Anpassad sökning

söndag, november 29, 2015

2013 Calera Pinot Noir Central CoastDet mest återkommande vinet på bloggen är denna bas-pinot från Calera i Hollister, San Benito County. Jag har skrivit om årgångarna 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 och 2012. Egentligen har det bara varit jubileumsårgången 2010 som inte riktigt fallit mig på läppen.

Årgång 2013 som just nu säljs på Sb för 225 kr, överträffar alla förväntningar med råge. En riktig fullträff av Josh Jensens team! Som vanligt kommer druvorna från flera olika vingårdar. Denna gång nio stycken som ligger i San Louis Obispo County, Santa Barbara County, Monterey County, Santa Clara County och San Benito County. Den största delen, 30%, kommer från Laetitia Vineyard i San Louis Obispo.

Vinet har fermenterats på sin naturliga jäst och legat på franska fat i 11 månader. 10% av faten var nya. Alkoholhalten ligger enligt Calera på 14,9%. Svenske importören Johan Lidby är något blygsammare och hävdar 14%.

I den fruktiga och något kryddiga doften finns det gott om hallon, jordgubbar och körsbär. Vi hittar också lakrits, kött, fat och örter. Ungefär samma saken återkommer i den friska smaken. Ett mycket bra vin och eftersom det finns gott om flaskor kvar blir det stark köprekommendation.

Vi dricker 2013 Calera Pinot Noir Central Coast till rotselleri med comté, svamp och stekt kyckling. En rätt vi hittar i Icas tidning Buffé och som vi gör med bara några små justeringar. Tråkig bröstfilé ersätter vi med lårfilé och hasselnötterna som Jen inte tål, blev istället pekan. Några kantareller hittar vi inte. Därför använde vi enbart champinjoner. Maten blev god och fungerade fint till vinet. Vi kommer absolut att laga rätten igen men då med ytterligare några förändringar.


Rotselleri med comté, champinjoner och stekt kyckling.

Inga kommentarer: