söndag, juni 28, 2015

Pinot Noir och Chardonnay från The Other Guys



Ravenswoods tramsiga slogan "No wimpy wines" har fått en seriös utmanare med The Other Guys "Laid back guys – Stand out wines". Störtfånigt!

Moobuzz är ett i högen av varumärken från The Other Guys i Sonoma. Firman har nära band till Don Sebastiani & Sons som också har ett helt gäng varumärken i portföljen. The Other Guys drivs av August Sebastiani som inriktat sig på prissegmentet 10-20 dollar flaskan. 

Ovan finns länk till The Other Guys hemsida men i skrivande stund ligger den tyvärr nere...

Mobuzz gör en Pinot Noir och en Chardonnay och vi har provat båda. Vinerna finns i beställningssortimentet och importeras av Göteborgs vinhus. Priset ligger på 149 kr.

2012 Moobuzz Pinot Noir Monterey
Vi drack 2012 Moobuzz Pinot Noir Monterey till ankbröst med Pommes Duchesse och en hallon- och limesås. Vinet är en blend med 88% Pinot Noir och 12% Barbera. Det har en kryddig doft med förvånansvärt lite frukt. I smaken finns röda och mörka bär tillsammans med lakrits, viol och vanilj. Vi upplever det som tjockflytande och hårt extraherat. Fungerar bra till maten men på egen hand blir det inte speciellt roligt...

Ankbröst med Pommes Duchess och lime- och hallonsås. 

Desto bättre tyckte vi om 2012 Mobuzz Chardonnay Monterey County som vi drack till Country Captain Pot Pie. En rätt som Taste of the South Magazine kallar "perhaps the most historical meal of Lowcountry cuisine" och som följaktligen finns i massor av varianter. Receptet nedan är vårt försök att laga denna storslagna kycklingrätt.

2012 Moobuzz Chardonnay doftar päron och vanilj och här finns också ett stänk mineral och en rejäl dos fat. 30% har legat på franska fat i sex månader.

Vinet har bra syra och smakar apelsin, päron och vanilj. De andra killarna har fått till riktigt bra balans i det billiga vinet. Moobuzz Chardonnay dricker vi gärna fler gånger!

2012 Moobuzz Chardonnay Monterey County

Country Captain Pot Pie

smör tillstekning och smörjning
2 medelstora gula lökar
2 dl fint skuren bladselleri
1 röd paprika, tärnad
0,5 dl mandel, skalad
1-2 klyftor vitlök, finhackade
0,5 dl vetemjöl
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
0,5 dl mjölk
1, 5 dl vispgrädde
2 tsk gul curry
1,5 tsk salt
vitpeppar
1 lagad kyckling, köttet i små bitar  
4 dl kokt ris
1 dl gula russin
0,5 dl hackad bladpersilja
1 paket filodeg

Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnsfast form. Smält smör i stekpanna på medelvärme. Lägg i lök, selleri, mandel och paprika och fräs i 5 min. Tillsätt vitlök och fräs i ytterligare en halv minut. Strö mjöl i stekpannan. Rör och häll efter några minuter i kycklingfond och vatten. Koka upp och låt koka i några minuter. Häll på grädde, mjölk, curry och 1 tsk salt. Rör ordentligt så att allt blandas. Rör i kyckling, russin, ris och persilja. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll allt i den smorda formen. Lägg filoark ovanpå allt och pensla med smält smör. Baka i ugn ca 30 min, tills filobladen fått fin färg. 



Country Captain Pot Pie

fredag, juni 19, 2015

2013 Calera Chardonnay Central Coast


Det känns som om jag har druckit denna Chardonnay från Calera i Hollister massor av gånger men det stämmer inte. En titt i bloggen visar att jag bara skrivit om vinet en enda gång tidigare. Det var i augusti 2010 och inlägget handlade om årgång 2006 som varken Jen eller jag gillade.

Det gör vi däremot båda två när vi nu provar årgång 2013. De inköpta druvorna kommer från nio olika vingårdar i Central Coast AVA, bland annat 11% från stora Bien Nacido Vineyards i Santa Barbara County där chardonnayrankorna upptar ungefär 120 ha.

Josh Jensen som driver Calera arbetar med minimal inblandning i fermenteringsprocessen och självklart använder firman ingen annan jäst än druvornas naturliga.  Druvorna plockades för hand och pressades i hela klasar.

Vinet har legat tio månader på franska ekfat där 10% var nya och det har satt ganska tydliga spår. Förutom ek hittar vi päron, vanilj, konserverad ananas, svamp och nötter i vinets doft. Päron återkommer i smaken som också innehåller skumgodis, popcorn och smör.

2013 Calera Chardonnay Central Coast är inte något stort vin men är man öppen för klassisk, rejält ekad och solig Chardonnay med bra syra har man hittat helt rätt. Det finns fortfarande en del flaskor kvar i 20 av Sb:s butiker i landet. Bor du i närheten av någon av dessa finns det ingen anledning att inte springa dit med det samma. 167 kr för en flaska är löjligt billigt för en klassisk Cali-chard med kvalité. Calera importeras av Johan Lidby.

Till vinet bakar vi torskrygg i ugn med gräslök, tomatskiva och parmesan. Vi serverar denna med kokt potatis, picklad portabello och beurre blanc med salsiccia. Mycket gott!
Ugnsbakad torskrygg med gräslök, tomat och parmesan. Till det
kokt potatis, picklad portabello och beurre blanc med salsiccia.

söndag, juni 14, 2015

2011 K Vintners Syrah The Hidden

 2011 K Vintners Syrah The Hidden Northridge Vineyard

The Hidden från Charles Smiths K Vintners lanserades på Sb:s hemsida i slutet av maj och kostade 499 kr. Det verkar vara ett riktigt bra pris vid en internationell jämförelse. Som exempel kan nämnas att Alko i Finland vill ha €64.90 för en flaska. K Vinters importeras av Handpicked.

Druvorna till vinet, 100% Syrah, kommer från den 37 ha stora Northridge Vineyard som planerades 2003. Vingården ligger i Wahluke Slope AVA, den varmaste i Washington State.


The Hidden 2011 är ett fantastikt bra vin! Doften är komplex med bland annat ljusa körsbär, hallon, chark och örter. Aning regngvåt skogsmark där någon just släckt en liten eld finns också med i bilden. Att det finns lite stickighet från alkoholen (14,5%) skyller vi på vinets unga ålder.

I smaken hittar vi hallon, jordgubb och salmiak. Vinet är saftigt med ganska lite tanniner. 

Hatten av för självlärde Charles Smith som har lyckats än en gång. Jag önskar jag haft lådvis av The Hidden. Vinet kommer med största säkerhet att bli ännu bättre med några år på rygg och har ett långt liv framför sig.

Testaroli - Toskansk pankakspasta med pesto
Till vår primo, testaroli, är kanske inte Syrah från Columbia Valley i Washington State det självklara valet. Vår testaroli skiljer sig en del från hur originalet lagas i Lunigiana i gränstrakterna mellan Toscana och Ligurien. 

Enkelt uttryckt är testaroli en tunn pannkaka som skärs i strimlor och kokas i vatten. I Lunigiana steks pannkakan endast på en sida men riktigt så vågad törs inte jag vara... Serverad med pesto är testaroli mycket godare än vad det låter och eftersom det är så enkelt borde alla prova att laga det någon gång. 

Till secondo kör vi tagliata alla griglia på salladsblad och med bara lite citron. Det är nu som The Hidden kommer helt till sin rätt. Smaskens!  


Testarolli

2 pers

1 dl vetemjöl
2, 25 dl mjölk
1 ägg
en nypa salt

Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, ägg och salt. Låt  svälla 5-10 min. Stek 3 pannkakor i smör. Dela pannkakorna på mitten. Skär bitarna i 2,5 cm breda strimlor. Koka upp en kastrull med vatten och salt. Ta kastrullen från värmen och lägg i testarolin. Plocka upp pastan med hålslev efter ca 1 min.


Pesto 

25 g pinjenötter
1 krukor basilika
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
50 g finriven parmesan
salt
svartpeppar 

Rosta pinjenötskärnorna i torr stekpanna. Mortla basilikablad med vitlöken och hälften av oljan. Tillsätt pinje och mortla även den men låt gärna lite större bitar finnas kvar. Blanda i parmesan och mer olja tills konsistensen blir som du vill ha den. Smaka av med salt och peppar.


Tagliata alla griglia

söndag, juni 07, 2015

2014 Château Miraval Rosé



Årgång 2013 från Miraval var den godaste rosé jag drack förra året (jag räknar inte in fantastiska Erratica från Antica Terra i denna kategori, trots att det står rosé på etiketten) och det var självklart att försöka få tag på några flaskor även i år. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Det verkar som fler än jag, trots att priset för en flaska höjts med en tia till 159 kr, bestämt sig för att ägna fredagslunchen åt att fylla roséförrådet inför sommaren.

Jen och jag kan inte hålla oss utan kyler och korkar upp en flaska till kvällens middag. Druvblandningen i 2014 Château Miraval Rosé är 25% vardera av Cinsault, Grenache, Syrah och Rolle. Det är precis samma blend som föregående årgång men det finns tydliga skillnader i doft och smak. 200 000 flaskor producerades och 7000 av dessa har kommit till Sverige via Enjoy.

Röda bär som jordgubbar och smultron dominerar vinets doft men här finns också apelsin, vingummi och rosmarin. Smultron återkommer i smaken, där vi också hittar mineral, röda vinbär och gräs.

2014 Château Miraval Rosé är utan tvekan ett mycket bra vin. Vi dricker det till kryddiga ankbröst som vi något okonventionellt äter i tortillabröd med guacamole, refried beans och diverse andra tex-mextillbehör (dock håller jag igen på jalapenos och annan chili) och det fungerar utmärkt. Om det blir årets godaste rosé återstår att se. Kanske har någon läsare tips på vad vi borde prova?

lördag, juni 06, 2015

2013 Forstmeister Geltz - Zilliken Saarburger Rausch Riesling Kabinett


Sedan ett antal år tillbaka äter Jen och jag ofta vegetariskt. På vardagar  blir det nästan uteslutande grönsaker, förutom den klassiska tisdagsfisken som numera tillagas utan hänsyn till veckodag!

På fredagar och lördagar lagar vi däremot gärna en bit kött. Hellre sällan och med hög kvalité. Detta är vi inte ensamma om. En SIFO-undersökning som gjorts på uppdrag av Världsnaturfonden, WWF, visar att 29 procent av svenskarna har minskat sin köttkonsumtion det senaste året. En trend som förhoppningsvis kan fortsätta med WWF:s nya initiativ Köttguiden.

Då och då händer det att vi köper vegetariska halvfabrikat. Vi gillar till exempel Findus ärtbiffar. De är perfekta att ha hemma när orken att laga middag, inte riktigt är på topp.

En ny favorit är jordnötsbiffar från Ekko Gourmet  som vi nyligen upptäckte i vår ICA-butik och som vi redan ätit flera gånger. Biffarna är gjorda på kikärtor, jordnötter, grönsaker och kryddor. De är nötiga, kryddiga och krispiga och i smaken går de i riktning mot det asiatiska köket.

Jordnötsbiffarna var den första produkt som Ekko Gourmet började tillverka. Det var när Jared Christensen tröttnade på det dåliga utbudet av vegetarisk färdigmat  i Malmös livsmedelsbutiker, som han bestämde sig för att satsa på att laga och sälja vegetariska produkter. Än så länge har vi bara ätit jordnötsbiffarna men det finns flera andra Ekko-produkter som verkar intressanta och som vi tänker testa framöver. Mexicali Nuggets med svarta- och vita bönor, chipotle, paprika, tomat och kryddor låter alldeles för spännande för att inte provas. 

Ganska direkt efter att vi ätit jordnötsbiffarna första gången, började vi fundera på vilka på vin- och matkombinationer som skulle höja biffarna ännu ett snäpp. Efter funderingar och googlande kom vi fram till tärnad och bakad potatis i kokosmjölk med balchao masala, en indisk-portugisisk kryddpasta. Vill man göra en äkta sådan behövs feni, en alkoholhaltig dryck som tillverkas på cashewnötter eller palmfrukt och som knappast finns på Konsum eller ICA. Istället använder vi äpplecidervinäger och drar ner rejält på chilin. Det sägs att feni dämpar chilihetta och i det recept vi hittar på epicurious.com, är det knasigt mycket chili.

Därför justerar vi det en del för att passa våra smaklökar lite bättre. Vi hade också planerat att servera picklad persika som tillbehör till biffarna, men dessa glömdes tyvärr bort i kylskåpet. Jättedumt, eftersom jag tror att den söta, syrliga och kryddiga frukten hade varit pricken över i:et. Ett annat alternativ vore mango chutney.

Trots avsaknad av persika blev maten mycket välsmakande och och kokospotatisen fungerade utmärkt till jordnötsbiffarna. Till detta drack vi  Saarburger Rausch Riesling Kabinett från Zilliken och tillsammans med maten blev det en utmärkt kombo! Zillikens Kabinett imponerar alltid på mig och unga 2013 var inget undantag.       

Vinet har blommig doft med honung, aprikos, gult äpple och aning mineral. Sötman i vinet balanseras till fulländning av den rakbladsvasssa syran. Aprikos och honung återkommer i smaken tillsammans med stenig mineral. Großartig!

2013 Saarburger Rausch Riesling Kabinett kostade 173 kr på Sb, vilket måste anses vara ett fynd. Vinet som importeras av Origo, lanserades 20 februari. Tyvärr kom det bara 360 flaskor.


Balchao masala

Portugisisk-indisk kryddpasta från Goa.

1 msk chili flakes
1 msk kumminfrö
1 tsk svartpepparkorn
1/2 tsk kryddnejlika
1/2 tsk malen gurkmeja
4 vitlöksklyftor
1 bit skalad ingefära, ca 6 cm lång, 3 cm bred och 1/2 cm tjock 

Lägg alla ingredienser i en blender och puréa. Masalan håller sig i ett par veckor om den förvaras i kylskåp


Jordnötsbiff från Ekko med potatis i kokosmjölk
och balchao masala.