Anpassad sökning

söndag, november 08, 2015

Petite Sirah och Zinfandel från Lodi


Michael David Winery grundades 1984 men familjen Philips har varit lantbrukare i Lodi sedan mitten av 1800-talet. Till att börja med odlades olika grödor på den 60 ha stora åkerarealen. Denna har i dag växt till över 300 ha som uteslutande är planterade med vinrankor. Utöver detta har man över 60 kontrakterade odlare som förser firman med druvor. Den årliga produktionen är uppe i nästan en halv miljon flaskor (uppgiften från 2014). Det gör Michael David till den största producenten i Lodi.

Vinerna från Michael David Winery måste vara bland det mest otrendiga man kan dricka just nu. Polerade och extraherade viner med hög alkoholhalt och relativt låg syra som fått rejält fatbehandling, står inte speciellt högt i kurs. Vill man vara trendig i dag ska man anlita en vinmakare som gör så lite som möjligt, tycka att oxidering är en trevlig krydda och att max 11% alkoholhalt is da shit. Flera skribenter verkar på fullaste allvar tro att kosmiska krafter och odling med islag av ockulta principer från 1920-talet ska göra vinerna bättre!


Zinfandel var det första vinet Michael David Winery gjorde i serien Earthquake. Namnet kommer från den stora jordbävningen i San Fransisco 1906.  

Förra gången vi drack Eartquake, år 2012, tyckte vi om 2010 Zinfandel men blev besvikna på 2009 Petite Sirah. Nu ville vi jämföra de två vinerna som båda finns i  beställningssortimentet. Aktuell årgång är 2012. Michael David importeras av Janake Wine Group.

2012 Michael David Vineyards Zinfandel Earthquake (250 kr) doftar mycket fruktigt med björnbär, plommon, blåbär och svarta vinbär. Här finns också fat, lite kryddor, en aning fuktig skog, choklad och kaffe. Vinet är mycket mjukt och saftigt och alkoholen (15,5% enligt Sb, 15,9 enligt importören) är inte helt integrerad. Smaken är fruktig med svarta vinbär och blåbär, aningen kryddigt och med en rejäl dos fat. Nja... 

2012 Michael David Vineyards Petit Sirah Earthquake (240 kr) är mer komplext och till skillnad från sommaren 2012 blir det vår favorit. I doften hittar vi körsbär, blåbär och björnbär. Här finns också choklad, viol, lavendel och salmiak. 

Smaken är fruktig och kryddig med björnbär, körsbär, svartpeppar och mynta.  Självklart finns här också en rejäl dos med ek. Alkoholen (15% enligt Sb och 15,5 enligt Janake) är betydligt bättre integrerad än vad som var fallet med det förra vinet. Vi bjuds också på rejält med tanniner. Snyggt!

Både Jen och jag tyckte Petite Sirah denna gång var det bättre av de två provade Earthquake-vinerna. Michael Davids vinmakare Adam Mettler menar att kvalitetshöjningen på firmans Petite Sirah-viner till stor del beror på uppgradering till dyrare och bättre ekfat. "The idea is not to make an oaky tasting Petite Sirah, but a Petite Sirah that has more elegance in the nose; a cleaner, sweeter vanilla, and higher toast that highlights the fruit without overshadowing it."    


Av en tillfällighet drack vi i ungefär samma veva som Earthquake, även Michael Davids storsäljare The Seven Deadly Zins. Aktuell årgång på Sb är 2012. 

Vi lagade mexikoexperten Rick Bayless köttbullar med mynta i kryddig tomat och chipotlesås. Till denna urgoda, rustika rätt fungerade det enkla och ganska söta vinet bra. Doften är inte speciellt komplex. Här finns björnbär, sylt och fat. Punkt! I den eldiga smaken hittade vi björnbär, mycket mogna körsbär och rökt kött. Kostar 129 kr och finns överallt.


Rick Bayless köttbullar i tomat- och chipotlesås

4 pers

1/2 kg malet kött (fläsk-, nöt- eller blandfärs, jag använder det senare)
1 ägg
2 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 msk finhackad färsk mynta
1 dl kokt ris

Blanda köttfärs, ägg, vitlök, salt och mynta. Rör i riset och blanda allt utan att röra mer än nödvändigt. forma 12 köttbullar. Stek på mediumvärme i olja tills köttbullarna är bruna runtom, 6-8 minuter.

Tomat-och chipotlesås

1 burk (ca 400 g) krossade tomater
1-2 chipotle i adobo
1 msk adobosås
1 msk mexikansk oregano
2 vitlöksklyftor
0,75 dl köttbuljong
salt


Lägg alla ingredienser till såsen förutom buljong och salt i blender och mixa till puré. Häll såsen i stekpannan och koka på låg värme i 10 minuter. Ta upp köttbullarna, höj värmen och tillsätt buljong. Koka upp och låt såsen fortsätta koka i 2 minuter. Skeda såsen över köttbullarna.

Vi serverade köttbullarna med vitt bröd.

Receptet från Rick Bayless

Köttbullar med mynta i tomat- och chipotlesås.

1 kommentar:

Janne sa...

Trenderna kring antroposofi och biodynamik är rätt trista, men jag kunde ändå inte låta bli att dra på smilbanden åt dina formuleringar:)