush som är gjort på Petite Sirah och Merlot.

I  andra änden av skalan finns Cabernet Sauvignon Private Reserve Napa Valley där 2012 som är senaste årgången, kostar $165 (1455 kr). Den Chardonnay vi dricker släpptes på Sb 19 februari och det finns fortfarande några flaskor kvar. Priset ligger på 350 kr. Beringer själva säljer 2012 Chardonnay Private Reserve till privatkunder för $46 (405 kr).

Vi dricker vinet till en kantarellpizza med några rostade pinjekärnor. Vi testar samtidigt att göra pizzabottnen på rågdeg och det fungerar riktigt bra ihop med svampen.

2012 Beringer Vineyards Chardonnay Private Reserve doftar äpple och ananas tillsammans med fat och skumbanan. I smaken finns grönt och gult äpple, päron, vanilj och fat. Vi hittar ovanligt mycket tanniner för en amerikansk Chardonnay.

Vinet är gott men jag hade väntat mig lite mer komplexitet. Om jag haft fler flaskor hade jag väntat några år innan det är dags att öppna nästa.

Kantarellpizza på rågdeg

söndag, mars 20, 2016

2014 Wines of Substance Cabernet Sauvignon


Jag gillade förra årgången av detta vin från Charles Smith i Washington State. 1000 flaskor av årgång 2013 släpptes i Sb:s tillfälliga sortiment i höstas. Nu när årgång 2014 släppts i Sverige, har antalet flaskor på Sb utökats till 3600. I skrivande stund finns vinet i 70 butiker runtom i landet. Eftersom årgång 2014 är minst lika bra som 2013 och priset fortfarande är 169 kr tror jag flaskorna kommer sälja slut ganska snart.

Frukten, 100% cab, till 2014 Wines of Substance Cabernet Sauvignon kommer från de unga vingårdarna Goose Ridge och Frenchman Hills. Vinet har legat 12 månader på 50% nya franska ekfat.

Substance 2014 har fruktig doft med svarta vinbär, plommon och körsbär. Här finns också mörk choklad och viol. Också smaken är fruktig. Vinet har en ganska hög syra tillsammans med en del tanniner. Även om det inte finns några stora vinster att vänta kommer vinet säkert må gott av något år i källaren.

Vi dricker Wines of Substance cab 2014 till en kalvstek med hasselbackspotatis, grönpepparsås ångade morötter och sauterad agretti. Agretti är vår senaste grönsaksupptäckt som både Jen och jag fallit ganska pladask för. Vi har bland annat ätit lättkokt agretti till spaghetti med citron och olja. Enkelt och jättegott!

Agretti tillhör släktet sodaörter, där bland annat tumbleweed också ingår. Agretti har odlats runtom i Europa, främst för att användas vid glasframställning. Nu när bland andra Jamie Oliver hyllat agretti verkar efterfrågan, åtminstone i Storbritannien, vara större än utbudet. I Stockholm har vi handlat agretti på Stockholms matmarknad.


Läs mer i The Independents artikel om den brittiska uppståndelsen kring agretti.      

Kalvstek, hasselbackspotatis, ångade morötter, sauterad agretti
och grönpepparsås.

söndag, mars 13, 2016

2012 Girard Artistry


Artistry från Girard i Napa Valley är en bourdeaxblend som i årgång 2012 är gjord av 59% Cabernet Sauvignon, 13% Petit Verdot, 11% Malbec, 9% Cabernet Franc och 8% Merlot. 900 flaskor lanserades på Sb i slutet av februari 2016. Det finns fortfarande några kvar, bland annat i vinkällarbutikerna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

På Girards hemsida kostar 2012 Artistry $45, vilket med dagens kronkurs blir 405 kr. Priset på Sb ligger på 349 kronor. Rena fyndet alltså!

Vinet har en trevlig doft med svarta vinbär, lakrits, choklad, viol och cederträ. Det är så klart väldigt ungt men enligt rapporter på Cellartracker ska Artistry 2012 kunna drickas redan. Det gjorde det inte. Smaken är just nu helt knuten trots en halv dag i karaff. Självklart borde vinet få ligga några år men jag blev helt enkelt inte tillräckligt nyfiken för att köpa fler flaskor. Trots det tilltalande priset.



Fantastiskt kött i Helenelund


Från flera håll har jag hört lovord över Håkans kött och delikatess i Sollentuna, precis vid pendeltågsstationen i Helenelund. Strax före jul hade jag förmånen att prova Håkans fantastiska merguez och sedan dess har det bara varit en tidsfråga innan jag skulle ta mig till Sollentuna och besöka den lilla butiken. 

Väl i Helenelund blev det självklart ett paket merguez men till vinet från Girard hade vi bestämt oss för att satsa på varsin biff. Köttet i Håkans butik såg fantastiskt ut och jag fastnade till slut för entrecôte.

Vi ville att köttet skulle få den största uppmärksamheten under vår middag och ville inte krångla till det. Därför serverade vi entrecôten med en enkel morotssallad och chimichurri på persilja och koriander. Smaskens!


Entrecôte från Håkans kött i Helenelund.

Chimichurri  

½ dl koriander, hackad 
1 dl bladpersilja, hackad 
1 medelstor schalottenlök, hackad 
1-3 vitlöksklyftor, finhackade 
1 dl olivolja 
½ msk rödvinsvinäger 
½ msk pressad citron 
½ tsk chili flakes 
½ tsk salt 
½ tsk svartpeppar  

Blanda allt och förvara i burk i kylskåp.



Ett ganska risigt foto föreställande morotssallad med russin,
chimichurri och en mediumstekt entrecôte

söndag, mars 06, 2016

2010 Ojai Syrah White Hawk Vineyard

2010 Ojai Syrah White Hawk Vineyard


Om jag skulle vara tvungen att välja en vintyp att dricka resten av livet skulle jag inte behöva tänka efter det minsta. I min bok finns det inget som ens kommer i närheten av ung Syrah.  

480 flaskor Syrah White Hawk Vineyard 2010 från The Ojai Vineyard släpptes på Sb 1 april 2014. Många anser att det är alldeles för tidigt att dricka vinet redan men jag håller inte med. Med någorlunda lång luftning är 2010:an fantastisk nu. De 480 flaskorna är så klart sedan länge slut på Sb men i slutet av förra året släpptes White Hawk 2012. Några få flaskor finns kvar och de kostar 399 kr.  

Den 30 ha stora (lilla!) White Hawk Vineyard ligger ungefär 250 m ö h i en sandig södersluttning i Cat Canyon, Los Alamos Hills, Santa Barbara County. Stora delar av av White Hawk Vineyard är planterad med Syrah men en del Chardonnay växer också i vingården. Ojais Adam Tolmach har beskrivit klimatet i området som "neither a hot or cold". Morgonen är ofta grå men framåt dagen blåser dimman bort och ger solen fritt spelrum.


Klicka för karta

2010 Ojai Syrah White Hawk Vineyard har en mullig doft med björnbär, blåbär och moreller. Här finns en del fat, vanilj och lakrits tillsammans med kryddor och en svagt rökig ton.

Vinet har bra syra och en del tanniner. Vi hittar choklad, vanilj och en aning fat. Frukten är mörk med björnbär, körsbär och svarta vinbär. Perfekt balans och mycket, mycket bra!


Stekt kalvlever med potatis, haricots verts, stekt syltlök och kapris. Till det
serverade vi en rödvinssås.