Anpassad sökning

söndag, oktober 19, 2014

2012 Kunde Estate Chardonnay Reserve


Jag blev ganska förtjust i den Zinfandel från Kunde Family Estate som släpptes på Sb i juni i år och det var med ganska stor förväntan vi provade firmans Estate Chardonnay Reserve från 2012.

Kunde Family Estate har en med kalifornienmått ganska lång historia. Den börjar 1904 när den tyske emigranten Louis Kunde köpte vingård i Sonoma Valley och började göra vin. Den 400 ha stora Wildwood Vineyards hade på 1870-talet planterats med Zinfandel och med Cabernet Sauvignon-sticklingar från Chateaux Margaux och Lafite Rothschild.

I dag odlar Kunde Family Estate fler än 20 olika druvsorter på sina 450 ha sammanhängande vingårdsareal. Firman gör endast vin av sina egna druvor och är "Certified Sustainable" för både druvodlingar och vinmakande.

Gott så, men speciellt god tyckte jag inte att denna Chardonnay var. 2012 Kunde Estate Chardonnay Reserve släpptes i begränsad mängd på Sb den 5 september. Vinet kostar 239 kr och det finns fortfarande några flaskor kvar i vinkällarbutikerna.

Vinet har en trevlig doft med äpple, citrus och tropisk frukt. Här finns förvånansvärt lite spår av fatlagringen. Vi hittar en aning vanilj och lite smöriga pop-corn.

Det är i munnen det blir problem. Stora problem. Alkoholen är ointegrerad och stör men värre är det att ekfat verkar vara huvudingrediens i vinet. Det här är på gränsen till odrickbart.

Vi satsade på att laga en lyxig gratäng på rödspätta och gula kantareller. Den blev mycket smarrig men eftersom vår spritspåse inte fungerade blev den inte lika vacker som den förtjänat. Dessutom var den värd ett mycket bättre vin...

Fiskgratäng på rödspätta med kantareller och mandel.

söndag, oktober 12, 2014

2012 Ridge Petite Sirah Lytton Estate

 2012 Ridge Petite Sirah Lytton Estate

Trots att jag under många år påstått att jag gillat vin från Ridge Vineyards är det en sanning med modifikation. De viner jag gillat är egentligen bara en mindre del av de över 30 olika viner som tillverkas av Ridge. Detta beror på vilka viner som letat sig till Sverige och Sb. 

Importör av Ridge är Vinunic och de har lyckats få hit prestigevinet Monte Bello, Zinfandelblandningarna Lytton Springs och Geyserville, Bordeaux-blenden Santa Cruz Mountains (som sedan ett par år tillbaka går under namnet Cabernet Sauvignon Estate) och sist men inte minst Chardonnay Monte Bello och Chardonnay Estate. Vid ett besök på Ridge anläggning i Lytton Springs både provade vi och köpte med oss några andra viner men det handlar fortfarande bara om en liten del av Ridge breda utbud.

Därför var det extra roligt att det i september släpptes två viner från Ridge jag inte tidigare provat. Vi väntar ytterligare ett tag med Zinfandel East Bench men vid en middag nyligen då vi lagat en älgstek, korkade vi upp 2012 Ridge Petite Sirah Lytton Estate. Vinet är en blandning av 90% Petite Sirah och 10% Zinfandel från Ridge egna vingårdar i Dry Creek Valley, där de äldsta Petit Sirah-stockarna planerades 1901. Vinet har legat 14 månader på amerikanska ekfat där 25% var nya. Alkoholhalten har hamnat på 14, 2%.

Jag tyckte mycket om 2012 Ridge Petite Sirah Lytton Estate som har en enastående balans mellan vinets olika komponenter. Doften är fruktig med främst blåbär och björnbär. Här finns också en örtig och kryddig ton med bland annat mynta och svartpeppar. I munnen känns vinet ungt med gott om torra, tuggiga och ganska mjuka tanniner. I den fruktiga smaken finns björnbär, plommon, vanilj och fat.

De 960 flaskor som släpptes den 5 september och som kostade 229 kr är enligt Sb:s hemsida i stort sett slut. De få flaskor som finns kvar kan lika gärna vara felinventerade. Jag hade gärna haft lådvis av 2012 Ridge Petite Sirah Lytton Estate i källaren men har tyvärr bara en flaska kvar. Även om jag har svårt att tro att det redan nu härliga vinet kommer att bli så mycket bättre, tänker jag försöka spara den några år. Om jag klarar det lovar jag att återkomma med en uppdaterad rapport.


Pressgurka

1 gurka
1/2 tsk salt
vitpeppar, krossad
2 msk ättika (24 %)
1 dl vatten
2 msk socker
1/2 dl hackad persilja

Skala gurkan så att den blir randig på längden. Skiva gurkan, gärna med mandolin. Lägg gurkan varvad med salt, på ett fat. Lägg till exempel en tallrik och en tyngd över i en halv timme. Häll sedan av det spad som pressats ur gurkskivorna. Blanda socker, ättika och vatten och rör tills sockret löst sig. Tillsätt vitpeppar och persilja.Häll lagen över gurkan och låt stå i någon timme.

Stek på älgkalv med kantarellsås, potatismos, kokta morötter och pressgurka.
Potatismoset såg egentligen helt normal ut och inte alls som rotmos...