Anpassad sökning

onsdag, juli 23, 2014

2011 Kunde Estate Zinfandel Reserve Century Vines


Kunde Family Estate i Sonoma är en ny bekantskap för mig och det första intrycket är mycket gott. Detta vin som importeras av Terrific Wines är en klassiskt saftig Zinfandel med solmogen frukt, kryddor och rejält med fat. Precis som jag vill ha dem!

Kunde Family Estate består av flera vingårdar och är sammanlagt nästan 750 hektar stor. Kunde odlar flera sorters druvor, både röda och vita och är "Certified Sustainable" för både druvodlingar och vinmakande. Kundes alla viner tillverkas av firmans egna druvor.


Det finns fortfarande möjlighet att handla 2011 Kunde Estate Zinfandel Reserve Century Vines på Sb. Det finns i skrivande stund ett femtiotal flaskor kvar. Vinet började säljas den 2 juni och kostar 299 kr. Om man gillar stilen är det ett bra pris men man måste ha en viss fäbless för aningen syltigt vin med massor av solmogen frukt, ganska hög restsötma och en hel del fat.

Vinet är ganska rättframt och inte jättekomplext i varken doft eller smak. Här finns mörka körsbär och dito plommon, björnbär, svartpeppar och fat. Alkoholen som enligt Sb ligger på 15% och enligt flaskans etikett på 14,5% är helt integrerad. En del tannintorrhet dyker också upp mitt i allt det mjuka.

Någon frågade mig om en jämförelse med 2011 Ravenswood Big River Zinfandel som släpptes samtidigt och som kostar ungefär lika mycket som Kunde. Jag har varken det doft- eller smakminne som krävs för att avgöra vilken jag tycker bäst om. För att klara av det hade jag behövt testa vinerna mot varandra. Mitt råd är att köpa båda!

Vi dricker Kunde till grillad kalventrecôte och majs, potatis som ugnsstekt med salviaolja, trädgårdens haricots verts och en söt BBQ-sås med smak av kaffe. Mmm...


BBQ-sås med espresso

1,5 gul lök, hackad
2 msk smör
1 jalapeno, hackad
2 dl ketchup
2 dl espresso
1/2 dl vitvinsvinäger
3 msk sirap
2 tsk paprikapulver
1 tsk Wortershiresås
salt
svartpeppar
(strösocker)

Mjuka upp löken och jalapeno i smör på medelvärme. Tillsätt övriga ingredienser och sjud i ca 15 minuter. Mixa såsen slät. Smaka av med salt, peppar och eventuellt strösocker.

Receptet kommer ursprungligen från Food & Wine men är ändrat en del.


Kalventrecôte, salviapotatis och BBQ-sås med smak av kaffe.

söndag, juli 20, 2014

2012 Gnarly Head Petite Sirah


På några dagars besök i Skåne passar jag på att grilla så mycket som möjligt. En klantig miss gjorde att jag glömde att skicka in en beställning på de viner ur Sb:s beställningssortiment som jag tänkt passa på att prova under semestern. Istället får det bli lite nedslag i viner som finns att få tag på i butik.

Först ut blir Gnarly Head Petite Sirah årgång 2012. Bakom Gnarly Head från i Lodi står storfirman Delicato Family Vineyards som har cirka fem hektar vingårdar i Kalifornien och odlar 21 olika sorters druvor. Delicato driver också flera andra varumärken. Några av dessa finns i Sverige. Importör är Hermansson & Co.

I mars förra året blev Sverige det första landet där Gnarly Head Petite Sirah började säljas. En flaska kostar 89 kr. För de pengarna får man naturligtvis inte något stort vin. Gnarly Head Petite Sirah är ändå en positiv överraskning och till grillad fläskkarré med en rökig och småhet bbq-sås med björnbär fungerar vinet bra. Det är småsyltigt, rejält fatat och smakar björnbär, vinbär och choklad.


BBQ-sås med björnbär

1/2 gul lök, hackad
2 msk olja
1/2 dl tomatpuré
250 g björnbär
1 dl äpplecidervinäger
1 dl rörsocker
1 msk rökt paprikapulver (sweet)
1 msk japansk soya
2 chipotle i adobosås, hackade
2 tsk mald koriander
2 msk grovkornig senap
salt
svartpeppar 

Mjuka  upp löken i olja på medelvärme. Tillsätt tomatpuré och rosta i ett par minuter. Häll i björnbär, vinäger, socker, paprika, hackad chipotle och koriander. Koka på svag värme i 20 minuter. Mixa till en slät sås med stavmixer. Tillsätt senap och koka ner till önskad konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

Fläskkarré med rökig björnbärssås, grillad paprika, haricots verts och potatis.

måndag, juli 07, 2014

2011 Ravenswood Zinfandel Big River


2 juni släpptes 900 flaskor på Sb av denna Zinfandel från Ravenswood. Vingården Big River ligger i Alexander Valley i Sonoma County och vinet ingår i Ravenswoods Single Vineyard Designates Program(!). Det finns fortfarande flaskor kvar i en del butiker och ett gyllene tillfälle att bunkra så mycket som möjligt av en riktigt bra zin som kan drickas redan i dag men som förmodligen blir ännu bättre om den får vila sisådär en fem år. En flaska kostar 250 mycket moderata kronor.
19 månader på franska ekfat, varav 40 % nya.
19 månader på franska ekfat, varav 40 % nya.


Vingården Big River planerades på 1890-talet - rena stenåldern med Sonomamått mätt.  Den ägs och drivs av Scott och Lynn Adams som också gör eget vin under namnet Bella Winery.

2011 Ravenswood Zinfandel Big River har en något rökig doft med björnbär och blåbär, lakrits och choklad, vanilj och rostade fat. Vinet som har ganska hög syra och gott om tanniner, har legat 19 månader på franska ekfat där 40 % var nya. 

I smaken handlar det ganska mycket om björnbär och körsbär, fat, choklad och vanilj. Alkoholhalten på 15% är i dag inte helt integrerad. Det är det enda vi kan sätta på minussidan när det gäller detta härliga vin som passar alldeles utmärkt till våra burgare och som jag gärna skulle dricka vilken kväll som helst när det ligger lite ko på grillen.

150-grams burgare med Västerbottensost.