söndag, november 29, 2015

2013 Calera Pinot Noir Central Coast



Det mest återkommande vinet på bloggen är denna bas-pinot från Calera i Hollister, San Benito County. Jag har skrivit om årgångarna 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 och 2012. Egentligen har det bara varit jubileumsårgången 2010 som inte riktigt fallit mig på läppen.

Årgång 2013 som just nu säljs på Sb för 225 kr, överträffar alla förväntningar med råge. En riktig fullträff av Josh Jensens team! Som vanligt kommer druvorna från flera olika vingårdar. Denna gång nio stycken som ligger i San Louis Obispo County, Santa Barbara County, Monterey County, Santa Clara County och San Benito County. Den största delen, 30%, kommer från Laetitia Vineyard i San Louis Obispo.

Vinet har fermenterats på sin naturliga jäst och legat på franska fat i 11 månader. 10% av faten var nya. Alkoholhalten ligger enligt Calera på 14,9%. Svenske importören Johan Lidby är något blygsammare och hävdar 14%.

I den fruktiga och något kryddiga doften finns det gott om hallon, jordgubbar och körsbär. Vi hittar också lakrits, kött, fat och örter. Ungefär samma saken återkommer i den friska smaken. Ett mycket bra vin och eftersom det finns gott om flaskor kvar blir det stark köprekommendation.

Vi dricker 2013 Calera Pinot Noir Central Coast till rotselleri med comté, svamp och stekt kyckling. En rätt vi hittar i Icas tidning Buffé och som vi gör med bara några små justeringar. Tråkig bröstfilé ersätter vi med lårfilé och hasselnötterna som Jen inte tål, blev istället pekan. Några kantareller hittar vi inte. Därför använde vi enbart champinjoner. Maten blev god och fungerade fint till vinet. Vi kommer absolut att laga rätten igen men då med ytterligare några förändringar.


Rotselleri med comté, champinjoner och stekt kyckling.

söndag, november 22, 2015

2013 Copain Chardonnay Tous Ensemble


Copain Wines som startades av Wells Guthrie 1999, är en del av den vinmakarkultur som brukar kallas ”det nya Kalifornien”. Jag måste erkänna att jag inte fallit pladask för flera av de viner jag provat som kommer från producenter som också är en del av denna rörelse. 

Vi kombinerar vinet med hemmafriterad fish and chips med mushy peas (och några vinägerstänk). Det fungerar mycket bra.

2013 Copain Chardonnay Tous Ensemble har doft av rött äpple, stenfrukt och söt citrus. Här finns också champinjon, mineral och rostat bröd. Smaken är ren och elegant med massor av  äpple. Vi hittar Granny Smith, äpplejuice och torkade äppelringar. Även här finns citrus, stenfrukt och mineral. Syran är hög och frisk. Spåren av fat är tydligare än jag väntat mig från ett vin som representerar ”det nya Kalifornien”. Det här är gott och med tanke på att en flaska kostar 189 på Sb, är det ett fynd!

Fish and chips med mushy peas.

söndag, november 15, 2015

2012 Cantina Terlan Nova Domus Riserva

2012 Cantina Terlan Nova Domus Riserva

2012 Nova Domus från Cantina Terlan är en blandning med 60% Pinot Bianco, 30% Chardonnay och 10% Sauvignon Blanc. Druvorna kommer från Terlano som ligger ungefär mitt emellan Merano och Bolzano i Sydtyrolen. 120 flaskor av vinet släpptes på Sb 2 oktober. I skrivande stund finns det ett 30-tal flaskor kvar. Av årgång 2012 gjorde Cantina Terlan 21 100 flaskor Nova Domus. 



Cantina Terlan är ett kooperativ som startades 1893 av 24 vinodlande bönder. Då handlade det till övervägande del om röda viner men idag är förhållandet det omvända. 70% av vinerna från Cantina Terlan är vita och kooperativet består i dag av 143 odlare. Sammanlagt produceras ungefär 1,4 miljoner flaskor vin årligen.

2012 Nova Domus doftar gult äpple, vita blommor och en del fat. Här finns också örter, päron, honungsmelon och något mer allmänfruktigt. Låt oss kalla det tutti frutti. 

Smaken är frisk och samtidigt rund med fat, gula äpplen, päron och mineral. Mycket trevligt! Cantina Terlan importera av Prime Wine Group. Nova Domus kostar 279 kr.


Vi dricker vinet till pasta med rökt lax, forellrom och schalottenlök som vi blandar med en lite crème fraîche och kryddar med färsk dragon och persilja. Vid servering toppar vi med ytterligare en sked forellrom. Enkelt och supersmarrigt!


söndag, november 08, 2015

Petite Sirah och Zinfandel från Lodi


Michael David Winery grundades 1984 men familjen Philips har varit lantbrukare i Lodi sedan mitten av 1800-talet. Till att börja med odlades olika grödor på den 60 ha stora åkerarealen. Denna har i dag växt till över 300 ha som uteslutande är planterade med vinrankor. Utöver detta har man över 60 kontrakterade odlare som förser firman med druvor. Den årliga produktionen är uppe i nästan en halv miljon flaskor (uppgiften från 2014). Det gör Michael David till den största producenten i Lodi.

Vinerna från Michael David Winery måste vara bland det mest otrendiga man kan dricka just nu. Polerade och extraherade viner med hög alkoholhalt och relativt låg syra som fått rejält fatbehandling, står inte speciellt högt i kurs. Vill man vara trendig i dag ska man anlita en vinmakare som gör så lite som möjligt, tycka att oxidering är en trevlig krydda och att max 11% alkoholhalt is da shit. Flera skribenter verkar på fullaste allvar tro att kosmiska krafter och odling med islag av ockulta principer från 1920-talet ska göra vinerna bättre!


Zinfandel var det första vinet Michael David Winery gjorde i serien Earthquake. Namnet kommer från den stora jordbävningen i San Fransisco 1906.  

Förra gången vi drack Eartquake, år 2012, tyckte vi om 2010 Zinfandel men blev besvikna på 2009 Petite Sirah. Nu ville vi jämföra de två vinerna som båda finns i  beställningssortimentet. Aktuell årgång är 2012. Michael David importeras av Janake Wine Group.

2012 Michael David Vineyards Zinfandel Earthquake (250 kr) doftar mycket fruktigt med björnbär, plommon, blåbär och svarta vinbär. Här finns också fat, lite kryddor, en aning fuktig skog, choklad och kaffe. Vinet är mycket mjukt och saftigt och alkoholen (15,5% enligt Sb, 15,9 enligt importören) är inte helt integrerad. Smaken är fruktig med svarta vinbär och blåbär, aningen kryddigt och med en rejäl dos fat. Nja... 

2012 Michael David Vineyards Petit Sirah Earthquake (240 kr) är mer komplext och till skillnad från sommaren 2012 blir det vår favorit. I doften hittar vi körsbär, blåbär och björnbär. Här finns också choklad, viol, lavendel och salmiak. 

Smaken är fruktig och kryddig med björnbär, körsbär, svartpeppar och mynta.  Självklart finns här också en rejäl dos med ek. Alkoholen (15% enligt Sb och 15,5 enligt Janake) är betydligt bättre integrerad än vad som var fallet med det förra vinet. Vi bjuds också på rejält med tanniner. Snyggt!

Både Jen och jag tyckte Petite Sirah denna gång var det bättre av de två provade Earthquake-vinerna. Michael Davids vinmakare Adam Mettler menar att kvalitetshöjningen på firmans Petite Sirah-viner till stor del beror på uppgradering till dyrare och bättre ekfat. "The idea is not to make an oaky tasting Petite Sirah, but a Petite Sirah that has more elegance in the nose; a cleaner, sweeter vanilla, and higher toast that highlights the fruit without overshadowing it."    


Av en tillfällighet drack vi i ungefär samma veva som Earthquake, även Michael Davids storsäljare The Seven Deadly Zins. Aktuell årgång på Sb är 2012. 

Vi lagade mexikoexperten Rick Bayless köttbullar med mynta i kryddig tomat och chipotlesås. Till denna urgoda, rustika rätt fungerade det enkla och ganska söta vinet bra. Doften är inte speciellt komplex. Här finns björnbär, sylt och fat. Punkt! I den eldiga smaken hittade vi björnbär, mycket mogna körsbär och rökt kött. Kostar 129 kr och finns överallt.


Rick Bayless köttbullar i tomat- och chipotlesås

4 pers

1/2 kg malet kött (fläsk-, nöt- eller blandfärs, jag använder det senare)
1 ägg
2 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 msk finhackad färsk mynta
1 dl kokt ris

Blanda köttfärs, ägg, vitlök, salt och mynta. Rör i riset och blanda allt utan att röra mer än nödvändigt. forma 12 köttbullar. Stek på mediumvärme i olja tills köttbullarna är bruna runtom, 6-8 minuter.

Tomat-och chipotlesås

1 burk (ca 400 g) krossade tomater
1-2 chipotle i adobo
1 msk adobosås
1 msk mexikansk oregano
2 vitlöksklyftor
0,75 dl köttbuljong
salt


Lägg alla ingredienser till såsen förutom buljong och salt i blender och mixa till puré. Häll såsen i stekpannan och koka på låg värme i 10 minuter. Ta upp köttbullarna, höj värmen och tillsätt buljong. Koka upp och låt såsen fortsätta koka i 2 minuter. Skeda såsen över köttbullarna.

Vi serverade köttbullarna med vitt bröd.

Receptet från Rick Bayless

Köttbullar med mynta i tomat- och chipotlesås.