Anpassad sökning

onsdag, juli 29, 2015

2012 Black Stallion Estate Winery Cabernet Sauvignon


I början av maj var jag på en provning med vinmakare Ralf Holdenried från Black Stallion Estate Winery som arrangerats av Hermanson & Co. I provningen ingick sju viner från den relativt nystartade firman med adress på berömda Silverado Trail i Napa Valley.

Vid bordet hamnade jag vid sidan om Red Scream-Ulf och vi var bland annat ganska överens om att 2010 Barrel Reserve Cabernet Sauvignon var det just nu bästa vinet och att det fanns gryende storhet i firmans prestigevin, 2010 Transcendent. Dessutom skulle jag gärna dricka mer av 2012 Limited Release Syrah och gillade också enkla 2013 Chardonnay.

Men det vin som i dag finns att tillgå via beställningssortimentet är 2012 Cabernet Sauvignon (229 kr) och därför tycker jag att den är mest intressant att prova under lite lugnare former och till mat. 

Eftersom jag var hos mor och far på Råå och vädret var bra, blev det självklart grillat. Till Black Stallions enklaste Cabernet hamnade några grishalskotletter över glöden. Vi åt dem med en mycket trevlig melonsallad (som kommer att dyka upp i fler gillposter framöver), aioli med bacon och årets första skörd av farsans haricots verts. Det blev fem bönor per person!

Tillsammans blev mat och vin smått enastående. 2012 Black Stallion Estate Winery Cabernet Sauvignon är en enkelt cabbe med massor av solmogen frukt och det är ett närmast idealiskt vin till grillat kött. 

I doften hittar vi en hel hink med svarta vinbär, några hallon, aning rökignet och cigarrlåda. Smaken domineras av solmogna svarta vinbär och vinet innehåller en del silkiga tanniner. Black Stallions enkla Cabernet är mycket trevlig och jag upptäcker att jag uppskattar den än mer när inte provningens mer än sju gånger så dyra viner finns att jämföra med. Jodå, prestigevinet Trancendant kostar över $180!


Melonsallad med basilika och chipotle



Melonsallad med basilika och chipotle

4 pers

1 liten vattenmelon,  tärnad
1 lime, juice och zest
2 msk honung
2 msk olivolja
1 chipotle i adobo, finhackad
1 kruka basilika, bladen
flingsalt

Rör ihop limejuice och zest med honung, olivolja och chipotle. Blanda dressingen med melontärningar och basilikablad. Strö över flingsalt.

Recept från Ica.

Grillad fläskkarré med melonsallad och baconaioli

tisdag, juli 21, 2015

2012 Chasseur Pinot Noir Vrai Cote


När Bill Hunter började göra eget vin 1994 försökte han registrera varumärket Hunter men det var tyvärr redan upptaget. Istället fick det bli Chasseur, jägare på franska.

Vrai Cote är Chasseurs enkla Pinot Noir med druvor från flera vingårdar i Sonoma Coast. Vinet importeras till Sverige av Videhult & Medici och släpptes på Sb 20 mars. Det finns fortfarande några flaskor kvar och priset ligger på 219 kr.



Vi dricker vinet till grillade kycklingben med en glace på chilisauce, chipotlepasta och honung. Mycket gott och vinet fungerar jättebra till BBQ. Till kycklingen serverar vi potatis som också legat under locket på grillen och en salsa med bland annat rostad majs, röd paprika och massor av koriander.

Vrai Cote som legat 15 månader på franska fat där 33% var nya, doftar jordgubb, vinbärsgelé, kryddor och aning vanilj. Vinet har liten hetta från alkoholen (14%) och smak av hallon, vinbär och svartpeppar. Riktigt, riktigt bra och hade jag inte känt till priset hade jag gissat på åtminstone det dubbla.  


lördag, juli 18, 2015

2012 Copain Syrah Tous Ensamble


Jag hade ganska höga förväntningar på enkla 'Tous Ensemble' Syrah från Copain men det visa sig vara ett vin som inte riktigt föll mig på läppen. Vinmakare är hyllade Wells Guthrie och vinet görs av druvor från flera vingårdar i Mendocino County. Druvorna odlas ekologiskt men är inte certifierade.

Copain Wines importeras av Johan Lidby Vinhandel. I beställningssortimentet finns ytterligare en Syrah och fyra viner gjorda på Pinot Noir. Med sina 219 kr är Syrah 'Tous Ensamble' det billigaste av dessa. I andra änden av spektrat finns 2012 Pinot Noir Kiser 'En Haut' för 699 kr.

2012 Syrah 'Tous Ensemble' har doft av körsbär och jordgubbar. Här finns också kryddor (vitpeppar) och örter (rosmarin). Smaken är något återhållsam med blåbär och körsbär. Syran är hög och det finns en del tanniner och gröna, stjälkiga toner. Alkoholhalten ligger på moderata 13% och vinet är lagrat på använda franska ekfat.

Sammantaget är vinet något av en besvikelse för mig. Det kanske kan bli bättre med några års vila, även om Copain själva menar att vinet är "ready to drink" men jag tror det främst är den moderna kaliforniska stilen som inte passar mig.

Vi dricker vinet till en smarrig paj med champinjoner och rester från veckans grillning. 


Paj med svamp och entrecôte

torsdag, juli 16, 2015

2011 Michael David Winery Lust


Det var i det närmaste fem år sedan jag senast drack Lust från Michael David Winery. Det är kanske onödigt länge men även om jag gillar Lust är det med sin alkoholhalt på 16,9% och priset 550 kr, så pass extremt att någon gång ibland faktiskt räcker.

Förra gången jag skrev om Lust kunde jag konstatera att vinet "inte passar alla" och så är det naturligtvis också vad gäller årgång 2011. Sötman från de solmogna druvorna är hög och vinet påminner en hel del om portvin. Jag har inte lyckats hitta siffror angående fatlagring av årgång 2011 men det handlar om 18-19 månader i nya amerikanska fat. Det blir tydligt i både doft och smak.

Förutom Zinfandel har Michael David blandat i en liten del Petite Sirah i Lust. Druvorna i vinet har certifierats av Lodi Rules for Sustainable Winegrowing.

Förutom fat finns det mest mörka- och röda bär i vinets doft. Främst handlar det om björnbär men här finns också kirsch, kryddor, choklad, vanilj och... aprikos!

De mörka bären återkommer i smaken som också innehåller russin och torkade fikon, choklad, vanilj och plommonsylt. Alkoholen är inte helt integrerad och lämnar viss hetta.

Trots knasigheten gillar jag Lust och jag hoppas att det inte dröjer fem år tills nästa gång!

Vinerna från Michael David importeras av Janake Wine Group och Lust finns i beställningssortimentet.


Smoky Glazed Asparagus - sparris som vänts i en
blandning av majonnäs, rapsolja och kryddor.

Som vanligt under semestern på Råå blir det en hel del grillande. Denna sommar tänkte jag framför allt träna på att grilla långsamt och därför blev det en bit entrecôte som fick äran att ackompanjera Lust Zinfandel.

Köttet penslades med olja och masserades med en rub bestående av chilipulver, kakao, kaffe, rostade korianderfrö, rörsocker och salt. Sedan fick det gå under lock på ganska låg värme i ett par timmar med en näve mesquitechips.  Gott!

När köttet vilade provade jag att grilla sparris som vänts i en en röra av majonnäs, olja, limejuice och kryddor. Idén kommer från Nate Appleman och ett recept i Food and Wine men anpassades en del efter matgästernas och mina önskemål. Gott blev det och recept återfinns nedan.


Helgrillad entrecôte med sparris och bernaise.

Majonnäsglacerad sparris

1/2 dl majonnäs
1/4 dl rapsolja
1/2 lime, juice
1/2 msk rökt paprikapulver, sweet
1 tsk salt
250 g grön sparris, trimmad

Blanda allt utom sparris och smaka av. Vänd sparrisen i såsen och grilla några minuter på hög värme, tills sparrisen får fin färg.

måndag, juli 13, 2015

2008 Haywood Estate Zinfandel Rocky Terrace


Historien om rik kille som köper mark i "wine country", börjar odla druvor och göra vin är inte helt obekant men på något vis alltid fascinerande. För Peter Haywood från Chicago som tjänat sina pengar i byggbranchen, började resan 1973 när han köpt det som senare skulle bli vingården Los Chamizal på sluttningen av Mayacamas Mountains. Rocky Terrace är en en del av Los Chamizal Vineyards. 1980 gjordes de första vinerna under namnet Haywood Estate och även om Peter Haywood gör vin på flera olika druvor är det Zinfandel som är den klarast lysande stjärnan. 

Vinet har fruktig doft med björnbär, blåbär och hallon. Här finns också vanilj och lite lakrits. Smaken är aningen syltig med solmogna björnbär och choklad. Alkoholen är inte helt integrerad.

Trots dessa skavanker gillar vi 2008 Haywood Estate Zinfandel Rocky Terrace väldigt mycket. Det är utan tvekan det bästa vin jag provat där ordet sylt finns bland provningsanteckningarna.

Rocky Terrace Zinfandel är det enda vin från Haywood Estate som finns i Sverige. Det importeras av Enjoy och ligger i beställningssortimentet för 285 kr.




Vi drack Rocky Terrace Zinfandel till god grillad knackwurst från SP Chark i Asmundtorp - fassans favortitkorv! Bröden köpte jag på Brioche i Alvik men ärligt talat fungerade de inte speciellt bra som korvbröd. För stora och kompakta och passade mycket bättre som mjuk baguette.

Jag hade hittat ett intressant recept i ett reklamblad och med inspiration därifrån rörde vi ihop en topping med avokado, jalapeño och cream cheese. Mycket gott!   


Avokadotopping

2 avokados, skurna i tärningar
1/2 lime, juice och zest
1/4 dl hackad picklad jalapeño
1 röd lök, finhackad
1 dl hackad koriander
100 g cream cheese

Rör ihop och låt stå en stund innan servering.


Picklad jalapeño

1 burk

8-12 jalapeños, skurna i ringar
1 vitlöksklyfta
1 dl äpplecidervinäger
1/2 dl strösocker
1 msk salt
10 svarta pepparkorn
5 kryddnejlikor

Koka upp vinäger och socker. Rör tills det löst sig. Lägg i resten av ingredienserna och koka upp. Drag från värmen och häll i  steriliserad burk.


Grillad knackwurst med avocadotopping och picklad jalapeño.

lördag, juli 04, 2015

2013 Au Bon Climat Chardonnay Santa Barbara County


Baschardonnay från Jim Clendenen och hans Au Bon Climat i Santa Barbara som brukar vara ett säkert köp. Så även i denna senaste årgång och som vanligt kan vi inte hålla oss. Även om vinet har långt liv framför sig, korkar vi upp direkt. Vi blir knappast besvikna och vinet sitter som en sportmössa till vår fiskgratäng med sjötunga, spenat och mornaysås med champinjoner.

Druvorna kommer från fyra vingårdar i Central Coast där kanske Bien Nacido är den mest namnkunniga och från vilken största delen av frukten brukar komma från. De övriga är Sierra Madre, Los Alamos och Rancho Vinedo.

Vinet doftar päron, vanilj, skumbanan, smöriga popcorn och en aning champinjon. Samma saker återkommer i smaken. Vi upplever ABC Chardonnay 2013 som lätt och fräscht och tycker mycket om det. Priset ligger under tvåhundringen och det finns fortfarande en hel del flaskor kvar av de 1800 som släpptes på Sb den 5 juni. Vinet importeras av Enjoy.

Fiskgratäng på sjötunga, spenat och mornaysås med champinjoner.